Τοπικά

(Συνέντευξη) Ευάγγελος Τησαρχόντος : Χάθηκαν τέσσερα σημαντικά χρόνια

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Συνέντευξη με τον Ευάγγελο Τησαρχόντο, πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κ. Αχαΐας και Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο με την ΑΝΑπτυξιακή ΠΝΟΗ και τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο.

Ο Ευάγγελος Τησαρχόντος αναλύει μεταξύ άλλων, τους λόγους που συμπορεύεται με τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο , την απαξίωση του θεσμού των προέδρων από τον κ. Μυλωνά, τον εθελοντισμό, σε μια συνέντευξη του στο westcity.gr

Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην απόφαση να είστε υποψήφιος με τον συνδυασμό του κ. Αλεξόπουλου, ενώ το 2019 συνεργαστήκατε με την παράταξη Νικολάου;

Μετά την ήττα στις εκλογές του 2019 ο Χρήστος ο Νικολάου έφυγε από αρχηγός της παράταξης και ο κάθε ένας ή η κάθε μία υποψήφια είχε το ηθικό δικαίωμα να πάει όπου αλλού θέλει να συμπορευτεί με οποιοδήποτε άλλον υποψήφιο είτε στην ίδια παράταξη που άφησε ο Χρήστος ο Νικολάου είτε σε άλλη. Η απόφαση μου να συμπορευθώ με τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο ήταν διότι στον άνθρωπο αυτόν είδα εμπειρία , είδα ότι έχει προσφέρει ένα σοβαρό έργο στις θητείες του ως αυτοδιοικητικός , είδα ότι η ηλικία μας δεν έχει μεγάλη διαφορά και μπορεί να καταλάβει και την νέα γενιά ,αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο συγκεκριμένος γνωρίζει περισσότερο από όλους τους υποψηφίους δημάρχους να φέρει χρήματα στον δήμο μας μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ,την γνώση αυτήν δεν την έχει κανένας άλλος ούτε οι πιο παλιοί αυτοδιοικητικοί που έχει ο κ Αλεξόπουλος και πιστεύω ότι είναι η ευκαιρία μας σαν τόπος να δωθεί μια ευκαιρία σε έναν άνθρωπο νέο με όρεξη για δουλειά και γνώσεις να δημιουργήσει το μέλλον και να χαράξει τον δρόμο για τις νεότερες γενιές.

Ως πρόεδρος της Κοινότητας Κ. Αχαΐας και κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του έργου πώς θα το κρίνατε;

Απολογισμός δεν μπορεί να γίνει γιατί δεν υπήρχε έργο. Απολογισμός γίνεται μόνο όταν γίνονται έργα στην κοινότητα και τότε καθόμαστε και λέμε τι κάναμε στον κόσμο και ο κόσμος κρίνει. Το μόνο έργο που έγινε από την Δημοτική Αρχή του κ Μυλωνά στην πόλη της Κάτω Αχαΐας ήταν η ανάπλαση που έγινε με το γκαζόν στην παραλία της πόλης επί Αντιδημαρχίας Αγγέλου Καρατζά που το είχε αναλάβει προσωπικά και μιλάμε για έργο της παράταξης του. Η καθημερινότητα δεν πιάνεται σαν έργο γιατί θεωρείται αυτονόητη. Επικαλούνται δικά τους έργα που ήταν του Νικολάου όπου τα είχε έτοιμα από την προηγούμενη θητεία και γίνονται τώρα τελευταία στιγμή για να κερδίσει εντυπώσεις, κάνοντας σημαντικά λάθη λόγω έλλειψης χρόνου και όχι όλα γιατί στο σύνολο ήταν πάρα πολλά και σημαντικά για την λειτουργία της πόλης.

Τι πετύχατε τα τελευταία τέσσερα χρόνια κι τι όχι αν και προσπαθήσατε;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια προσπαθήσαμε και προσπαθούμε, αλλά δεν υπήρχε η αρμόζουσα συνεργασία αλλά και ούτε ο ανάλογος σεβασμός στο συλλογικό όργανο που λέγεται Δημοτική Κοινότητα. Ούτε στον πρόεδρο ούτε στα μέλη του συμβουλίου. Πραγματικά προσωπικά προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε, σε όλα τα επίπεδα αφήνοντας πίσω οποιαδήποτε ζητήματα. Δεν τα καταφέραμε διότι κατά την άποψη μου η Δημοτική Αρχή Μυλωνά πίστευε ότι είμαστε σε διαρκής εκλογές. Μέχρι και σήμερα που πραγματικά είμαστε σε περίοδο εκλογών ,υπήρχε απάθεια από τους περισσότερους, με μερικούς συνεργάστηκα πάρα πολύ γιατί αγαπώ τον τόπο μου και το έχω αποδείξει. Πάντα ένιωθα ξένο σώμα και γι’ αυτό δεν έγιναν αυτά που πραγματικά ήθελα να φτιάξω στην πόλη μας, ήταν πραγματικά κρίμα που χάθηκαν τέσσερα χρόνια έτσι ,χάνοντας πολλές ευκαιρίες για την περιοχή μας προς όφελος των συνδημοτών μας ,μέχρι που απαξιώθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο και δεν πήγαινε κανένας πρόεδρος γιατί η συμπεριφορά ήταν ανάρμοστη και δεν υπολογιζόταν οι πρόεδροι και τα τεχνικά Προγράμματα της κάθε περιοχής.

Η πόλη της Κάτω Αχαΐας έχει αρκετά προβλήματα, κυρίως στην καθημερινή λειτουργία με το κυκλοφοριακό να είναι έντονο. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Η πόλη μας έχει πολλά προβλήματα παρόλο που υπήρχε το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε από την δημοτική αρχή του κ Μυλωνά γιατί ποτέ δεν μας άκουσε. Είναι πάρα πολλά αυτά που θέλω να πω. Καθαριότητα, Ηλεκτροφωτισμός, Δρόμοι , Πολεοδομικό σχέδιο επέκταση, αθλητικοί χώροι, αποχέτευση, νερό και άλλα πολλά που πρέπει σοβαρά να ασχοληθούμε και με όρεξη. Oποίος δεν μπορεί και δεν θέλει να λερωθεί και θέλει μόνο να κάνει βόλτα στην Αχαγια με το κουστούμι του καλύτερα να κάτσει στο σπίτι του. Ο κόσμος υποφέρει από πολλά προβλήματα. Έχω προσωπική άποψη για όλα και έχουμε προτάσεις έτοιμες για να λύσουμε πολλά από αυτά. Όσον αφορά το κυκλοφοριακό χάος που δημιούργησε είναι πασιφανές ότι είναι άλλη μια αστοχία της δημοτικής αρχής. Δυστυχώς δημιουργεί προβλήματα αντί να τα λύνει και είναι φαίνεται στο ξεκίνημα της δεύτερης ανάπλασης του ιστορικό κέντρου που άρχισε μέσα στο καλοκαίρι ταλαιπωρώντας κατοίκους περαστικούς και τουρίστες. Υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη έτοιμη και δεν εφαρμόστηκε γιατί στοιχίζει 30.000€ να μπει ο εργολάβος να τοποθετηθούν σε όλη την πόλη σήμανση ονομασία των οδών και αρίθμηση. Νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την ποιότητα της ζωής των πολιτών και έπρεπε να έχουμε τελειώσει με τα αυτονόητα εδώ και καιρό γι’ αυτό και είπα πριν ότι χάσαμε τέσσερα χρόνια που θα είχαν γίνει πολλά.

Είστε ενεργό μέλος της ΣΕΔΙΠ και από την εμπειρία σας γνωρίζετε πως ο εθελοντισμός είναι σπουδαίος αλλά δεν επαρκεί… Υπό ποιες προϋποθέσεις και συνθήκες μπορεί να εδραιωθεί και σε επίπεδο διεύρυνσης συνεργασιών;

Καλός αυτοδιοικητικός θεωρείται αυτός που ενεργεί πάντα με στόχο τον εθελοντισμό, το ΣΕΔΙΠ δεν είναι απλά ένα σωματείο είναι τρόπος ζωής είναι το εργαλείο αυτό που αν θα χρησιμοποιηθεί σωστά θα πείσει τον πολίτη ότι ο τόπος που ζει αν πραγματικά θέλει να γίνει αυτό που ονειρεύεται θα πρέπει να γίνει ενεργός πολίτης με εθελοντισμό σε όλους τους τομείς με σεβασμό στον συνδημότη και με αυτά θα δημιουργηθούν όλες αυτές οι συνθήκες για να φτιάξουμε κάτι όμορφο για την περιοχή μας. Θέλει συνεργασία από όλους τους τομείς και φορείς και ο κόσμος πραγματικά θα δείξει τον δρόμο όπως είχε γίνει και την προηγούμενη θητεία επί Νικολάου που καθαρίζαμε την παραλία της κάτω Αχαΐας και μαζεύονταν 200 άτομα από όλες της περιοχές του δήμου και σύλλογοι για να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια και αγάπη για τον τόπο τους το στοίχημα είναι μεγάλο όχι όμως ακατόρθωτο.

Γιατί οι συνδημότες μας να ψηφίσουν τον συνδυασμό του κ. Αλεξόπουλου, αλλά και εσάς προσωπικά;

Η περιοχή μας είναι μικρή και ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ποιος είναι ο κάθε ένας που ασχολείται με τα κοινά και τις δυνατότητες του. Πιστεύω ότι πρέπει οι συνδημότες μας να στηρίξουν τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο γιατί είναι η τελευταία ευκαιρία που δίνετε στον δήμο μας να αλλάξει σελίδα με έναν νέο άνθρωπο, γνώστη της αυτοδιοίκησης, επιτυχημένο, που να ξέρει να φέρει χρήματα στον δήμο μας. Υπάρχει ένα ψηφοδέλτιο με νέους ανθρώπους και έμπειρα στελέχη που συμπορεύομαι και εγώ κοντά του. Πιστεύω ότι θα αλλάξει ο δήμος μας παρά πολύ και πραγματικά θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να πετύχουμε τον στόχο μας να κάνουμε τον Δήμο μας καλύτερο.