Ελλάδα

Περίπτερα, λαϊκές, ψιλικατζίδικα: Καθολική εισαγωγή POS

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Στις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών εφόσον απαιτείται, και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα  POS τους.

Μέχρι στιγμής στο Μητρώο της ΑΑΔΕ έχουν δηλωθεί 1.007.894 POS από 553.950 επιχειρήσεις. Στόχος, δε, της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι, με καθημερινή παρακολούθηση των όποιων προβλημάτων, να ολοκληρωθεί εντός κείμενων χρονοδιαγραμμάτων η όλη διαδικασία, ώστε να μπει “φραγή” σε κερκόπορτες φοροδιαφυγής.

Με βάση, άλλωστε, το νέο νομοθετικό πλαίσιο όλες οι κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων στην λιανική αγορά πρέπει πλέον να δέχονται πληρωμές με κάρτες ενώ όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελματικό λογαριασμό και να αποδέχονται άμεσες πληρωμές μέσω του συστήματος IRIS.

Το IRIS
Να σημειωθεί ότι το IRIS είναι ένα μέσο πληρωμών του Εθνικού Φορέα Εκκαθάρισης Διατραπεζικών Πληρωμών (ΔΙΑΣ). Μέσω του IRIS Payments πραγματοποιούνται μεταφορές χρημάτων απλά, με τη χρήση αριθμού κινητού ή και μιας επαφής από τον τηλεφωνικό κατάλογο που είναι αποθηκευμένη στο τηλέφωνο.

Το όριο συναλλαγών χωρίς χρέωση ανέρχεται σήμερα στα 500 ευρώ ημερησίως.  Μέσω της υπηρεσίας μπορεί κάποιος να μεταφέρει χρήματα άμεσα και εύκολα σε φίλους (π.χ. έπειτα από μια κοινή έξοδο κ.λπ.), με χρήση του αριθμού κινητού, χωρίς να γνωρίζει το ΙΒΑΝ. Απαραίτητο είναι μόνο να έχουν και οι δύο πλευρές ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking της τράπεζάς τους.

Τα υποχρεωτικά POS
Σημειώνεται ότι ήδη, με τις τελευταίες παρεμβάσεις, η υποχρεωτική χρήση των POS επεκτάθηκε σε 35 επαγγελματικούς κλάδους από λαϊκές αγορές και πανηγύρια έως περίπτερα, ταξί ,ψιλικατζίδικα, ασφαλιστικές και διαφημιστικές εταιρείες, θέατρα και κινηματογράφους.

Για όσους και όσες, δε, δεν τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, κι από την 1η Μαρτίου 2024 δεν ολοκληρώσει τις διαδικασίες, προβλέπονται βαριά πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ. Βέβαια, οι επαγγελματίες που δεν έχουν ακόμα προμηθευτεί POS μπορούν να αποφύγουν τα πρόστιμα έως την 1η Μαρτίου 2024, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποδεδειγμένα παραγγείλει έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 το POS τους και περιμένουν την ρύθμιση και εγκατάσταση τους από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Όσον αφορά στο τελευταίο στάδιο της διασύνδεσης ταμειακών- POS, κάθε επαγγελματίας θα πρέπει να ξέρει ότι τα Ταμειακά Συστήματα αναβαθμίζονται (εφόσον απαιτείται) και διασυνδέονται με τα POS, με ευθύνη της επιχείρησης που τα χρησιμοποιεί.

Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ ενημερώνει κάθε χρήστη υπηρεσιών πληρωμών για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συνόλου των POS που διαθέτουν με email, η με σχετική ειδοποίησης στην εφαρμογή “Τα Μηνύματά μου” στην ψηφιακή πύλη myAADE, η με σχετική ένδειξη στα “Στοιχεία Μέσων Πληρωμών (EFT/POS)” στην εφαρμογή “Στοιχεία  επιχείρησης”.

Επιδοτήσεις
Για τη στήριξη των επαγγελματιών, που καλούνται με το νέο πλαίσιο να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει νέος κύκλος επιδοτήσεων (voucher) για προμήθεια POS από τους επαγγελματίες στους οποίους επεκτάθηκε η υποχρεωτική χρήση των POS.

Υπενθυμίζεται, ότι για την αντικατάσταση POS έχουν εγκριθεί 52.577 αιτήσεις που υπέβαλαν 14.080 επιχειρήσεις με την αξία των επιταγών που έχουν εκδοθεί να ανέρχεται σε 2,08 εκατ. ευρώ ενώ έχουν  εξαργυρωθεί επιταγές συνολικής αξίας 541.288 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών προκειμένου να μπορούν να διασυνδεθούν με τα POS έχουν εγκριθεί 107.521 αιτήσεις από 59.809 επιχειρήσεις, έχουν εκδοθεί επιταγές συνολικής αξίας 7,676 εκατ. ευρώ και έχουν εξαργυρωθεί επιταγές αξίας 4,378 εκατ. ευρώ.