Τοπικά

Πώς θα ξαναζωντανέψουν οι οικοδομές- Προτάσεις της Ένωσης Κατασκευαστών στον Ν. Φαρμάκη

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Συνάντηση της Ένωσης Κατασκευαστών Οικοδομικών Έργων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, Ν. Φαρμάκη, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Στόχος της συνάντησης ήταν να κατατεθούν από την πλευρά των κατασκευαστών, σειρά προτάσεων για δέσμη μέτρων από την κυβέρνηση που στόχο θα έχουν την επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την κρίση από την πανδημία, μέσω της ανάπτυξης της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα. Στην συνάντηση με την Περιφερειάρχη παραβρέθηκαν ο Παναγιώτης Χελάς πρόεδρος της Ένωσης και ο Αθανάσιος Καούρης Γεν. Γραμματέας.

Τα μέτρα που προτείνονται είναι δυο κατευθύνσεων:

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

– Χαμηλότοκα δάνεια για αγορά νέων ακινήτων, για νέες κατασκευές και ανακαινίσεις. Δάνεια έως 100.000 ευρώ επιτόκιο 1% και εγγύηση δημοσίου για αγορά νεόδμητων ακινήτων. Δάνεια έως 500.000 ευρώ επιτόκιο 1% και εγγύηση δημοσίου για ανέγερση και εμπορία νέων ακινήτων. Δάνεια Έως 25.000 ευρώ επιτόκιο 1% και εγγύηση δημοσίου για ανακαίνιση κατοικίας.

-Κατάργηση του πόθεν έσχες για την αγορά νέων ακινήτων έως του 2023.

-Μείωση ΦΠΑ για όλες τις οικοδομικές εργασίες και υλικά στο 13% ως το τέλος του 2023.

-Καθορισμός χαμηλότερων ορίων επένδυσης σε ακίνητα με σκοπό την χορήγηση Golden Visa για περιοχές εκτός Αττικής και νησιών με υψηλής ζήτησης.

-Φοροαπαλλαγές για κάθε επένδυση σε κατασκευαστικό έργο (-25% στον φόρο που αναλογεί στην επένδυση).

-Προστασία της πρώτης κατοικίας ως το τέλος του 2021 με σκοπό την διατήρηση της αγοράς χωρίς νέες αναταράξεις.

-Επιτάχυνση αδειοδοτήσεων οικοδομικων έργων, με διαδικασίες fast track με ενίσχυση των πολεοδομικών γραφείων με ιδιώτες μηχανικούς και μείωση της γραφειοκρατίας.

-Επιδότηση ψηφιακής προβολής και προώθησης ακινήτων.

ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

-Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου για τα αδιάθετα ακίνητα των οικοδομικών επιχειρήσεων.

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για εταιρίες και υποκαταστήματα έως το 2023.

-Μείωση του φόρου εισοδήματος των εταιριών από εισοδήματα που προέρχονται από ενοίκια ακινήτων τους, που να αντιστοιχεί στην μείωση των εισοδημάτων από ενοίκια λόγω της απόφασης για καταβολή του 60% του ενοικίου από πληττόμενα άτομα και επιχειρήσεις.