Τοπικά

Σ. Μυλωνάς : Προτεραιότητα μας η τήρηση των μέτρων, να εμποδίσουμε τη διασπορά

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς μιλά για την επιδημία του κορωνοϊού , τις συνέπειες για την περιοχή , τις τεράστιες προσπάθειες που γίνονται καθημερινά για τον έλεγχο της κατάστασης ειδικά σε οικισμούς Ρομά και σε εργατών γης.

Η περίοδος που θα ακολουθήσει μετά την λήξη των μέτρων θα είναι δύσκολη όπως όλοι προβλέπουν , η Δημοτική Αρχή Δυτικής Αχαΐας από την πλευρά της λαμβάνει μέτρα για την στήριξη των πολιτών .

«Η κατάσταση στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας θα έλεγα ότι είναι ελεγχόμενη, στο Δήμο μας όπως γνωρίζεται έχουμε και τις ιδιαιτερότητες μας με την έννοια ότι υπάρχει ένας πληθυσμός Ρομά και ένας πληθυσμός εργατών γης προερχόμενο από την Νοτιοανατολική Ασία , οι οποίοι βιώνουν σε συνθήκες πολλές φορές άσχημες με λίγες υποδομές , ή ελάχιστες ή και καθόλου, με παιδεία η οποία δεν βοηθάει στην συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού και όλο αυτό το πρόβλημα δημιουργεί μια κατάσταση τεταμένη η οποία θέλει ιδιαίτερη προσοχή και θέλει και ιδιαίτερα μέτρα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε νικηφόρα σε αυτόν τον αγώνα» καταλήγει ο κ. Μυλωνάς.

Ο Δήμαρχος συνεχίζει μιλώντας τις ενέργειες που έγιναν και συνεχίζονται με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την τεράστια ανάγκη που υπάρχει για την τήρηση των μέτρων ιδιαίτερα στους συνοικισμούς Ρομά και σε περιοχές που ζουν εργάτες γης.

«Η πρώτη μας προσπάθεια ήταν στο ενημερώσουμε αυτούς τους ανθρώπους , πήγαμε σε όλους τους συνοικισμούς και σε όλους τους χώρους που ζουν αυτοί οι άνθρωποι σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας στην κατεύθυνση να τους ενημερώσουμε και να συστήσουμε να ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα που συστήνει το Υπουργείο Υγείας και αυτό ήταν η πρώτη μας υπόθεση. Στη συνέχεια τους μοιράσαμε διάφορα είδη καθαριότητας και υγιεινής , σαπούνια , χλωρίνες , είδη καθαριότητας γενικά και παράλληλα σε ιδιαίτερες περιπτώσεις δώσαμε και τρόφιμα και είμαστε σε μια συνεχή προσπάθεια στο να επιβλέπουμε την εφαρμογή των μέτρων. Συνεργαζόμαστε στενά με την αστυνομία , έχουμε ξεκινήσει την δική μας Πολιτική Προστασία , με αυτοκίνητα και με μεγάφωνα περνάμε μέσα στους οικισμούς και τονίζουμε την υποχρέωση να μείνουν στα σπίτια τους και ακολουθούμε αυτό τον αγώνα συνεχώς για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση.»

Η πανδημία φέρνει και τεράστια προβλήματα στην οικονομία της κάθε περιοχής, έτσι και στην Δυτική Αχαΐα με τον Δήμαρχο Σπύρο Μυλωνά να τονίζει :

«Είμαστε μια αγροτοκτηνοτροφική περιοχή , παράγουμε ευπαθή προϊόντα , πολλά από αυτά όπως οι φράουλες και άλλα , εξάγονται . Αυτές οι εξαγωγές έχουν σταματήσει με συνέπεια σχεδόν την ολική καταστροφή των παραγωγών αυτών . Παράλληλα το κομμάτι της εστίασης και του τουρισμού είναι σε πολύ μεγάλη «καραντίνα» επιτρέψτε μου την έκφραση , οι άνθρωποι αυτοί έχουν πάθει ολική καταστροφή και γενικά όλη η οικονομική δραστηριότητα έχει μια φθίνουσα πορεία και στη κτηνοτροφία , στη γεωργία , στον τουρισμό , στην αλιεία… και αυτό μας τρομάζει και παράλληλα προσπαθούμε να βρούμε λύσεις να εντάξουμε αυτούς τους ανθρώπους στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης , να πάρουμε και εμείς ο Δήμος μέτρα ελάφρυνσης των οικονομικών υποχρεώσεων αυτών των κατηγοριών απέναντι στο Δήμο στην κατεύθυνση και να τους στηρίξουμε και να τονώσουμε όσο είναι δυνατόν , σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν αυτοί οι επαγγελματίες , προσβλέποντας σε ένα καλύτερο αύριο. Στόχος όταν θα φύγει αυτή η «καταιγίδα» να είμαστε περισσότερο έτοιμοι να ξεκινήσει η αναθέρμανση της οικονομίας και να πάμε σε μια αναπτυξιακή πορεία»

Η επόμενη μέρα , το οικονομικό τοπίο που θα έχει διαμορφωθεί και οι δυσκολίες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μετά την λήξη των μέτρων και με τον κορωνοϊό στον «πάγο» είναι αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα όλους πλέον , ο κ. Μυλωνάς δηλώνει:

«Τα πράγματα θα είναι δύσκολα αδιαμφισβήτητα. Αυτό που προέχει τώρα είναι να ακολουθήσουμε με αυστηρότητα τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για να εμποδίσουμε την διασπορά του κορωνοϊού και να διαφυλάξουμε την δημόσια υγεία και ένα δεύτερο παράλληλο μέτρο το οποίο όλο και περισσότερο θα πρέπει να σκεφτόμαστε όταν αυτή η κάκιστη περίοδος θα περάσει είναι πώς θα ξεκινήσει η οικονομία και πώς όλες αυτές οι παραγωγικές τάξεις που προανέφερα θα μπορέσουν να ανέβουν γρήγορα τα «σκαλιά» για να μπορέσει να λειτουργήσει πάλι η οικονομία. Σαφέστατα είναι μια πολύ δύσκολη πορεία αυτή , ο Δήμος και αυτός έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις διότι δεν έχει έσοδα πια από τους δημότες αλλά και τους επαγγελματίες , ήδη με τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσουμε την επόμενη εβδομάδα θα δούμε και το εύρος των οικονομικών απωλειών του Δήμου όμως σίγουρα όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε ο Δήμος , η κοινωνία , η κυβέρνηση , οι φορείς στην κατεύθυνση του να ξεκινήσει η οικονομία το συντομότερο δυνατό.»

Το δικό του πλαίσιο για την στήριξη των πολιτών και επιχειρηματιών της Δυτικής Αχαΐας έχει ετοιμάσει και θα παρουσιάσει ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας.

«Οι δυνατότητες που έχουμε είναι να σταματήσουμε κάθε οικονομική απαίτηση που έχουμε στους παραγωγικούς κύκλους που πλήττονται .Οι πολίτες δεν έχουν την δυνατότητα την οικονομική να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους , αυτό σημαίνει ότι και εμείς είμαστε σε μια ύφεση οικονομική. Θα πρέπει στο τέλος να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε , να πάμε στην επόμενη μέρα με γρήγορα βήματα , στο επόμενο στάδιο που είναι η οικονομική ανάπτυξη και να ξεπεράσουμε αυτή τη πολύ μεγάλη κρίση.

achaianews.gr