Ελλάδα

Ταραχή μετά την κατολίσθηση στο Ναυάγιο- Επικίνδυνες άλλες 7 παραλίες στο Ιόνιο

(EUROKINISSI/ÇÌÅÑÁ ÆÁÊÕÍÈÏÕ)Êáôïëßóèçóç âñÜ÷ïõ óôçí ðáñáëßá ÍáõÜãéï óôçí ÆÜêõíèï ôçí ÐÝìðôç 13 Óåðôåìâñßïõ 2018. Ï âñÜ÷ïò Ýðåóå óôç èÜëáóóá ðñïêáëþíôáò Ýíôïíï êõìá ðïõ åß÷å ùò áðïôÝëåóìá íá áíáðïäïãõñéóôïýí âáñêÜêéá êáé íá ðñïêëçèïýí õëéêÝò æçìéÝò óå áõôÜ.
 
 
 
 
Προειδοποιεί για νέα κατολίσθηση ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ…

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, προειδοποιεί για νέα κατολίσθηση σε τουλάχιστον επτά παραλίες των Επτανήσων.

Mιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλες περιοχές με αρνητικές κλίσεις όπου κατά καιρούς γίνονται κατολισθήσεις.

«Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι 2 από αυτές. Προτείναμε στην περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η “ζωνοποίηση” των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται», είπε.

«Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων» εξηγεί ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας.

«Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους» εξηγεί και προσθέτει ότι «έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου».

Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, υπογραμμίζει ο κ. Λέκκας «μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».