Τοπικά

Όραμα για τη Δυτ. Αχαΐα , για την Παγκόσμια ημέρα των Ζώων

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Το 1931 σε συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία καθιερώθηκε η 4η Οκτωβρίου σαν «παγκόσμια ημέρα ζώων».

Παρόλα αυτά η ημέρα αυτή θα πρέπει να είναι μια μέρα αφύπνισης και προβληματισμού.

Τα οφέλη του ανθρώπου από τη συνύπαρξή του με ζώα είναι τεράστια και καθοριστική για τον πολιτισμό μας, αφού μέχρι πριν λίγα χρόνια τα ζώα αποτελούσαν την βασική και κινητήρια δύναμη σε κάθε μας δραστηριότητα. Η φιλοζωία για τον άνθρωπο και ειδικότερα για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες είναι συναρπαστική. Θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία στην προστασία και αποφυγή της κακοποίησης των ζώων.

Στο Δήμο μας υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα και πραγματικά δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να επιλυθεί αυτό το θέμα. Τα αδέσποτα ζώα, σκύλοι και γάτες, είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα.

Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτεί μια πολύ ευαίσθητη και προσεκτική προσέγγιση. Τα ζώα αυτά περιφέρονται στους δρόμους και τα πάρκα, σχηματίζοντας αγέλες, ή μόνα τους, διατρέφονται ελλιπώς, αφού τη διατροφή τους αναλαμβάνουν οι ελάχιστοι ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας. Επιπλέον τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν δεχτεί ποτέ στη ζωή τους κάποιας μορφής κτηνιατρική πρόληψη, με αποτέλεσμα ναι είναι εκτεθειμένα σε κάθε λογής κίνδυνο για την υγεία τους.

Τέλος, λόγω της κακής εμπειρίας που πιθανόν έχουν από τους ανθρώπους (αφού τα περισσότερα από αυτά έχουν εγκαταλειφθεί), είναι φοβικά με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι καθοριστική. Απαιτείται η συνεργασία του Δήμου με τα Ζωοφιλικά σωματεία και συλλόγους της περιοχής, με τους κτηνιάτρους και τους δημότες και να μην αφήνουμε το σοβαρό αυτό θέμα στην αγάπη πολιτών που διακατέχονται από Ζωοφιλικά αισθήματα. Για εμάς τους δημότες με όραμα για την δυτική Αχαΐα το θέμα αυτό είναι πρώτης προτεραιότητας και απαιτεί άμεσες λύσεις που θα περιλαμβάνουν άμεσα τα εξής:

Ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τα ζώα, τα χαρακτηριστικά, τη συμπεριφορά και τούς τρόπους αναπαραγωγής τους, ώστε να αποφεύγονται τα ανεπιθύμητα ζευγαρώματα και να ελαττωθεί ο αριθμός των ζώων που γεννιούνται χωρίς να το επιθυμούμε.
Καταγραφή των ζώων που τελικά κυκλοφορούν αδέσποτα στην περιοχή του Δήμου και επισήμανσή τους με αντίστοιχο σήμα – ταυτότητα.
Εμβολιασμός των ζώων αυτών με τα απαραίτητα εμβόλια και ταυτόχρονα άνοιγμα σχετικού βιβλιαρίου Υγείας από κτηνίατρο.
Στείρωση των ζώων αυτών καθώς και συλλογή των αδέσποτων ζώων σε περιφραγμένο χώρο, όπου θα είναι εύκολη και δυνατή και η σωστή διατροφή τους.
Προώθηση της υιοθεσίας τους σε ανθρώπους που αγαπούν πραγματικά τα ζώα ώστε να έχουν μια ζωή που τους αξίζει.

Με τον τρόπο αυτό, θα αποφύγουμε και περιστατικά, σαν και αυτά που καταγράφηκαν φέτος στο Δήμο μας και ήταν πολλά, τουρίστας να καταλήγει στο κέντρο υγείας από δάγκωμα σκύλου. Τα περιστατικά αυτά αμαυρώνουν την εικόνα του Δήμου μας, ως ανθρώπων με πολιτισμό αλλά και σαν τόπος τουριστικού προορισμού, με αποτέλεσμα ο κλάδος των ξενοδόχων να είναι ιδιαίτερα ανήσυχος καθώς αυτή την εποχή «κλείνονται» τα πακέτα διακοπών για την επόμενη σεζόν!