Τοπικά

Κουνάβης για ΔΕΥΑΔ : Μια οφειλόμενη απάντηση για το χρόνιο πρόβλημα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Μια οφειλόμενη απάντηση για τις δύσκολες ώρες που περνάμε όλοι μας και για τα εμπόδια που υπάρχουν σε εκείνους που σήμερα έχουν το φορτίο και την ευθύνη της διαχείρισης των κοινών, συμπολιτευόμενους (πρωτίστως) .

Είναι γνωστό στους κατοίκους της πόλης μας, εδώ και πολλά χρόνια, ένα πρόβλημα ( από τα πολλά που έχει) σχετικό με την διαρροή λυμάτων από τον κεντρικό αγωγό αποχέτευσης της πόλης, παραπλεύρως της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ.
Πρόβλημα, που τα προηγούμενα χρόνια πολλές φορές με επερωτήσεις εγγράφως, δικές μου στο δημοτικό συμβούλιο ( όπως όφειλα σαν δημοτικός σύμβουλος και είχα κοινοποιήσει στην προηγούμενη δημοτική αρχή). Καμία λύση όμως δεν δόθηκε ποτέ τότε. Το αντίθετο, ειρωνείες και αδιαφορία από τους προηγούμενους προέδρους της ΔΕΥΑ.
υπενθυμίζω και ενημερώνω:

1. Από την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχή η πρώτη επίσκεψη του Δημάρχου Σπυρος Μυλωνας σε πρόβλημα της ΔΕΥΑ, ήταν όταν έγινε επιτόπια αυτοψία, στο σημείο αυτό, μαζί με αντιπροσωπία δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής (στην αυτοψία ήταν και ο υποφερόμενος παρών) προκειμένου να λάβει ο ίδιος ο Δήμαρχος γνώση του προβλήματος και το οποίο δεν αφορά έναν δημότη, αλλά όλη την πόλη της Κάτω Αχαΐας.

2. Λίγες ημέρες αργότερα, από μηχανήματα του Δήμου έγινε παρέμβαση προκειμένου να διευθετηθούν και να καθαριστούν φρεάτια επί της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ μετά από εντολή του αντιδημάρχου έργων Κυριάκος Ορλώφ, ώστε να εκτονωθεί το πρόβλημα, κάτι που έπρεπε να γίνει και τις προηγούμενες χρονιές, αλλά η προηγούμενη Δημοτική αρχή ποτέ δεν το έπραξε ποτέ.

3.Η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑ ανέλαβε αρχές Νοέμβρη,(αυτό προβλέπουν οι κείμενες διαδικασίες σύμφωνα με τον νόμο που διέπει το καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΥΑ όλης της χώρας). Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού συμβούλιου, μετά από αίτημα του ίδιου του Δημάρχου έγινε τροποποίηση του προϋπολογισμού της ΔΕΥΑ (μειοψηφούντος μέλους που πρόσκεινται στην προηγούμενη Δημοτική αρχή) ώστε να υπάρξει πρόβλεψη για επισκευή της συγκεκριμένης βλάβης.

4.Ακολούθησαν συνεδριάσεις στην ΔΕΥΑ που αφορούσαν το ταμειακό έλλειμμα ( η υπόθεση πλέον είναι στα χέρια των εισαγγελικών αρχών ) αλλά και διαδικασίες διορισμού νέου ταμεία και διευθυντή, διαδικασίες χρονοβόρες για να μπορεί να κάνει η ΔΕΥΑ καινούργιες αναθέσεις σαν αυτή που αφορά το συγκεκριμένο προβλημα και οι οποίες έφτασαν χρονικά εως τον προηγούμενο Μαρτιο και μέχρι την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού και του νέου τεχνικού Προγράμματος της ΔΕΥΑ ( στα οποία υπάρχουν σχετικός κωδικός για πρώτη φορά, για την εν λόγω βλάβη.Κάτι που επί πέντε χρόνια οι προηγούμενες διοικήσεις δεν έπραξαν αδιαφορώντας για το πρόβλημα). Σημειώνω ότι η διαδικασία έγκρισης του προϋπολογισμού διαρκεί τουλάχιστον ένα μήνα και ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Όφειλα, γνωρίζοντας το πρόβλημα να το επισημάνω για μια άλλη φορά στη ΔΕΥΑ και εν όψη κινδύνων που υπήρχαν. Γι αυτό στις 9/3/2020 (η εξάπλωση πανδημίας υπήρχε και στη χώρα μας εκείνη την ημέρα) με πρωτοκολλημένο αίτημα μου προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ, να επισημάνω για μια ακόμα φορά την ανάγκη για παρέμβαση στο εν λόγω σημείο, κάτι που έπραξα με το έγγραφο ΚΑΙ που κοινοποιώ δημόσια σήμερα.

Οφείλω παράλληλα, να υπενθυμίσω ότι το πρόβλημα αυτό στην συγκεκριμένη περιοχή είναι εντονότατο μετά από έντονη βροχόπτωση.

Σήμερα, υπήρξε παρέμβαση της ΔΕΥΑ στο συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να δοθεί προσωρινή λύση.(ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΖΗΤΗΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ, ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ ΕΦΙΚΤΟ). Γιατί, αυτές τις οικονομικές δυνατότητες έχει και κληρονόμησε η διοίκηση της ΔΕΥΑ, δυστυχώς. Παράλληλα, άμεσα θα γίνει συζήτηση και λήψη απόφασης σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑ για το συγκεκριμένο πρόβλημα ώστε να δρομολογηθούν λύσεις μόνιμες τώρα που υπάρχει προϋπολογισμός με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει.

Όλα αυτά τα καταθέτω, διότι εξ αιτίας ενός χρόνιου προβλήματος εξεγείρονται κάποιοι, για δήθεν αδιαφορία της σημερινής δημοτικής αρχής για προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και του συγκεκριμένου προβλήματος.
Τους υπενθυμίζω όμως, πως:

η ΔΕΥΑ είναι κλινικά νεκρή εδώ και χρόνια και αυτήν την ΔΕΥΑ κληρονόμησε η σημερινή Δημοτική αρχή, την ΔΕΥΑ των σκανδάλων. Μια ΔΕΥΑ επαίτη, χωρίς ρευστότητα ,με ταμειακό έλλειμμα στην παραλαβή της.

Η πανδημία επιβάλει την εξασφάλιση παροχής νερού σε όλους τους δημότες και αυτό είναι το πρώτιστο και αδιαπραγμάτευτο καθήκον για την ΔΕΥΑ, μαζί με την επούλωση των χρόνιων προβλημάτων της έως την οριστική λύση τους. Και για αυτό αγωνίζονται οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑ όλες αυτές τις δύσκολες ημέρες.

Δυστυχώς όμως η ΔΕΥΑ δεν έχει ρευστότητα και είναι πνιγμένη μέσα σε χρέη 3.000.000. euro.
Έχω καθήκον ως αιρετός,σε αυτές τις συνθίκες, να καλέσω τους δημότες να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ που λαμβάνουν στα χέρια τους αυτές τις ημέρες, ώστε να υπάρξει ουσιαστική επιχειρησιακή δυνατότητα από την ΔΕΥΑ και μάλιστα άμεση.

Και για να γίνω πιο σαφής:

Καλώ τους δημότες που έχουν την οικονομική δυνατότατα και μπορούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, να το πράξουν.

Καλώ τους δημότες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να ρυθμίσουν τους λογαριασμούς τους,με ελάχιστη καταβολή 20 euro μηνιαίως.

Καλώ του δημότες, που είναι ανήμποροι και δεν έχουν ούτε την δυνατότητα να καταβάλουν 20 euro μηνιαίως, να προσκομίσουν αποδεικτικά έγγραφα (μακροχρόνιου άνεργοι, ΑΜΕΑ κλπ) στη ΔΕΥΑ και να ζητήσουν άλλη μεταχείριση, εκείνη της ανθρωπιάς, που έχει προβλέψει η ΔΕΥΑ.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ Η ΔΕΥΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΑΙΡΕΙ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ. ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΤΗΣ.
ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ. ΜΑ ΟΛΟΙ.
ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ!

Θα περίμενα από κάποιους, αυτές τις δύσκολες στιγμές για την ανθρωπότητα και τη χώρα μας αλλά και τον δήμο μας, να δείξουν το πρόσωπο της αλληλεγγύης και της κατανόησης, πολλοί συμπολίτες μου το επέδειξαν. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις που προκαλούν ντροπή.

Σημειώνω, πως θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε, αν όλοι οι κύριοι που κάνουν δίκες χαρακτήρων, έχουν τακτοποιήσει τους λογαριασμούς τους στην ΔΕΥΑ με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.( Γιατί το δίκιο είναι με αυτόν που διεκδικεί, εφ όσον έχει εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του. Είτε είναι πλούσιος, είτε είναι άτομα που πρέπει και δικαιούνται να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, είτε άτομα που πρέπει να απαλλαγούν και δικαιούται να απαλλαγούν, από τις οφειλές τους)..

Επίσης, κάποιο, έχουν επιλέξει την δίκη χαρακτήρων και τον μικροκοσμό τους.

Δεν με πτοούν αυτά εμένα προσωπικά,αλλά και όσων σήμερα παλεύουμε να μείνει ο δήμος Δυτικής Αχαΐας όρθιος.
Γιατί η ψυχή μας και ο νους μας,αυτές τις ώρες είναι σε κάθε άνθρωπο που νοσεί, που είναι στην εντατική, σε εκείνους που πρέπει να ενημερώσουμε, σε εκείνους που πρέπει να βοηθήσουμε.Και αυτό πράττουμε πράξουμε. Με κάθε τίμημα και ακόμα αν θα το κάνουμε με καθυστέρηση, γιατί δεν θα μπορούμε διαφορετικά με τα μέσα που έχουμε!

Όταν με το καλό βγούμε από αυτό που συμβαίνει, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, ούτε οι καταστάσεις, ούτε οι άνθρωποι.

Ας φροντίσουμε να είμαστε με το μέρος της αλήθειας, της ανθρωπιάς και να συμβάλουμε να δίνουμε λύσεις για το καλό του τόπου μας και των συνανθρώπων μας, με όσα δύσκολα έχουμε μπροστά μας.

Ας αφήσουμε κάποιους ελάχιστους, στο σκοτάδι του “μόνο ο εαυτός μου και η οικογένειά μου” και άλλους με την πλευρά του μισανθρωπισμού. Στο τέλος οι πράξεις μετράνε και όχι τα λόγια.

Θα υπενθυμίσω κλείνοντας τους στοίχους του Ν.Γκάτσου:
“νικημένο μου ξεφτέρι δεν αλλάζουν οι καιροί,
με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί”

Και το “μαχαίρι” που πρέπει κρατάμε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι το μαχαίρι της αλήθειας και του ορθολογισμού!