Τοπικά

Aπολογισμός και προγραμματισμός δράσεων στην πίτα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας – Οι ανακοινώσεις Μυλωνά

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Σε απολογισμό της πεντάμηνης παρουσίας της δημοτικής Αρχής στο “τιμόνι” του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, αλλά και στην ανακοίνωση των δράσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα με προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και της εξυπηρέτησης των δημοτών, προχώρησε ο Δήμαρχος, Σπύρος Μυλωνάς στη διάρκεια κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου.

Στην εκδήλωση έδωσαν το “παρών” οι βουλευτές, Σ. Αναγνωστοπούλου, Κ. Μάρκου, Α. Κατσανιώτης, ο αντιπεριφερειαρχής, Π. Σακελλαρόπουλος, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου, Θ. Μπαρής, ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ, Γρ. Αλεξόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδος, Βασίλης Αϊβαλής, ο Διοικητής του Α.Τ. Κάτω Αχαΐας, πρώην δήμαρχοι,  περιφερειακοί σύμβουλοι, ο πρ. βουλευτής, Ν. Νικολόπουλος, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι οργανισμών, επικεφαλής παρατάξεων, πρόεδροι Τ.Κ. και πλήθος δημοτών.

Ο Δήμαρχος στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε έκανε απολογισμό αναφέροντας πως :

“σε λίγες μέρες συμπληρώνονται πέντε μήνες από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου. Χρόνος αρκετός για να χαράξουμε πολιτική και να αναγνωρίσουμε τις δυνατότητές μας. Πράξαμε πολλά και μάθαμε ακόμα περισσότερα. Ξεκινήσαμε την απευθείας μετάδοση των δημοτικών συμβουλίων ώστε οι δημότες να έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται  για τα τεκταινόμενα. Ψηφίσαμε την εγκατάσταση της εφαρμογής sense city που θα τεθεί σε λειτουργία από την Παρασκευή. Καταργήσαμε την μαύρη μισθωτή εργασία και δώσαμε προσωρινές λύσεις σε θέματα ύδρευσης σε πολλές κοινότητες με μισθώσεις γεωτρήσεων. Επίσης προχωρήσαμε σε εκτεταμένο καθαρισμό στην Κάτω Αχαΐα, αλλά και σε  άλλες περιοχές του δήμου μας και συνεχίζουμε τον καθαρισμό των υπαίθριων παράνομων χωματερών. Επισκευάσαμε σημεία των αγροτικών δρόμων που δημιουργούσαν προβλήματα στη διακίνηση προϊόντων και δημοτών. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια προχωρήσαμε στη διάνοιξη και τον καθαρισμό αποστραγγιστικών καναλιών, λαγκάδια και χειμάρρους, ενώ  στον ηλεκτροφωτισμό αλλάξαμε συστηματικά δύο φορές λαμπτήρες σε όλη την έκταση του δήμου με πρόγραμμα και συνέπεια.

Με πολύ κόπο διευθετήσαμε το ταμειακό έλλειμμα στη ΔΕΥΑΔ, το οποίο έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Όμως αυτή η πορεία των πέντε μηνών αντιμετωπίσαμε και πολλά προβλήματα. Χρειάστηκε να γίνει τρεις φορές η αντικατάσταση προϊσταμένων, γι’ αυτό και καθυστέρησε ο προϋπολογισμός του 2020, ενώ διαπιστώσαμε πως υπήρχαν και πολλές καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση αιτημάτων των δημοτών που μας εκθέτουν.

Σήμερα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τα φτερά μας και να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας, με διαφάνεια και πρωταρχικό μας μέλημα την εξυπηρέτηση των δημοτών”.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των άμεσων ενεργειών και δράσεων για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων της καθημερινότητας.

Στην ύδρευση, ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως σύντομα θα ανακοινωθούν αναλυτικά τα μέτρα, ενώ θα γίνουν συζητήσεις στις έδρες των Δ.Ε. και διάλογος με τους πολίτες για να μην επαναληφθεί ο Εφιάλτης των προηγούμενων ετών. Ακόμη, ανακοίνωσε πως ο Δήμος βρίσκεται στην τελική φάση για την επικαιροποίηση της μελέτης που αφορά στην ύδρευση του τ. Δήμου Λαρισσου από το Φράγμα Πηνειού. “Τις επόμενες μέρες  θα την παρουσιάσουμε και θα την υποβάλουμε για χρηματοδότηση”, τόνισε και επεσήμανε πως ήδη έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για τον φορέα διαχείρισης του Φράγματος Πείρου Παραπείρου.

Στην καθαριότητα, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η χωροθέτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ενώ θα βελτιωθεί το πρόγραμμα αποκομιδής και θα συνεχιστεί ο καθαρισμός σε όλες τις Τ.Κ.

Στον ηλεκτροφωτισμό, επεσήμανε ότι θα υπάρξει συνολική κι όχι αποσπασματική λύση. “Έχουμε τρεις ανθρώπους κι ένα καλαθοφόρο για να καλύψουμε τις ανάγκες όλου του Δήμου. Έχουμε προβλέψει στον προϋπολογισμό χρήματα για τη σύνταξη μελέτης και τη διενέργεια διαγωνισμού  ψηφιοποίησης των δικτύων και αντικατάστασης των υφιστάμενων λαμπτήρων με λάμπες led για καλύτερη ποιότητα και εξοικονόμηση χρημάτων”, ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

Στην αγροτική οδοποιϊα, ο Δήμαρχος τόνισε πως με την ψήφιση του προϋπολογισμού και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα υπάρξουν συστηματικές επεμβάσεις σε όλο το αγροτικό οδικό δίκτυο με διανοίξεις, επίστρωση με χαλίκι, ενώ σε αρκετά σημεία θα γίνουν και ασφαλτοστρώσεις.

Στην αποχέτευση. Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε το θέμα ως “ωρολογιακή βόμβα”, λέγοντας πως η πλειονότητα των Τ.Κ. δεν διαθέτουν αποχέτευση, ενώ στο πλαίσιο αντιμετώπισης της παράνομης εναπόθεσης λυμάτων σε λαγκάδια και ποτάμια, ο κ. Μυλωνάς ανακοίνωσε πως σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία και το δεύτερο βυτίο του Δήμου και θα υπάρξει σημαντική μείωση στην τιμή χρήσης.

Στην εξυπηρέτηση των δημοτών, ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. “Είναι αδιανόητο να μην απαντώνται αιτήματα των δημοτών μας οι οποίοι εισπράττουν αδιαφορία από τις υπηρεσίες του Δήμου. Ο δημότης πρέπει να εξυπηρετείται. Πρέπει να χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με τους δημότες μας, γιατί ο Δήμος είναι το σπίτι τους. Εκτός από την εφαρμογή sense city θα λειτουργήσει παράλληλα, και εφαρμογή που θα μετρά την ανταπόκριση των υπηρεσιών και την αποτελεσματικότητά τους”, τόνισε.

Ο Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Κάτω Αχαΐα, επισημαίνοντας πως “η έδρα του Δήμου μας έχει τεράστια προβλήματα. Κυκλοφοριακό χάος, έλλειψη Δημαρχείου, έλλειψη χώρων στάθμευση, σύνδεση με τη θάλασσα και πολλά άλλα. Στις άμεσες ενέργειές μας είναι ο ορισμός του κανονισμού λειτουργίας της πόλης με τη δημιουργία χώρων στάθμευσης και υποστήριξης του έργου της ανάπλασης. Προβλέπεται η πεζοδρόμηση της 25ης Μαρτίου, η σύνδεση των δύο πλατειών, αλλά και μια σειρά ακόμη μέτρων για την ανακούφιση της πόλης”. Επίσης, ο κ. Μυλωνάς ανακοίνωσε πως συγκροτείται ομάδα εργασίας προκειμένου η θρησκευτική πανήγυρις του Σταυρού να λάβει πιο διευρυμένα πολιτιστικά κι όχι μόνο χαρακτηριστικά, με σκοπό η περιοχή να αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών τουλάχιστον για τέσσερις ημέρες.

Ακόμη, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως στο πλαίσιο της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος ιδρύεται γραφείο προμηθειών και συμβάσων.

Ο Δήμαρχος στη συνέχεια έκοψε το πρώτο κομμάτι της βασιλόπιτας αφιερώνοντάς το στους ενεργούς πολίτες και στους ευσυνείδητους υπαλλήλους του Δήμου που προτάσσουν την εξυπέρηση των δημοτών.