Ελλάδα

Κτηματολόγιο: 200.000 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» περνούν στο Δημόσιο

γραφείο συμβολαιογράφου , ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί , πρώτη ημέρα καθυστέρησης
 
 
 
 
Εφέτος συμπληρώνονται 14 χρόνια λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων σε 111 πόλεις, οπότε και λήγει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της περιέλευσης στο Δημόσιο των ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη, δηλαδή εκείνων που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν για οποιονδήποτε, συχνά ανυπαίτιο λόγο ή τα δήλωσαν λάθος.

Έτσι, σε περιοχές στην Αθήνα, όπως η Νέα Σμύρνη, το Νέο Ψυχικό, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια και ο Γέρακας και σε πόλεις όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα, το Αργοστόλι, σημαντικά περιουσιακά στοιχεία θα περιέλθουν αυτόματα στο Δημόσιο.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση για το ακίνητο.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα, για τα παλιά προγράμματα (1997 – 1999) ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί σε 14 χρόνια και για τα νέα (2008 και μετά) σε επτά χρόνια.

Έως τώρα, τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακίνητα ανέρχονται σε περίπου 200.000. Αυτά τα ακίνητα περιέρχονται στο Δημόσιο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα αξιοποιηθούν.

Cnn.gr