Τοπικά

Υποδοχή και φιλοξενία των Ευρωπαίων από το ΓΕΛ Κάτω Αχαΐας

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Κάτω Αχαΐα, η υποδοχή και φιλοξενία των Ευρωπαίων εταίρων στο πλαίσιο της υλοποίησης του τριετούς προγράμματος Erasmus+, «ΚΑ229 “Fit for life”, στο οποίο το ΓΕΛ Κάτω Αχαΐας συμμετέχει ως εταίρος μαζί με σχολεία από άλλες πέντε χώρες (Ισπανία, Γερμανία, Ισλανδία, Φινλανδία και Πολωνία).

Οι βασικοί στόχοι που επιδιώκει η συνεργασία των έξι ευρωπαϊκών χωρών μέσα από το πρόγραμμα αυτό είναι:
 Προώθηση της ψυχικής και σεξουαλικής υγείας, του αθλητισμού, της σωματικής άσκησης και του υγιούς τρόπου ζωής.
 Πρόληψη και αντιμετώπιση τραυματισμών, διατροφικών διαταραχών, εθισμών και κατάχρησης ουσιών.
 Εκπαίδευση για τη διατροφή.
 Πολιτισμός (π.χ. θέατρο, χορός, μουσική, μουσεία) ως μέρος της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και τρόπος έκφρασης.
 Επίτευξη υπεύθυνων πολιτών (π.χ. καταναλωτική υπευθυνότητα, σύναψη εκπαιδευτικού συμβολαίου, ενημέρωση για αγαθά και πολιτικές δράσεις, δήλωση γνώμης).
 Αντίληψη των δυνατοτήτων και των κινδύνων των σύγχρονων μέσων μαζικής ενημέρωσης.
 Προώθηση της συνεργασίας μεταξύ σχολείων, νέων εργαζομένων, αθλητικών οργανώσεων, επαγγελματιών υγείας, θεάτρων, ειδικών πληροφορικής και κέντρων παροχής συμβουλών για καταναλωτές.
 Ευαισθητοποίηση για το πώς π.χ. ο αθλητισμός, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ο πολιτισμός μπορούν να προωθήσουν την ομαδική εργασία, τη διαπολιτισμική μάθηση και την ευθύνη που οδηγούν στην κοινωνική δεξιότητα και ως εκ τούτου μαθητές και εκπαιδευτικοί να ενσωματώνονται καλύτερα στη ζωή (fit for life).
Από τις 16 έως τις 20 Μαΐου 2022, το ΓΕΛ Κάτω Αχαΐας υποδέχτηκε και φιλοξένησε 9 εκπαιδευτικούς και 19 μαθητές/τριες των συμμετεχουσών χωρών. Η συνάντηση αυτή είναι η προτελευταία του προγράμματος της τριετούς συνεργασίας (2019 – 2022) των έξι χωρών.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, την Τρίτη 17 Μαΐου έγινε υποδοχή στο σχολείο και καλωσόρισμα από τον διευθυντή κ. Ανδρέα Ψήνια. Οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε συνάντηση εργασίας με τους Έλληνες εκπαιδευτικούς του προγράμματος ενώ οι μαθητές/τριες σε παιχνίδια γνωριμίας και σύσφιξης σχέσεων τόσο μεταξύ τους όσο και με τους Έλληνες μαθητές/τριες. Ακολούθησε περιήγηση στις εγκαταστάσεις του σχολείου και παρακολούθηση παραδοσιακών ελληνικών χορών από το χορευτικό του σχολείου. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας οι γονείς των μαθητών/τριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ετοίμασαν και προσέφεραν στο ΓΕΛ Κ. Αχαΐας παραδοσιακά ελληνικά φαγητά και γλυκά. Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση στην Πάτρα.

Την Τετάρτη, 18 Μαΐου οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες, καθώς και οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Κάτω Αχαΐας επισκέφθηκαν το δημαρχείο Δυτικής Αχαΐας, όπου τους υποδέχτηκαν ο δήμαρχος κ. Σπύρος Μυλωνάς ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα τέτοιων συνεργασιών, που μπορούν να οδηγήσουν στη βελτιστοποίηση των εκπαιδευτικών πρακτικών των χωρών της Ευρώπης.
Από την πλευρά του δήμου έγινε αναφορά στην ιστορία και τα αξιοθέατα της Δυτικής Αχαΐας, καθώς και στην ιδιαίτερη σημασία που δίνεται από το δήμο στην κοινωνική πολιτική, ενώ έγινε και εκτενής αναφορά στις κοινωνικές δομές του δήμου.
Τέλος προσφέρθηκαν στους εταίρους, στους μαθητές/τριες και στην παιδαγωγική ομάδα έντυπα με υλικό και πληροφορίες σχετικά με το δήμο και τοπικά γλυκίσματα. Ακολούθησε εκδρομή και ξενάγηση στο Γαλαξίδι, στους Δελφούς και στο Ναύπακτο.
Την Πέμπτη 19 Μαΐου υλοποιήθηκε εκδρομή στο Τείχος Δυμαίων, στο εθνικό πάρκο Κοτυχίου – Στροφυλιάς, και στην παραλία Καλογριάς όπου πραγματοποιήθηκαν περιβαλλοντικές και αθλητικές δραστηριότητες. Το βράδυ ακολούθησε αποχαιρετιστήριο δείπνο και ελληνικό γλέντι στο εστιατόριο ¨Πυθάρι¨ στα Νιφορέϊκα.
Οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες έμειναν ενθουσιασμένοι από την ελληνική φιλοξενία.