Τοπικά

Να γίνουμε δημιουργικότεροι δημότες και αποτελεσματικότερη δημοτική αρχή

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Άρθρο του Παναγιώτη Κουνάβη

Αγαπητοί φίλοι, Βρισκόμαστε μπροστά σε καταστάσεις πρωτόγνωρες .Η παγκόσμια πανδημία άλλαξε τη ζωή μας και ο αγώνας για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας είναι υπόθεση όλων μας. Το λαβωμένο σύστημα υγείας πρέπει να κρατηθεί όρθιο, γιατί αυτό πρέπει να υπάρχει αν νοσήσουμε .Οφείλουμε να συμβάλουμε σε αυτό ο κανένας ανάλογα με το μερίδιο ευθύνης που έχει. Προϋπόθεση για αυτά είναι η τήρηση των μέτρων.

Πιστεύω πως όλοι, όσοι κατέχουμε δημόσια αξιώματα τούτες τις δύσκολες ώρες πρέπει να μας διακατέχει παρρησία λόγων και έργων με ευθύτητα και υπευθυνότητα και να λέμε αλήθειες.

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας είναι ένας δήμος με τεράστια προβλήματα, προβλήματα χρόνων ένας δήμος σε οικονομική ασφυξία. Όμως δεν είναι ώρα, ούτε για παρελθοντολογίες ούτε για καθυστερήσεις. Η νέα δημοτική αρχή το προηγούμενο διάστημα ολοκλήρωσε ένα τεράστιο έργο διοικητικών αλλαγών, μέσα σε ένα περιβάλλον ναρκοθετημένο οικονομικά. Παράλληλα παρέλαβε μια ΔΕΥΑ με ταμειακό έλλειμμα ,τεράστια χρέη και χωρίς προσωπικό. Τις τελευταίες ημέρες και ο Δήμος και η ΔΕΥΑ είναι στη διαδικασία έγκρισης του τεχνικού προγράμματος και των προϋπολογισμών τους. Δυο απαραίτητα εργαλεία που η έγκριση τους δίνει τη δυνατότητα στη δημοτική αρχή να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της και το πρόγραμμά της. Η εξάπλωση του Κορωνοϊού όμως δημιουργεί μια νέα κατάσταση με πολύπλευρες συνέπειες. Η κατάσταση αλλάζει από ώρα σε ώρα, ανακοινώσεις και μέτρα διαδέχονται το ένα με το άλλο.

Ο Δήμος μας από την πρώτη στιγμή προχώρησε στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων για την προστασία του πληθυσμού.

Έχει ξεκινήσει ήδη εκστρατεία ενημέρωσης όλων των δημοτών και προχωρά με συγκεκριμένα μέτρα σε ενημέρωση ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων (ρομά, οικονομικοί μετανάστες, εργάτες γης). Προχώρησε και υλοποιεί την τοποθέτηση και λειτουργίας μια αίθουσας(κοντέινερ) στο κέντρο υγείας όπου θα αποτελεί μια επιπλέον αίθουσα εξέτασης των ασθενών, ενώ είναι σε συνεχή ανοικτή γραμμή και συντονισμό με όλους του φορείς υγείας κέντρο υγείας, περιφέρεια ,και θα ανακοινωθούν και αλλά μέτρα και παρεμβάσεις. Τις τελευταίες ημέρες έγινε ένας μεγάλος αγώνας ώστε να μπορούν οι υπηρεσίες να εργάζονται σε περιβάλλον ασφαλές ,αλλά και να υπάρξει μια ηλεκτρονική μετάβαση στη λειτουργία τους και αυτό ολοκληρώθηκε επιτυχώς και γρήγορα και γιατί όλα αυτά είναι κατεπείγοντα και έπρεπε και πρέπει να γίνουν.

Ήδη έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων στη ΔΕΥΑ προκειμένου να εξασφαλιστεί η μόνιμη υδροδότηση σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα .

Η αρχή έγινε από την Αχαγιά (γι αυτό και οι αναγκαστικές διακοπές νερού αυτές τις ημέρες) και οι παρεμβάσεις αυτές θα συνεχιστούν σε όλο τον δήμο. Είναι παρεμβάσεις που ξεκινούν να γίνουν με προγραμματισμό , έχοντας σε λίγες ημέρες στα χέρια της η ΔΕΥΑ, προϋπολογισμό.

Η προγραμματισμένη επαφή της δημοτικής αρχής για την ενημέρωση των δημοτών σχετικά με τον προγραμματισμό της ΔΕΥΑ ανεστάλη αναγκαστικά εξ αιτίας του Κορωνοϊού και των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσής του. Αυτό όμως θα γίνει και με άλλους τρόπους, γιατί οι δημότες πρέπει να ενημερωθούν όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση.

Οφείλουμε επίσης να κατανοήσουμε πως οι παρεμβάσεις αυτές θα γίνονται με ακόμα δυσμενέστερους όρους από ότι ήταν προγραμματισμένες ,γιατί τα μέτρα προφύλαξης πιθανών να δυσχεραίνουν αυτό το έργο αφού επείγουν να γίνουν και θα πρέπει να γίνουν, με ελάχιστο προσωπικό σε όλες τις υπηρεσίες .Και αυτά δεν τα καταθέτω για να πάψουμε να διεκδικούμε και να ζητούμε την επίλυση πολλών αυτονόητων καταστάσεων και προβλημάτων χρόνων, πολλές φορές.

Ίσια -ίσια, ΤΩΡΑ είναι ώρα για ακόμα περισσότερο προγραμματισμό και ιεράρχηση. Θα έρθουν στιγμές που θα πρέπει να ιεραρχηθούν οι ανάγκες μέσα σε έκτακτες συνθήκες.

Να γίνει επιλογή, ποια βλάβη θα φτιάξεις και ποια θα αφήσεις. Όχι για το μακρινό μέλλον αλλά για να επισκευαστεί άμεσα. Γιατί και ο πιο απομακρυσμένος δημότης πρέπει να έχει νερό εν μεσώ πανδημίας.Και αυτό με διαφάνεια και τεχνικές προδιαγραφές!

Φίλες και φίλοι, Αντιλαμβάνομαι πως όλο αυτό που συμβαίνει ,μας έχει ήδη βάλει σε μια διαδικασία να αλλάξουμε συνήθειες και τρόπο ζωής. Είναι λογικό μπροστά στο άγνωστο πολλές φορές ,να υπάρχει φόβος, φόβος για τον διπλανό μας ,φόβος για απώλειες και πολλά άλλα και μαζί με αυτό υπάρχουν πάρα πολλά χρόνια προβλήματα στον δήμο μας, παντού που σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να λυθούν.

Δεν σας ζητώ να σιωπήσετε, σας ζητώ να συμβάλουμε όλοι μαζί, ώστε να διευκολύνουμε το έργο της υπηρεσίας καθαριότητας προσέχοντας τι αποθέτουμε στους κάδους και πως το αποθέτουμε.

Δεν σας ζητώ να σιωπήσετε, σας ζητώ να διεκδικήσετε τα αυτονόητα, αλλά και να διευκολύνουμε το έργο της ΔΕΥΑ, σας ζητώ να μάθετε για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται και ταυτόχρονα να μάθουμε να μην σπαταλάμε νερό, να επικοινωνούμε με την υπηρεσία και να δηλώνουμε τη βλάβη ή να μαθαίνουμε υπεύθυνα τι ακριβώς έχει συμβεί.

Δεν σας ζητώ να γίνετε οπαδοί της δημοτικής αρχής, σας ζητώ να βρούμε τρόπους επικοινωνίας μέσα στις νέες έκτακτες συνθήκες, να βρούμε όλοι μαζί, μηχανισμούς για να επιβιώσουμε, να βρούμε αποθέματα δημιουργικότητας και να βγούμε ως κοινωνία όσο το δυνατόν αλώβητοι μέσα από το τούνελ που μπήκαμε. Ήδη υπάρχουν εργαλεία (sence city,γραμμές επικοινωνίας, ηλεκτρονικές διευθύνσεις) για να δηλώσετε επακριβώς το πρόβλημα της γειτονίας σας.

Επειδή το “μετά την πανδημία δεν θα έρθει από μόνο του”, οφείλουμε σε αυτές τις συνθήκες να γίνουμε, δημιουργικότεροι δημότες και αποτελεσματικότερη δημοτική αρχή.

Οφείλουμε τέλος να διαλέξουμε στρατόπεδο, εκείνο της ανθρωπιάς , της αλληλεγγύης και του ορθολογισμού. Γιατί αυτές τις αξίες πρέπει να τις έχουμε και μετά, όπως επίσης και τα δικαιώματα μας και τις διεκδικήσεις μας ,να βγούμε σοφότεροι αποτελεσματικότεροι και πάνω από όλα γεροί και δυνατοί. Αντοχή και κουράγιο για να μπορέσουμε να βγούμε όσο το δυνατόν πιο όρθιοι από αυτή τη μάχη.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε!