Ελλάδα

Εκτός σχολικών αιθουσών τα κινητά τηλέφωνα – Ποιες οι ποινές για τους παραβάτες

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Αποτελεί πλέον το βασικό μέσο για τον ψηφιακό-σχολικό εκφοβισμό γι’ αυτό και το Υπουργείο Παιδείας έχει θέσει στόχο την πλήρη απαγόρευσή του εντός των σχολικών μονάδων της χώρας.

Ο λόγος για τα κινητά τηλέφωνα των μαθητών, η ύπαρξη των οποίων στη τσάντα ή στο θρανίο είναι γεγονός ότι αποσπά την προσοχή των ανηλίκων, αλλά δυστυχώς αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Παιδείας.

Έχοντας μπροστά του μια πληθώρα καταγγελιών σχετικών με τον εκφοβισμό μαθητών εντός των σχολείων, για την ώρα το υπουργείο αυστηροποιεί τις ποινές που αφορούν τα εν λόγω περιστατικά

Έτσι όσοι μαθητές αναρτούν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα οποία εκθέτουν ή διακωμωδούν συμμαθητές τους κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, θα τιμωρούνται με οριστική αποβολή από το σχολείο.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε μεταξύ άλλων, πως «θα πρέπει να δούμε το πλαίσιο των συνεπειών», επισημαίνοντας ότι «είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάσουμε και θα εξετάσουμε».

Και συμπλήρωσε: «Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι επανέρχεται στο πλαίσιο συνεπειών η πενθήμερη αποβολή, όπως υπήρχε παλιά, αλλάζει το καθεστώς σε ό,τι αφορά τις απουσίες και σε ό,τι αφορά τους θύτες του bullying θα πρέπει να αλλάζουν σχολικό περιβάλλον ευκολότερα».

Στόχος η διευκόλυνση και των εκπαιδευτικών

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» το υπουργείο Παιδείας, μελετώντας ευρωπαϊκές πρακτικές όπως το σύστημα που ισχύει στη Δανία, θα καταρτίσει «πρωτόκολλο ποινών» με στόχο την τήρηση της απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία.

Κάθε παράπτωμα θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη ποινή. Στόχος του είναι να διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι από τη μια πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συμπεριφορές των εφήβων και από την άλλη τις πιέσεις των γονέων προκειμένου να είναι… ελαστικοί με τα παιδιά τους.

Ετσι θα είναι υποχρεωτικό οι μαθητές να παραδίδουν τα κινητά τους τηλέφωνα στο σχολείο, ημερησίως, κατά την έναρξη των μαθημάτων. Η ποινή όταν μαθητής βρεθεί με το κινητό του στην τάξη θα είναι αποβολή, από ωριαία έως και ημερήσια στην περίπτωση υποτροπής.

Τι αναφέρει η εγκύκλιος για τα κινητά στα σχολεία

Μεταξύ άλλων, για τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας αναφέρει:

  • Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.
  • Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.

Εξάλλου, υπάρχει στα σχολεία ο απαραίτητος εξοπλισμός που μπορεί χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας και μόνο υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτικού.