Τοπικά

Η Πρόταση της ΑΚΙΔΑ για την ΔΕΥΑΔ

ΑΚΙΔΑ , αυτόνομη κάθοδος της Α.ΚΙ.Δ.Α. , Α.ΚΙ.Δ.A. , λέμε το νερό νεράκι , δημοτικής αρχής , ΑΚΙΔΑ , Δήμο Δυτικής Αχαΐας , ΑΚΙΔΑ ακαταλληλότητα του νερού , Ριπές ΑΚΙΔΑ σε τοπικό site , Αποχώρησε η ΑΚΙΔΑ από το Δημοτικό Συμβούλιο , Χωρίς μηχάνημα POS η ΔΕΥΑΔ , πρόβλημα με τις διακοπές του νερού , ΑΚΙΔΑ , Παναγιώτης Κουνάβης , διακοπές νερού ,
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

H ΑΚΙΔΑ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημότες κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για την ΔΕΥΑΔ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χθες 14/6/2017.

Αναλυτικά

1.Η λειτουργία της ΔΕΥΑ η βιωσιμότητά της και η αναβάθμιση των υπηρεσιών της προς του Δημότες είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εισπραξιμότητά της. Είναι αδιανόητο και υπάρχουν ευθύνες γι αυτό από τη διοίκηση της ΔΕΥΑ να μην έχουν εκδοθεί λογαριασμοί για πάνω από 3 χρόνια σε πάρα πολλά δημοτικά διαμερίσματα. Άμεσα η διοίκηση της ΔΕΥΑ πρέπει να προχωρήσει σε έκδοση λογαριασμών ξεκινώντας από εκείνα τα δημοτικά διαμερίσματα που έχει καθυστερήσει να εκδώσει λογαριασμούς.

2.Θα πρέπει να ανακοινωθεί παράλληλα πρόγραμμα ρυθμίσεων, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τους οικονομικά αδύναμους και με κανόνες διαφάνειας και ισοπολιτείας. Σε άλλους δήμους ο αριθμός δόσεων φτάνει τις 100 αλλά στη ΔΕΥΑ απαιτείται το 30% των οφειλών ως προκαταβολή και ο αριθμός δόσεων να είναι κατά περίπτωση. Οι οφειλές των δημοτών δεν προσφέρονται για άγρα ψήφων. Παράλληλα θα πρέπει οι συνεπείς καταναλωτές να επιβραβεύονται με έκπτωση στο λογαριασμό τους. Ενώ η επιβολή προστίμων σε παράνομες παροχές θα πρέπει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα.

3. Το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑ πρέπει επιτέλους να επικυρωθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση συμπεριλαμβάνοντας όλες τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες: Άνεργοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ.

4.Οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑ πρέπει να αναβαθμίστουν και να εκσυγχρονιστούν. Είναι πρόκληση η δημοτική αρχή από την μία να φωτογραφίζεται για “ψύλλου πήδημα” και από την άλλη να μην ανακοινώνει στους δημότες τις αναλύσεις νερού που έχει στα χέρια της. Ο καθαρισμός των δεξαμενών και η συντήρηση των αντλιοστασίων πρέπει να γίνεται με προγραμματισμό αναβαθμίζοντας έτσι το κύρος της ΔΕΥΑ.

5.Το προσωπικό της ΔΕΥΑ όλοι συμφωνούν ότι δεν επαρκεί. Πρέπει η ΔΕΥΑ και μόνιμο προσωπικό να απαιτήσει και να αποκτήσει. Άμεσα μπορούν να γίνουν προσλήψεις προσωπικού και με τις διατάξεις που προβλέπουν κάτι τέτοιο σε δημοτικές επιχειρήσεις που διέπονται από το καθεστώς των ανταποδοτικών τελών. Βασική αιτία μη έκδοσης λογαριασμών,είναι και η έλλειψη υπάλληλων καταμετρητών.Η πρόσληψη καταμετρητών είναι ταυτόσημη με την αύξηση των εσόδων της ΔΕΥΑ. Είμαστε αντίθετοι στην πρόσληψη τεχνικού διευθυντή. Είναι ένα μέτρο που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑ σε μια περίοδο όπου η επιχείρηση μετρά μόνο 8 εργαζόμενους και τα ποσά που θα δαπανηθούν για τις παραπάνω αποδοχές μπορούν να καλύψουν άλλες επείγουσες ανάγκες.

6.Η χαρτογράφηση των δικτύων της ΔΕΥΑ είναι απαραίτητη. Εκτός του ότι θα αποκαλύψει και παράνομες συνδέσεις, θα αποτυπώσει τα δίκτυα κατεβάζοντας το κόστος σε χρόνο και χρήμα από τις βλάβες.

7.Η διακοπή της ηλεκτρικής παροχής σε αντλιοστάσια εξ αιτίας των οφειλών της ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ δεν μπορεί να συμβαίνει σε ένα Δήμο με τόσο μεγάλη έκταση, ευάλωτο σε πυρκαγιές και τουριστικά αναπτυσσόμενο. Η Δημοτική αρχή θα πρέπει να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε επίπεδο επαφών με τη διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και ενδίκων μέσων αν χρειαστεί. Η διεκδίκηση της αλλαγής των χρεώσεων της ΔΕΗ για τα αντλιοστάσια, από οικιακό τιμολόγιο σε βιομηχανικό, θα επιφέρει μεγάλη μείωση στο κόστος λειτουργίας των αντλιοστασίων.

8.Ο σταθμός του βιολογικού καθαρισμού στη Κάτω Αχαΐα απαιτεί προσωπικό και επεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του. Αυτές οι ενέργειες είναι που επείγουν και όχι η υποδοχή βοθρολυμάτων από άλλους δήμους. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να εξετασθεί και το τέλος που απαιτείται για την χρήση του βυτιοφόρου των βοθρολυμάτων, ώστε η υπηρεσία αυτή να είναι οικονομικά προσιτή στους δημότες.

Οι παραπάνω προτάσεις, είναι προτάσεις που αφορούν τη λειτουργία της ΔΕΥΑ και κατατέθηκαν χθες 14/06/2017 στο δημοτικό συμβούλιο κατά τη δευτερολογία της παράταξής μας στην συζήτηση για τη ΔΕΥΑ, αν εφαρμοστούν άμεσα πιστεύουμε ότι μπορούν να βάλουν τη ΔΕΥΑ σε μια άλλη τροχιά.

Ο Δήμος μας είναι δήμος με πολύ μεγάλο αριθμό αντλιοστασίων ταυτόχρονα βρίσκεται ανάμεσα σε δυο μεγάλες υποδομές είναι το φράγμα Πείρου-Παράπειρου και το φράγμα του Πηνειού.

Η υδροδότηση του δήμου μας από τα δυο φράγματα θα λύσει οριστικά το πρόβλημα στη Δυτική Αχαΐα. Χρειάζεται συντονισμός, με φορείς και διαρκής αγώνας, μέχρι να μπορέσει η Δυτική Αχαΐα να λύσει οριστικά το πρόβλημα της επάρκειας του νερού.