Ελλάδα

Πρωτοχρονιά με bank run;;;

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Πραγματική καταστροφή σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την κίνηση ακραίου πολιτικού ρίσκου της κυβέρνησης να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η εικόνα του Χ.Α.Α.την Τρίτη 09 Δεκεμβρίου να κλείνει στο -12,78% και στις 902,84 μονάδες δείχνει ότι οι επενδυτές βλέπουν εκλογές.

Είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί στο ελληνικό χρηματιστήριο από τότε που υπάρχουν τα σύγχρονα στατιστικά στοιχεία, δηλαδή τουλάχιστον των τελευταίων 30 ετών!

Οι μετοχές των τραπεζών σημείωσαν ολέθριες απώλειες , η Εθνική έχασε -20,49%, η Alpha Bank -14,34%, η Eurobank -13,55% και η Πειραιώς -16,42%.

Από σήμερα και έως τις 29 Δεκεμβρίου η αγορά θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις πολιτικές εξελίξεις με το ακραίο σενάριο να επικρατούν δραματικές πτώσεις που θα διαδέχονται ανοδικά ράλι με βάση τις διαρροές αν υπάρχουν ή όχι οι 180 βουλευτές. Οι επενδυτές με το χρηματιστήριο να μπαίνει σε φάση τζόγου, δύσκολα θα μπουν σε διαδικασία υψηλού ρίσκου και θα αποσύρουν τα κεφάλαια τους έως ότου υπάρχει πολιτική σταθερότητα.

Με τις δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ περί “σκισίματος του Μνημονίου” και στο ενδεχόμενο μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν αποκλείεται να δούμε φαινόμενα bank run (δλδ μαζικές αναλήψεις χρημάτων απ τις τράπεζες) με καταστροφικές συνέπειες για την Ελληνική οικονομία, χάνοντας εν μία νυκτί του κόπους όλων των τελευταίων ετών.

Πραγματικά ποιος θέλει να γυρίσει πάλι 30 χρόνια πίσω…