Τα Νέα της Αγοράς Τα νέα των Επιχειρήσεων

Τι ισχύει για τις Διατακτικές Σίτισης

διατακτικές σίτισης
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Η εταιρεία ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ σας ενημερώνει :

Δύναται οποιασδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα (Ατομική ,ΟΕ,ΕΕ,ΕΠΕ,ΙΚΕ, ΑΕ κλπ) να διανέμει στο προσωπικό της διατακτικές σίτισης (κυρίως s/m) τις οποίες το προσωπικό τις ανταλλάσει (εξαργυρώνει) αγοράζοντας είδη διατροφής από s/m.

Η διαδικασία έχει ως εξής:

Η επιχείρηση έρχεται σε συμφωνία με το s/m από το οποίο αγοράζει διατακτικές. Το s/m εκδίδει προς την επιχείρηση παραστατικό για την αγορά των διατακτικών και παραδίδει τις διατακτικές, οι οποίες έχουν αρίθμηση, στην επιχείρηση.

Η επιχείρηση συντάσσει κατάσταση διανομής διατακτικών στο προσωπικό της (δεν είναι υποχρεωτικό σε όλο το προσωπικό) και αναφέρει και το διάστημα διανομής. Στη συνέχεια διανέμει τις διατακτικές στο προσωπικό , υπογράφοντας οι εργαζόμενοι στην κατάσταση ότι παρέλαβαν τις διατακτικές τις οποίες εξαργυρώνουν στο s/m.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ (επιχειρηματική δραστηριότητα):

Θα καταχωρήσει στα έξοδα της το κόστος αγοράς των διατακτικών βάσει του παραστατικού που έκδωσε το s/m
Το έξοδο θα αναγνωριστεί φορολογικά εφ’ όσον:
α) η εξόφληση, του κόστους αγοράς των διατακτικών αν είναι μεγαλύτερη των 500,00 ευρώ εξοφλήθηκε μέσω τράπεζας

β) έχει συντάξει και έχει υπογεγραμμένη από το προσωπικό της, την κατάσταση διανομής των διατακτικών.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Η αξία των διατακτικών που λαμβάνει κάθε εργαζόμενος διά του αριθμού των ημερών που αναφέρει στην κατάσταση διανομής, θα πρέπει να μην είναι πάνω από 6,00 € ανά εργάσιμη ημέρα.
Την παροχή που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι βάση της αξίας των διατακτικών και του διαστήματος διανομής, εφόσον δεν είναι πάνω από 6,00 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα, δεν θεωρείται εισόδημα από μισθωτή εργασία (είναι αφορολόγητη).

Σημείωση:

Τα παραπάνω ισχύουν για την φορολογική αντιμετώπιση του θέματος. Όσον αφορά τις διατάξεις του ΕΦΚΑ, το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως δεδομένου ότι το άρθρο 38 παρ. 1 αναφέρει ότι από τις ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ εξαιρούνται μόνο οι «κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνου, θανάτου και βαριάς αναπηρίας», κατά συνέπεια ενδεχομένως στο μέλλον να υπάρξει θέμα ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ.