Τοπικά

Δυτική Ελλάδα: Το Κλίμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Επί τάπητος τίθεται μεθαύριο Δευτέρα το σχέδιο για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος…

…με αφορμή και την κατάθεση της σχετικής ερώτησης, προς το περιφερειακό συμβούλιο, από τον επικεφαλής της «Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας» Κων. Παπακωνσταντίνου.

Οπως είναι γνωστό, το 2018, ξεκίνησε να συντάσσεται το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, για τη Δυτική Ελλάδα.

Η σχετική διαβούλευση που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, έχει ήδη βγάλει κάποια πορίσματα, με τις πλημύρες και τη διάβρωση ακτών να είναι τα πρώτα σε προτεραιότητα πεδία παρέμβασης.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα ανέφερε στην «Π» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Λάμπρο Δημητρογιάννης, ο οποίος και θα ενημερώσει σχετικά τον κ.Παπακωνσταντίνου και το Σώμα, η διαβούλευση θα επεκταθεί αρχικά από τη νέα Αρχή, ευρύτερα, σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Στα σχέδια επίσης της νέας περιφερειακής αρχής αλλά και του νέου Περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη, είναι και η αλλαγή στην φιλοσοφία δράσης για ζητήματα που αφορούν ευρύτερα το Περιβάλλον.

Ως στόχος τίθεται, σύμφωνα με τον κ. Δημητρογιάννη, να τεθεί η Διεύθυνση Χωροταξίας Περιβάλλοντος σε άμεση επιχειρησιακή ετοιμότητα με προληπτικούς ελέγχους. Το σημερινό μοντέλο αντιμετώπισης παραβάσεων που σχετίζονται με το Περιβάλλον, εκ των υστέρων και κατόπιν καταγγελιών σωματείων ή πολιτών, θεωρείται ξεπερασμένο.

Επίσης, όσον αφορά το θέμα με την Κλιματική Αλλαγή, η Περιφέρεια θα ενεργοποιήσει και άλλους φορείς, όπως οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών «ΝΑTURA» για την εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών όπως η ήπια αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών και η υλοποίηση προγραμμάτων που θα εστιάζουν στην προστασία των φυσικών πόρων, σε βιότοπους και λιμνοθάλασσες της Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλά, στην μεθαυριανή συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου, θα συζητηθεί και η σύσταση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας αλλά και το θέμα με την εκλογή Εκπροσώπων του περιφερειακού συμβουλίου στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ).

Το Σώμα θα συνεδριάσει στο ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών 32 & Αμερικής) στην Πάτρα.