Τοπικά

Μυλωνάς για ΔΕΥΑΔ και τη δυσοσμίας από την αποχέτευση στο ιστορικό κέντρο

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Διάβασα μια ανάρτηση ενός συνδημότη μας για την αποχέτευση στην Αχαγια και ήθελα να μοιραστώ μαζί σας λίγα από όσα καθημερινά ζούμε στον δήμο μας με τα χίλια προβλήματα αλλά και την μεγάλη πρόκληση με πρόγραμμα, οργάνωση, πίστη και σχέδιο να τα βάλουμε σε μια διαδικασία επίλυσης!

Αγαπητέ συνδημότη,

Διάβασα την ανάρτηση σου για το πρόβλημα της δυσοσμίας από την αποχέτευση στο κέντρο της Αχαγιάς. Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι η δημοτική αρχή και ….ακούει και ….μυρίζει και εργάζεται και αγωνιά! Πολύ περισσότερο από τις εύκολες και πιασάρικες αναρτήσεις στο διαδίκτυο που τις δικαιολογώ σε ένα βαθμό λόγω έλλειψης γνώσης. Αυτή η δημοτική αρχή έχει πρόσφατη την λαϊκή εντολή και την ευθύνη να δρομολογήσει λύσεις στα μικρά ή μεγάλα προβλήματα του τόπου! Και το κάνει με αίσθημα υψηλής ευθύνης!

Το θέμα που θίγετε στην αναρτησή σας είναι εξαιρετικά σημαντικό και μεγάλο, το θέμα της αποχέτευσης! Όπως υψίστης σοβαρότητας είναι και το άλλο αντικείμενο της ΔΕΥΑΔ αυτό της ύδρευσης! Και τα δυο αυτά αντικείμενα σχετίζονται άμεσα με την υγεία και το επίπεδο διαβίωσης της κοινωνίας μας! Η ΔΕΥΑΔ ως γνωστόν έχει τεράστια προβλήματα τα οποία διαχειριζόμαστε προσπαθώντας με υπεράνθρωπες προσπάθειες να την κρατήσουμε ζωντανή για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς και να δίνει καταρχήν νερό στον κόσμο!

Τα προβλήματα της αξεπέραστα! χρωστάει στους προμηθευτές, εργολάβους και ΔΕΗ περίπου 3 εκ €! Οι δημότες της χρωστούν από κατανάλωση νερού περίπου 2,8 εκ €!

Μόνο δύο περίπου στους δέκα πελάτες της πληρώνουν τους λογαριασμούς τους! Οι κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς της είναι καθημερινό γεγονός! Μας πήρε πέντε μήνες με δικηγόρους και λογιστές να καθαρίσουμε και να στείλουμε στον εισαγγελέα την υπόθεση του ελλείμματος στο ταμείο της!

Βάλαμε το κεφάλι μας στο στόμα του λύκου για να ορίσουμε διοικητικό συμβούλιο γιατί λόγω οφειλών στο δημόσιο έπρεπε να δεσμευτεί το ΑΦΜ του Προέδρου! Για φανταστείτε την περίπτωση να ορίζεσαι πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ και θα πρέπει να μηδενίσεις κάθε οικονομική και επαγγελματική σου δραστηριότητα γιατί αυτομάτως σου δεσμεύεται το ΑΦΜ από την εφορεία! Ξοδέψαμε έξι μήνες να ορίσουμε ταμία και προϊσταμένους γιατί κανένας δεν ήθελε να εργασθεί σε μια υπηρεσία που έχει τόσα μπλεξίματα με την δικαιοσύνη και την κακοδιαχείριση που προηγήθηκε!

Από τον Οκτώβρη έχουμε γίνει επαίτες στα βενζινάδικα για να μας βάζουν 30 € πετρέλαιο την ημέρα στα μηχανήματα για να επισκευάσουμε βλάβες! Παρακαλάμε συνεχώς τους προμηθευτές και τους εργολάβους να μας δώσουν ανταλλακτικά και να επισκευάσουν βλάβες ύδρευσης και αποχέτευσης! Ικετεύουμε την ΔΕΗ να μην μας κόψει το ρεύμα για να έχει νερό η κυρία που ψέγει στην ανάρτηση σου την δημοτική αρχή για το πρόβλημα που άλλοι, όπως και τόσα άλλα, με τις άφρονες πολιτικές, την ανυπαρξία και τις σκοπιμότητες τους δημιούργησαν!

Έχουμε εδώ και ένα μήνα ξεκινήσει να στέλνουμε λογαριασμούς ύδρευσης και ακούμε μόνο γκρίνιες και παράπονα!

Κάποιοι έμαθαν στους συντοπίτες μας να έχουν νερό στο σπίτι τους στο κτήμα τους, στο εξοχικό τους, να ποτίζουν παράνομα, να κλέβουν ασύστολα, με την μικρή διαφορά να μην πληρώνουν για αυτό! Δυστυχώς μιλάμε για μια καταστροφική νοοτροπία και αντίληψη που κανένα μαγικό ραβδί δεν τις διορθώνει στους έξι μήνες!

Σε λίγες ημέρες θα φθάσουν λογαριασμοί στην Αχαγια! Για να δούμε πόσοι απ αυτούς που εύκολα σχολιάζουν την ανάρτηση σας θα τρέξουν να τακτοποιήσουν την υποχρέωσή τους εξοφλώντας τον λογαριασμό τους!

Ο αγώνας μας τώρα, μαζί με τον αγώνα να στηρίξουμε τους αδύναμους και ανήμπορους σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε με τον κορωνοϊο, είναι να έχουμε νερό το καλοκαίρι που φτάνει! Να καθαρίσουμε τις υδατοδεξαμενές, να ελέγξουμε την ποιότητα και να χλωριώσουμε το νερό, πράγματα απλά και αναγκαία! Ένας αγώνας με ψέματα, χωρίς χρήματα, χωρίς προσωπικό, με τεράστια χρέη! χωρίς ένα ευρώ στο ταμείο γιατί οι νοικοκυραίοι που προηγήθηκαν φρόντισαν να χρωστάμε σε όποιον κινείται και αναπνέει, θα ξανά παρακαλέσουμε να μισθώσουμε γεωτρήσεις να μην λείψει το νερό από τον κόσμο! Όμως αυτό μέχρι πότε μπορεί να συνεχιστεί? Χωρίς έσοδα δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω!

Έχουμε έτοιμη καμπάνια συζήτηση επαφή με την κοινωνία για να την ενημερώσουμε για τα μεγάλα προβλήματα της ΔΕΥΑΔ και για τα μέτρα που έχουμε σχεδιάσει!

Δυστυχώς το πρόβλημα με τον κορωνοιο δεν μας το επέτρεψε. Θα το κάνουμε μέσω των ΜΜΕ. Και θα το κάνουμε γιατί είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να καταλάβει όλος ο λαός της δυτικής Αχαΐας ότι η υπόθεση νερό δεν είναι υπόθεση της δημοτικής αρχής μόνο αλλά όλων των κατοίκων της! Την Δευτέρα θα ανακοινώσουμε παντού τα μέτρα για το νερό! Πολύτιμο περισσότερο από ποτέ σήμερα που η καθαριότητα είναι καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊου! Πολλά και ανάλογα μπορώ να αναφέρω για την αποχέτευση μια άλλη μεγάλη υπόθεση με τεράστια θέματα προς επίλυση!

Ως δημοτική αρχή και βλέπουμε και μυρίζουμε και αγωνιούμε και εργαζόμαστε! Το ζητούμενο είναι πως θα πεισθεί ο δημότης να εξοφλήσει το λογαριασμό του, να διακόψει την παράνομη παροχή του, να μην ποτίζει τις ελιές και τα αμπέλια του παράνομα την ώρα που ο γειτονάς του δεν έχει νερό, να μην σπαταλά το νερό αναγκάζοντας την ΔΕΥΑΔ να λειτουργεί συνεχώς τις γεωτρήσεις της ξοδεύοντας ρεύμα και αντιμετωπίζοντας σοβαρές βλάβες μη έχοντας χρήματα να πληρώσει και τόσα αλλά! Ως δημοτική αρχή διαχειριζόμαστε το τεράστιο πρόβλημα της ύδρευσης και της αποχέτευσης όπως και όλα τα θέματα του δήμου με αγωνία και υπευθυνότητα και σχέδιο!

Με το πρόβλημα της δυσοσμίας στην περιοχή της ανάπλασης σχεδιάζουμε να προσπαθήσουμε με κάμερες από τα φρεάτια να διαπιστώσουμε την ύπαρξη σημείων μίξης των αγωγών αποχέτευσης και ομβρίων για να επέμβουμε και να χρησιμοποιήσουμε ειδικά αποσμητικά που μας πρότεινε ειδικός από την Θεσσαλονίκη! Το να ξεκοιλιάσουμε την Αχαγια στα τυφλά τις ημέρες αυτές που βιώνουμε το τεράστια πρόβλημα του κορωνοιού, να δημιουργήσουμε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης στους κεντρικούς δρόμους και προβλήματα υγιεινής ούτε δόκιμο κρίνεται ούτε χρήματα για πέταμε υπάρχουν!

Η πραγματικότητα είναι ότι αγωνιζόμαστε να διορθώσουμε κακές νοοτροπίες και αντιλήψεις ετών!

Να νικήσουμε την γραφειοκρατία, να αντιμετωπίσουμε την βλακεία, να βάλουμε την λειτουργία του δήμου σε δρόμο, να δημιουργήσουμε έναν κανονικό δήμο, να επιβάλουμε την διαφάνεια, να πούμε την αλήθεια στον δημότη, να είμαστε αποτελεσματικοί! Για να τα επιτύχουμε όλα αυτά απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια, προσήλωση στο στόχο, επιμονή, υπομονή και χρόνος! Ως δημοτική αρχή έχουμε τη βούληση, το σχέδιο και το πρόγραμμα! Αυτά όμως από μόνα τους δεν αρκούν! Απαιτείται κάτι ακόμη! Ίσως το πιο σημαντικό!

Να πείσουμε τον δημότη να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια!

Να στηρίξει τα μέτρα για να έχουμε άφθονο και καθαρά νερό! Να στηρίξει αυτό τον τίμιο και καθαρό αγώνα να πάμε το δήμο ένα βήμα μπροστά! Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση! για όλους μας!!!!!

Σπυρος Ν Μυλωνάς , Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας