Τοπικά

ΑΚΙΔΑ: Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες στο τέλος

Γράφτηκε από Westcity Team
   

Η χθεσινή απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου την οποία η Α.ΚΙ.Δ.Α…

…καταψήφισε, αφορά την κατασκευή μονάδας Δυναμικότητας: 53.032 t/έτος όπου θα υφίστανται επεξεργασία σύμμεικτα απορρίμματα των Δήμων Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, καθώς και τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης και επέκτασης, με νέο κύτταρο του υφιστάμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής, ο οποίος με τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας θα λειτουργεί ως ΧΥΤΥ. Δηλαδή τα απορρίμματα των Δήμων θα οδηγούνται στο Φλόκα όπως πέφτουν στους κάδους. Μια τέτοια μονάδα αναιρεί την ανακύκλωση στην πηγή που δήθεν κόπτεται η Δημοτική αρχή και φέρνει τα απορρίμματα κυρίως του Δήμου Πατρέων ακατέργαστα στο Φλόκα.

Εδώ και ένα χρόνο είχαμε πει και προειδοποιήσει ότι η Δημοτική αρχή εμπαίζει τους δημότες με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων καταψηφίζοντας το τοπικό σχέδιο διαχείρισης. Αντί να προωθήσει ήδη, την ανακύκλωση με πρώτα βήματα ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών, έχουν εξαφανισθεί και οι υπάρχοντες κάδοι από το Δήμο. Αντί να προχωρήσει ήδη σε ανακύκλωση σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες και να αναζητήσει πόρους για μηχανικό εξοπλισμό, εδώ κι ένα χρόνο, έχει προαποφασίσει την κατασκευή της μονάδας στο Φλόκα, όπου εκεί τάχα θα γίνεται η ανακύκλωση, διατηρώντας στην αποκομιδή το αίσχος των μπλε μεγάλων κάδων της αμαρτωλής Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης. Η Δημοτική αρχή, στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου(18/11/2016), επανέλαβε ότι εξάντλησε τα περιθώρια της διαβούλευσης για τη μονάδα. Ρωτάμε ξανά, όπως και πριν ένα χρόνο: Ποιος δημότης και ποιος φορέας της περιοχής, ζήτησε αυτή τη μονάδα; Υπάρχει έστω και ένας Δημότης που ζήτησε επιπλέον απορρίμματα από άλλους Δήμους; Η μόνη ουσιαστική διαβούλευση για την Δημοτική αρχή ήταν και παραμένει, η διαβούλευση με τον εαυτόν της.

H μονάδα που έχει ανάγκη ο Δήμος μας είναι μονάδα κομποστοποίησης οργανικών αποβλήτων και για μια τέτοιου είδους μονάδα, έπρεπε να αναζητηθούν πόροι. Οργανικά απόβλητα που θα έρχονται στη μονάδα προς επεξεργασία μετά από τον διαχωρισμό τους από γυαλί, χαρτί, μέταλλα και ανακτώμενα υλικά σε μικρής κλίμακας υποδομές, μέσα στις δημοτικές ενότητες και όχι σε απομακρυσμένες περιοχές. Τα οικιακά πρωτίστως απορρίμματα που παράγουμε όλοι μας κατά μεγάλο ποσοστό, είναι απορρίμματα τα οποία μπορούν να διαχωριστούν στην πηγή, στην γειτονία μας και στο δημοτικό διαμέρισμα. Προϋπόθεση είναι να τα αποθέτουμε χωριστά, αλλά και η αποκομιδή τους να γίνεται με χωριστά ρεύματα διαλογής και ξεχωριστούς κάδους. Τους πόρους για αυτές τις υποδομές, έπρεπε να αναζητήσει και να διεκδικήσει η δημοτική αρχή. Η επεξεργασία των ανακτώμενων υλικών σε μια μακρινή απόσταση όπως είναι η περιοχή του Φλόκα είναι πλάνη για δήθεν ανακύκλωση, μόνο τα σύμμεικτα απορρίμματα από άλλους Δήμους συγκεντρώνει και αφήνει την κοινωνία έξω από την διαδικασία της ανακύκλωσης.

Με δεδομένη τέλος την επικείμενη αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού είναι υπαρκτός ο κίνδυνος o Δήμος Δυτικής Αχαΐας να είναι μειοψηφούσα άποψη και στην μελέτη κατασκευή και επίβλεψη του έργου που η ίδια προωθεί, καθώς και στη συμμετοχή του στη διαχείριση των εγκαταστάσεων στο Φλόκα από τον νέο φορέα διαχείρισης. Εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα διοικητικά του όρια.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Δημότες, την ύστατη στιγμή στη χθεσινή συνεδρίαση, ζητήσαμε να αναθεωρήσει τη στάση της η Δημοτική αρχή και να προχωρήσει ο Δήμος σε μονάδα μικρής δυναμικότητας στο Φλόκα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά και να εξασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή του σε όλες τις φάσεις του έργου. Οι αποφάσεις όμως έχουν παρθεί από καιρό, πίσω από τις πλάτες των Δημοτών.

Τέλος αν η Δημοτική αρχή πιστεύει πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα το λύσει, τάζοντας θέσεις εργασίας στη μονάδα που προτίθεται να κατασκευάσει, της υπενθυμίζουμε πως όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες στο τέλος.

Σχετικά με σημερινή  δήλωση του κ. Σπύρου Τραχάνη, Προέδρου 2ου Αναγκαστικού Συνδέσμου -ΦΟΔΣΑ ΑΧΑΪΑΣ :
  1. Είναι τραγικό ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του Δήμου Δυτικής Αχαΐας να μην γνωρίζει ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων δεν αναφέρεται ως ΧΥΤΙ, όπως ο ίδιος τον αναφέρει αλλά ως ΧΥΤΥ. Αν δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, είναι ενδεικτικό του πόσο επιδερμική τουλάχιστον σχέση έχει ο καθ’ ύλη αρμόδιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
  2. Ειναι λίγο αργά για δάκρυα πλέον κ. Τραχάνη γιατί ήδη εκχωρήσατε τη διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου μας πριν από τρία ολόκληρα χρόνια, σε «άλλα χέρια», εσείς και όσοι από την παράταξή σας αναχώρησαν για άλλες πολιτείες. Αυτό, τη στιγμή που πολλοί θέλουν να μετατρέψουν τη Δυτική Αχαΐα σε χωματερή, αδιαφορώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με αντάλλαγμα τη θέση του Προέδρου στον νέο φορέα.
  3. Υπενθυμίζουμε σε εσάς αλλά και σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισαν αυτή δυσμενή εξέλιξη το 2016, αλλά πρωτίστως στους Δημότες, τι έλεγε η ΑΚΙΔΑ στις 19/11/2016.
  4. Καλούμε τους δημότες να μην πέσουν στην παγίδα της καταμέτρησης των οπαδών στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, αλλά να μετρήσουν πόσες φορές η παράταξή μας στάθηκε πραγματικά πλάι τους, τόσο με τη στάση της στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και έξω από αυτό.
  5. Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Αδιαπραγμάτευτη θέση της ΑΚΙΔΑ είναι: Ο κάθε Δήμος οφείλει να έχει καταρτίσει σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της περιοχής του, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού, προκειμένου να διασφαλίζονται, α) οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, και β) τα στάδια συλλογής και διαχείρισης. Ταυτόχρονα σε ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο Διαχείρισης πρέπει να προβλέπεται η μείωση χρήσης των υλικών συσκευασίας και των παραγόμενων απορριμμάτων

Υ.Γ.1 Για όσους δεν γνωρίζουν αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της ΑΚΙΔΑ της 20ης Νοεμβρίου 2016.

Υ.Γ.2 Ποια είναι η θέση των υπόλοιπων παρατάξεων για το εργοστάσιο στο Φλόκα. Ποια είναι η θέση τους αναφορικά με τον ανταγωνισμό των υποψήφιων  στην Πάτρα, για το ποιος θα κατασκευάσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο, μετατρέποντας σε χωματερή τον Δήμο;

/* ]]> */