Τοπικά

Ανακοινώσεις για την αντιπυρική περίοδο

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής , υποψηφιότητα για το Δήμο Δυτικής Αχαΐας , site του Δήμου , βραδιά βράβευσης των επιτυχόντων μαθητών , Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου , Τα πανηγύρια , παρουσίαση Λευκώματος , αγροτικός κόσμος , οφειλές της ΔΕΥΑΔ
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αθανάσιος Ραυτακόπουλος εξέδωσε τις εξής δυο ανακοινώσεις για την αντιπυρική περίοδο:

Ανακοίνωση:

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι δεν επιτρέπεται να εξέχουν από τα ιδιωτικά οικόπεδα και κτήματά τους κλαδιά δέντρων, αυτοφυής βλάστηση κ.λ.π., τα οποία εμποδίζουν την ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν προβούν στις κατάλληλες ενέργειες, εντός δέκα ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης, ο Δήμος θα προβεί σε κοπή της βλάστησης και των κλάδων δέντρων που δημιουργούν πρόβλημα στην ασφάλεια των πεζών και των διερχόμενων οχημάτων στα όρια των δημοτικών δρόμων, επιφυλασσόμενος και για ενεργοποίηση των ποινικών και αστικών διαδικασιών που προβλέπονται από το Νόμο.

Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, άμεσα, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας μπορεί να προβεί στην κοπή των κλαδιών αυτών, χωρίς περαιτέρω ενημέρωση και με καταλογισμό, στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, της δαπάνης που αναλογεί.
Η παράλειψη από πλευράς ιδιοκτητών επιφέρει κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (άρθρα 1008, 1009, 1023).

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν από σημεία, για τα οποία έχουν διατυπωθεί έντονα παράπονα από διερχόμενους πολίτες αλλά και υπηρεσίες που κάνουν καθημερινή χρήση του δημοτικού δικτύου (Πυροσβεστική υπηρεσία, Αστυνομία, Δασονομείο, ΚΤΕΛ Αχαΐας κ.α.).

Τέλος, εργασίες θα πραγματοποιηθούν και σε όλο το επαρχιακό, δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, όπου υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια πεζών και οχημάτων.

Ανακοίνωση:

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31 Οκτωβρίου και με δεδομένη την αλλαγή – επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών, οι οποίες συμβάλλουν στην μετατροπή μια αθώας φωτιάς σε καταστροφική πυρκαγιά, εφιστά την προσοχή των πολιτών στα εξής:

1. Απαγορεύεται η καύση αγροτικών εκτάσεων αλλά και η χρήση της φωτιάς μέσα ή κοντά σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.

2. Επιτρέπεται η καύση αγροτικών εκτάσεων μόνο κατόπιν σχετικής Άδειας Καύσης που εκδίδεται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα που προβλέπονται στην Πυροσβεστική Διάταξη 9Α/2005.

3. Για πυρκαγιές οφειλόμενες στην καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών χωρίς την απαιτούμενη άδεια από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία (Πυροσβεστική Διάταξη 9/2000 και 9Α/2005) οι κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ενημερώνουν εγγράφως τις περιφερειακές Δ/νσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για το συμβάν και κατόπιν ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξετάζει την εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων για «Μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών».

4. Όσοι εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο (ιδίως με χρήση φλόγας ή όταν αναπτύσσουν με μηχανήματα υψηλές θερμοκρασίες) κατά την αντιπυρική περίοδο και ιδιαίτερα κοντά σε δάση, δασικές εκτάσεις και σε βλάστηση με ξηρούς θάμνους και χόρτα, οφείλουν να προσέχουν ιδιαίτερα και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς.

5. Όσοι διαθέτουν εξοχικές κατοικίες ή γενικά κατοικίες κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις ή σε περιοχές με βλάστηση, να προβούν στον καθαρισμό των χόρτων εντός και γύρω από αυτές, καθώς και στην κοπή κλαδιών δέντρων που βρίσκονται κοντά σε παράθυρα ή πάνω από τις σκεπές. Επίσης να εξασφαλίσουν δεξαμενή νερού με βρύση και λάστιχο ποτίσματος κήπων, μήκους τουλάχιστον 20 μέτρων.

6. Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης παρατηρήσει ύποπτο καπνό ή φλόγα στην ύπαιθρο, να ειδοποιήσει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο (199) και το Δήμο στο 2693025910, 2693025000, στο Σ.Ε.ΔΙ.Π. Δυτικής Αχαΐας 2693024373 , δίνοντας τις αναγκαίες πληροφορίες που θα του ζητηθούν, για την έγκαιρη επέμβαση και κατάσβεση της πυρκαγιάς. Μέχρι την άφιξη της πυροσβεστικής μπορεί ο ίδιος να προσπαθήσει να σβήσει ή να περιορίσει τις μικρές εστίες χρησιμοποιώντας νερό, χώμα, άμμο, ένα κλαδί ή φορητό πυροσβεστήρα.

7. Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων υποχρεούνται στον καθαρισμό, στην κοπή και στην απομάκρυνση καυστών ή εκρήξιμων υλικών για αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς (Πυρ. Διάταξη 4/2012 Α.Π.Σ.). Η μη τήρηση επισύρει πρόστιμα και μηνύσεις (άρθρο 433 ΠΚ).

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιοκτητών, νομών και επικαρπωτών, ο Δήμος θα προβαίνει εγγράφως σε άμεση ενημέρωσή τους. Εάν δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες διατάξεις θα ενημερώνει την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Εισαγγελία και θα προβαίνει αυτεπάγγελτα στον καθαρισμό των χώρων, επιβάλλοντας παράλληλα πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου. Κατόπιν θα βεβαιώνεται στην Οικονομική Υπηρεσία, σε βάρος τους, η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου και θα υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 94 παρ. 1 περίπτωση 26 του Ν. 3852/2010 (Α΄87) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης»).