Τοπικά

Εσωκομματικές εκλογές Νέας Δημοκρατίας – Ποιοι, πώς, πότε ψηφίζουν

Νέας Δημοκρατίας , εκλογές ΝΟΔΕ
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Στην ισχυροποίηση του ρόλου των απλών μελών της Νέας Δημοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών εκλογής οργάνων και την ενίσχυση της διαφάνειας αποσκοπούν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Αχαΐας και Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων του κόμματος, που έχουν προγραμματιστεί για τις 13 Μαΐου. Γι’ αυτούς τους λόγους, τονίζουν από τη ΝΔ, είναι αναγκαίο να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση μελών στις κάλπες.

Οι εσωκομματικές εκλογές θα γίνουν με το νέο Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Ο νέος κανονισμός περιφερειακών οργανώσεων αποπνέει, όπως έχει επισημάνει ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, «τη φιλοσοφία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε πνεύμα εξωστρέφειας των οργάνων του κόμματος».
Στις βασικές αλλαγές που φέρνει ο νέος κανονισμός είναι η αύξηση των αρμοδιοτήτων στις τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις και το πιο αποσαφηνισμένο πεδίο αρμοδιοτήτων, μια πιο ξεκάθαρη δομή και ιεραρχία στην κομματική οργάνωση, και λιγότερα γραφειοκρατικά προβλήματα σε συνδυασμό με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση όσων επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία και να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εσωκομματικές εκλογές είναι να έχουν πληρώσει τουλάχιστον την ετήσια οικονομική τους συνδρομή για το 2018 και άρα έχουν λάβει και τη σχετική κάρτα μέλους.

«Σε αντίθετη περίπτωση αποκλείονται από το δικαίωμά τους να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογών των οργάνων της Πανελλαδικής Οργάνωσης, είτε ως εκλογείς, είτε ως υποψήφιοι για οποιοδήποτε αξίωμα ή θέση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο που έχει στείλει ο γραμματέας Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης, στις κομματικές οργανώσεις.

Οσοι πάλι δεν είναι τακτοποιημένοι οικονομικά, έχουν δυο τρόπους να συμμετέχουν στην εσωκομματική διαδικασία. Ο πρώτος είναι να υποβάλουν αίτηση για να παραλάβουν την κάρτα μέλους και έχουν πληρώσει με αντικαταβολή, έως τις 10 Απριλίου 2018, το ποσό της συνδρομής και ο δεύτερος να έχουν εξοφλήσει ηλεκτρονικά μέχρι τις 4 Μαΐου 2018 τα χρήματα που οφείλουν, ανάλογα φυσικά με τη χρονική διάρκεια της συνδρομής.
Ειδικότερα, όπως ίσχυε και πέρυσι, όσοι πληρώσουν ετήσια συνδρομή θα πρέπει να καταβάλλουν 12 ευρώ, όσοι επιλέξουν τη διετή 22 ευρώ και όσοι την τριετή 30 ευρώ.

Την Τετάρτη, 25/4/2018 ανοίγει η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων και κλείνει δύο μέρες μετά, την Παρασκευή, 27/4/2018. Συγκεκριμένα, η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ εκπνέει την 19.00 ώρα της 27ης Απριλίου και πρέπει να συνοδεύεται από δήλωση υποστήριξης από 30 μέλη του κόμματος. Οπως είναι γνωστό, την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την προεδρία της ΝΟΔΕ Αχαΐας έχουν εκφράσει οι γιατροί Ανδρέας Μαζαράκης και Ανδρέας Νικολάου.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι των ΔΗΜΤΟ θα πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση υποψηφιότητας από δήλωση υποστήριξης 20 μελών της τοπικής του κόμματος που διεκδικούν την προεδρία.

Τόσο ο νέος πρόεδρος και τα μέλη της ΝΟΔΕ όσο και οι πρόεδροι των τοπικών Οργανώσεων θα εκλέγονται από τη βάση. Τα μέλη της ΝΟΔΕ δεν θα εκλέγονται ανά τομείς, όπως συνέβη την προηγούμενη φορά, αλλά όσοι εκλεγούν θα τοποθετούνται σε τομείς από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ.
Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 13 Μαΐου, από τις 10:00 έως τις 19:00. Στις εκλογικές διαδικασίες, στις οποίες αναφέρεται η

Εγκύκλιος, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης που μπορεί να θέσει ο ψηφοφόρος στο ψηφοδέλτιο καθορίζεται ως εξής:

  • Για την εκλογή του προέδρου της ΝΟ, μόνον ένα σταυρό προτίμησης.
  • Για την εκλογή των μελών των ΝΟΔΕ., έως και τρεις σταυρούς προτίμησης.
  • Για την εκλογή του προέδρου της ΔΗΜΤΟ, μόνον ένα σταυρό προτίμησης.
  • Για την εκλογή των μελών των ΔΗΜΤΕ, έως και τρεις σταυρούς προτίμησης.

Πελοπόννησος – Μιχάλης Βασιλάκης