Ελλάδα

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Έσπασε κάθε ρεκόρ η αποχή – Επτά στους δέκα δεν ψήφισαν

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Πρωταγωνίστησε η αποχή στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στέλνοντας μήνυμα δυσπιστίας προς τους τοπικούς άρχοντες, αλλά και αδιαφορίας μιας μεγάλης μερίδας πολιτών για τα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών μέχρι τις 17:30 η συμμετοχή ήταν στο 31,2% πανελλαδικά, δηλαδή 11,4 μονάδες κάτω σε σχέση με τον πρώτο γύρο (42,6%).

Πέρα από την αναμενόμενη απροθυμία των ψηφοφόρων να προσέλθουν για δεύτερη συνεχή Κυριακή στις κάλπες – σε όσες περιφέρειες και δήμους δεν είχαμε νικητές από τον πρώτο γύρο – και με δεδομένο ότι είχαν προηγηθεί πριν λίγους μήνες διπλές εθνικές εκλογές στη χώρα, γεγονός είναι ότι αυτή η τεράστια αποχή δεν δείχνει μόνο αδιαφορία, αλλά και ενός είδους παραίτηση.

Παραίτηση όσων πιστεύουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί και δεν θέλει να δουλέψει αποτελεσματικά για τους πολίτες, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργεί απλά ως «φερέφωνο» της εκάστοτε κυβέρνησης.

Ούτε οι εκκλήσεις των υποψηφίων, ούτε το «περίφημο» debate – για τη δεξαγωγή του οποίου τόσοι διαξιφισμοί προηγήθηκαν – μεταξύ των δύο υποψηφίων δημάρχων Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και Χάρη Δούκα, συγκίνησαν τους ψηφοφόρους, καθώς περίπου επτά στους δέκα σηκώθηκαν από τον «καναπέ» για την Κυριακάτικη βόλτα τους, η οποία, όμως, δεν περιελάμβανε επίσκεψη σε κάποιο εκλογικό κέντρο…

Στο 48% η αποχή την πρώτη Κυριακή

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας το ποσοστό της αποχής άγγιξε το 48%.

Συγκεκριμένα, η αποχή έφτασε στο 47,50% στις δημοτικές εκλογές, ενώ στις περιφερειακές εκλογές στο 47,47%.

Μεγάλα ποσοστά αποχής κατέγραψε η Αττική, καθώς οι πολίτες, σε ποσοστό περίπου 48%, δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Όσο για τον Δήμο της Αθήνας είχε σημειωθεί ρεκόρ, αφού ψήφισε μόλις το 32,32% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, με την αποχή στον πρώτο γύρο να ανέρχεται στο 67,68%.