Τοπικά

Πρόταση Γ. Φεσσιάν να γίνει ο Ριγανόκαμπος, Νέο Πάρκο Καινοτομίας

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Μία εναλλακτική πρόταση για την αξιοποίηση του Ριγανόκαμπου καταθέτει με ανοικτή επιστολή του προς τον Δήμαρχο Πατρέων, Κ. Πελετίδη, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος, Γεράσιμος Φεσσιάν. Πρόκειται για την φιλοξενία στο χώρο ενός Νέου Πάρκου Καινοτομίας με αναπτυξιακό πρόσημο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φεσσιάν αναφέρει «μοιάζει παραμύθι η διεκδίκηση του χώρου για την ανάπτυξή του σε Πάρκο, και κατά την ταπεινή άποψή μου αυτό ως έργο δεν πρόκειται να το δούμε ποτέ, αν δεν λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την ρήτρα για ένα ολοκληρωμένο πλάνο αξιοποίησης και διαχείρισης.

Με υπευθυνότητα έχω κατάθεση την πρόταση αυτός ο χώρος να γίνει το Νέο Πάρκο Καινοτομίας, δηλαδή να συνδυαστούν ήπιες εγκαταστάσεις που θα μπορούν να φιλοξενηθούν startup επιχειρήσεις, αφήνοντας ένα αναπτυξιακό κόμιστρο (το οποίο θα περιλαμβάνει και την συντήρηση του Πάρκου Πρασίνου), για την δωρεάν εγκατάστασή τους εκεί. Επίσης στην πρόταση μου έχω συμπεριλάβει την αξιοποίηση των ελευθέρων χώρων ως χώρους πρασίνου και αθλοπαιδιών. Παράλληλα και προς εφαρμογή του ΓΠΣ  θα διανοιχτούν οι προβλεπόμενοι οδοί και θα προβλεφθεί η σύνδεση του ΝΠΚ με την ευρεία παράκαμψη της Πάτρας.

Μια τέτοια ποιοτική αναβάθμιση με χαρακτηριστικά καινοτομίας, βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης  κατατεθειμένης πρότασης προς τον φορέα της ΕΤΑΔ.

Να είναι το δικό μας masterplan, για το τι θέλουμε να γίνει αυτή η μεγάλη έκταση στην πόλη μας.

Η πρόταση αυτή, που καταθέτω και πάλι δημόσια, αποσκοπεί σε τρεις άξονες.

Πρώτος άξονας είναι να έρθει το Πανεπιστήμιο πιο κοντά στην πόλη, και ακόμα πιο δυνατά, μέσα στον οικιστικό ιστό της, δίνοντας ένα πλεονέκτημα στην περιοχή,

Δεύτερος άξονας να δημιουργηθούν: α) ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή, β) μια ουσιαστική οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση της περιοχής και γ) να αποτελέσει αυτή η εφαρμογή την μήτρα και για παρόμοιες αναπλάσεις.

Τρίτος άξονας η μετεγκατάσταση των οικογενειών Ρόμα που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί, με την σωστή κοινωνική μέριμνα για την απρόσκοπτη συνέχεια της ζωής τους.

Είχα αναφερθεί στο παρελθόν για ένα πρότυπο υβριδικό σύνολο Πάρκου Πρασίνου και Πάρκου Καινοτομίας, και θέλοντας να είμαι χρήσιμος, φρονώ πως η συζήτηση πρέπει να ανοίξει δημόσια για να υπάρξει και ένα αίσιο τέλος.

Εκτιμώ πως αν συνεχίσουμε να «κινούμαστε» μέσω επιστολών ή μέσω άρθρων στον τοπικό τύπο, η προσπάθεια θα παραμείνει περιορισμένη.

Ας γίνει μια νέα αρχή στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα το εξετάσει ως μοναδικό θέμα Ημερήσιας Διάταξης».