Τοπικά

Νάντια Ασκούνη: «Θέλουμε ο κόσμος να είναι περήφανος για τον Δήμο του…»

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Πολιτεία”

– Κυρία Ασκούνη δεχτήκατε μία βαριά ευθύνη αναλαμβάνοντας την Αντιδημαρχία Οικονομικών, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δυτικής Αχαΐας. Ευθύνη που γίνεται βαρύτερη, όταν μια τοπική κοινωνία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει μπροστά…

Δέχτηκα με πολλή μεγάλη χαρά, γιατί όταν ένας τόσο έμπειρος αυτοδιοικητικός όπως είναι ο Δήμαρχος, ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, σου κάνει την τιμή να σου δώσει αυτά τα χαρτοφυλάκια, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να «σηκώσεις τα μανίκια» και να δουλέψεις από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να ανταποκριθείς και στις προσδοκίες του ίδιου, αλλά και του κόσμου της Δυτικής Αχαΐας που σε τίμησε με την ψήφο του.

– Πώς τα βλέπετε μέχρι τώρα;

Μια πρωτόγνωρη εμπειρία, ένα μεγάλο σχολείο. Είναι πράγματι δύσκολα, διότι γνωρίζουμε όλοι αφενός τις παθογένειες του ελληνικού δημοσίου, αλλά αφετέρου υπήρξε στην περιοχή μας μια κακοδιαχείριση που προσπαθούμε τώρα να «συμμαζέψουμε» και να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της.
Συνεχώς βγαίνουν θέματα στην επιφάνεια που λειτουργούν ως τροχοπέδη και δεν μας διευκολύνουν στην καθημερινότητα, στην εξυπηρέτηση των πολιτών και σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με ηττοπάθεια και μιζέρια. Αντιθέτως. Πεισμώνουμε και δουλεύουμε περισσότερο.

– Να το κάνουμε λίγο πιο συγκεκριμένο; Τι ακριβώς συναντάτε;

Δεκάδες αγωγές και οικονομικές εκκρεμότητες των προηγούμενων Δημοτικών αρχών αλλά και μια γενικότερη προχειρότητα στον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης. Συνεπώς, από τη μια να πρέπει να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο ανάπτυξης, πάνω στο οποίο δουλεύουμε σκληρά και με αφοσίωση, και να είστε σίγουροι ότι θα έχει αποτέλεσμα, από την άλλη όμως είμαστε υποχρεωμένοι να αφιερώνουμε δυνάμεις και στη διευθέτηση παλαιότερων προβλημάτων.

– Είστε αισιόδοξη ότι θα υπάρξει όντως αποτέλεσμα με θετικό πρόσημο;

Κοιτάξτε, δεν έχουμε μαγικό ραβδί, ώστε να κάνουμε θαύματα, όμως και εγώ και όλοι οι συνάδελφοί μου εργαζόμαστε με έμπνευση, με αισιοδοξία και διάθεση προσφοράς, αλλά κυρίως με συγκεκριμένο σχέδιο ο καθένας στον τομέα του, και ναι, είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό και θα το βιώσει όλη η τοπική κοινωνία.
Βλέπω ήδη ότι θέματα που μέχρι πρότινος ήταν άκρως απαγορευτικά ακόμα και για να συζητηθούν, πόσο μάλλον να διαμορφωθούν σύμφωνα με τις ανάγκες της σωστής λειτουργίας του Δήμου, τώρα πλέον τα διαχειριζόμαστε χωρίς παρωπίδες και στεγανά. Κι όλη η αρνητική προηγούμενη κατάσταση έχει ένα θετικό χαρακτηριστικό, το ότι χτίζουμε από την αρχή.
Και χτίζουμε σωστά. Και όταν δουλεύεις σωστά για το συλλογικό καλό, έρχεται το αποτέλεσμα. Αλλά θέλει πολλή δουλειά, θέλει να είσαι συνεπής, παραγωγικός, αληθινός και να κοιτάς τον κόσμο στα μάτια.

– Μας είπατε και για τους άλλους συναδέλφους σας. Με όλους ισχύει το ίδιο;

Ναι, αυτό που λέω για την σκληρή δουλειά, δεν αφορά μόνο εμένα, αλλά όλη τη Δημοτική Αρχή. Όλοι μας είμαστε στα γραφεία μας, έχουμε ανοιχτές τις πόρτες μας σε όλους, είμαστε πάνω καταπάνω σε κάθε τι. Και αυτό, μας το έχει μεταδώσει, μας το έχει μεταλαμπαδεύσει ο ίδιος ο Δήμαρχος.
Διότι όταν έχεις έναν Δήμαρχο που έρχεται πρώτος στο Δημαρχείο και φεύγει τελευταίος, αυτό σου δίνει ένα κίνητρο για να δουλέψεις παραπάνω και με φιλότιμο, να φέρεις αποτέλεσμα και να μην παρεκκλίνεις ούτε ελάχιστα από τον στόχο σου, που δεν είναι άλλος από το να υπηρετείς σωστά τους δημότες.

– Είστε λοιπόν αισιόδοξη και σίγουρη;

Είμαι αρκετά αισιόδοξη ότι όσο περνά ο καιρός θα πετυχαίνουμε πράγματα. Και θα αλλάζουμε προς το καλύτερο τον Δήμο μας, γιατί η Δυτική Αχαΐα αξίζει πολλά και αξίζει να είναι σε άλλη θέση και σε άλλο επίπεδο. Ξέρετε, ο Δήμος μας είναι μια περιοχή με απεριόριστο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα, έχουμε αρχαιολογικούς χώρους βαρυσήμαντης ιστορικής σημασίας, έχουμε ένα τεράστιο οικοσύστημα, έχουμε αυτήν την ακτογραμμή με τις αμμουδερές παραλίες, αλλά έχουμε πάνω απ’ όλα έναν κόσμο πάρα πολύ υπερήφανο.

Οι ίδιοι οι άνθρωποι της Δυτικής Αχαΐας αξίζουν πάρα πολλά.

Και αυτή η αδιαφορία και η απαξίωση απέναντι στους δημότες μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια κατάφωρη αδικία. Και εμείς, να είστε σίγουρος, ότι αυτό το κλίμα θα το αναστρέψουμε και θα πετύχουμε τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου μας.