Ελλάδα

Χωρίς ρύθμιση χρέους το ΔΝΤ δεν χρηματοδοτεί την Ελλάδα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι δεδομένο…

…ούτε πρόκειται να πράξει ό,τι επιθυμεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Αντίθετα, επαναλαμβάνει ότι θα λάβει την απόφασή του για τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ελλάδας αυστηρά με βάση τους κανόνες του, τους οποίους δεν θα παραβιάσει».

Η παραπάνω θέση ανήκει σε πηγή η οποία γνωρίζει τον τρόπο σκέψης των αξιωματούχων του ΔΝΤ που ασχολούνται με το «ελληνικό πρόβλημα». Η θέση αυτή μάλιστα δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμα και αν το απαιτήσει η κυβέρνηση Τραμπ.

Σύμφωνα με την πηγή, «ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει το Ταμείο και κανένας δεν είναι σε θέση να ξέρει διότι δεν έχουν ούτε οι ίδιοι καταλήξει σε απόφαση». Η πηγή αποφάσισε να ξεκαθαρίσει δια παντός ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα ανώτατα κλιμάκια του Ταμείου και το Δ.Σ. και όχι από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών και του Βερολίνου, που παίζουν παιχνίδια σε συνεργασία με μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως ισχυρίστηκαν.

Η ίδια πηγή υπογράμμισε μετά βεβαιότητας ότι «σε αντίθεση με όσα διακινούνται σε ευρωπαϊκά και ελληνικά ΜΜΕ, ο διεθνής οργανισμός θα αποφασίσει εάν θα έχει χρηματοδοτική συμμετοχή μόνο όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους». Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι πραγματικές συζητήσεις τώρα μόλις αρχίζουν και θα διεξαχθούν σε διάφορα επίπεδα.
Η ελληνική πλευρά είναι πεπεισμένη ότι οι πρώτες συζητήσεις θα διεξαχθούν στο Μπάρι της Ιταλίας, από τις 11 έως τις 13 Μαΐου, κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των επτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G7), στην οποία αναμένεται να παραστεί και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στη σύνοδο αυτή θα πάρει μέρος και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, χωρίς όμως να έχει δημοσιοποιηθεί εάν θα συμμετάσχει και στις πιθανές συζητήσεις για την Ελλάδα.

Στη σύνοδο των ηγετών του G7, στις 26-27 του μήνα, θα πάρει μέρος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο την περασμένη Πέμπτη, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν στην ατζέντα περιλαμβάνεται και το ελληνικό ζήτημα. Τον κ. Τραμπ θα συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Μνούτσιν και -εκτός απροόπτου- ο ελληνικής καταγωγής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, ο οποίος ασχολείται στο παρασκήνιο με το θέμα χωρίς να προκαλεί.

Η πολιτική του προέδρου Τραμπ για την ευρωπαϊκή κρίση και ειδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία είναι ακόμα στο στάδιο της διαμόρφωσης, αν και ο ίδιος προϊδέασε ότι θα ασχοληθεί προσωπικά και με τη σοβαρότητα με την οποία απαιτεί η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους των συντηρητικών μέσων ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τραμπ έδειξε να γνωρίζει το πρόβλημα και να αντιλαμβάνεται το δράμα του ελληνικού λαού, δίνοντας παράλληλα την εντύπωση ότι είναι πλήρως ενημερωμένος, καθώς απάντησε χωρίς δισταγμό στις ερωτήσεις που αφορούσαν τη χώρα μας από τον δημοσιογράφο Τζον Γκίζι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνοδευόταν από τον κ. Πρίμπους, ο οποίος έδειξε απόλυτη ικανοποίηση τόσο για τις ερωτήσεις όσο και για τις απαντήσεις του προϊσταμένου του για την Ελλάδα. «Μιλούσε η γλώσσα του σώματος», μας είπε ένας εκ των παρευρισκομένων.

Γιατί δεν τηλεφωνεί ο Τραμπ;

Την εκπόνηση της πολιτικής για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το ΔΝΤ τα προγράμματά του ανέλαβε ο υποψήφιος υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Διεθνή Οικονομία Ανταμ Λέρικ, υπό την εποπτεία του Ντέιβιντ Μαλπάς, υποψήφιου υφυπουργού για Διεθνείς Σχέσεις. Η επικύρωση του διορισμού τους από τη Γερουσία αναμένεται το επόμενο διάστημα, ενώ στη διάρκεια των καταθέσεών τους ενώπιον των γερουσιαστών θα είναι κατατοπιστικοί για τον τρόπο αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.

Ο Λέρικ είναι συντηρητικός οικονομολόγος, ο οποίος έχει σχέση με το Enterprise Institute. Θεωρείται σκληρός αντίπαλος του ΔΝΤ και έχει ασκήσει κριτική και για τα προγράμματα του Ταμείου, αλλά και για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης στην Αργεντινή. Παρόμοιες θέσεις έχει και ο κ. Μαλπάς. Την ίδια στιγμή θεωρούνται και πραγματιστές που θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις τις οποίες θα ανακοινώσουν ο κ. Τραμπ και ο υπουργός των Οικονομικών.
Πηγή στις ΗΠΑ δεν έκρυψε την έκδηλη αγωνία της για την έλλειψη επικοινωνίας σε υψηλό επίπεδο μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσινγκτον. Αν και έχουν περάσει 107 μέρες από την ορκωμοσία του προέδρου Τραμπ, η πολυπόθητη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πλανητάρχη δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί και ουδείς δίνει μια λογική εξήγηση γι’ αυτό. Με δεδομένη τη συμμετοχή αρκετών Ελληνοαμερικανών στον στενό κύκλο των συνεργατών του κ. Τραμπ, είχε δοθεί η εντύπωση ότι η πρόσβαση της ελληνικής κυβέρνησης στον Λευκό Οίκο θα ήταν πολύ εύκολη υπόθεση. Ωστόσο μέχρι στιγμής αποδείχθηκε το αντίθετο, αν και αρχικά είχαν ανοίξει εύκολα οι πόρτες του Λευκού Οίκου για τον υπουργό Νίκο Παππά, του Πενταγώνου για τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Πάντως, η πηγή μας είπε ότι «για την ώρα σώζουν την πατρίδα οι πρέσβεις Λαλάκος και Πίατ, οι οποίοι διατηρούν καλούς διαύλους επικοινωνίας στην Ουάσινγκτον και την Αθήνα αντίστοιχα».

Τα πρωτογενή πλεονάσματα

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο, έγινε γνωστό ότι οι αξιωματούχοι του δεν είναι δεδομένοι και όσα δηλώνουν δημόσια τα υποστηρίζουν και στις ιδιωτικές συζητήσεις τους.
Ετσι, αναμένεται να κρατήσουν σκληρή στάση για τα πρωτογενή πλεονάσματα διότι θεωρούν ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα αρχίσει να δημιουργείται το 2019 με την εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και όχι για την αποπληρωμή του χρέους. Είναι μάλιστα απόλυτοι σε αυτή τη θέση.
Συνεπώς, το Ταμείο αναμένεται να πιέσει τους Ευρωπαίους να αποδεχθούν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα διότι μόνο έτσι θα μπορέσει η οικονομία να ανακάμψει ουσιαστικά μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το Ταμείο η συζήτηση τώρα αρχίζει. Τονίζεται ότι σε αντίθεση με όσους υποστηρίζουν ότι έχουν κλείσει τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% μετά το 2018 η αλήθεια είναι διαφορετική. «Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι απλές εικασίες», τόνισε η πηγή η οποία πρόσθεσε ότι «το πού θα κλείσει είναι θέμα συζήτησης ακόμα».

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν και η υπεύθυνη της Αποστολής για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου εμφανίστηκαν ενώπιον του Δ.Σ. του Ταμείου για να εξηγήσουν τα της συμφωνίας με τις ελληνικές αρχές και τους υπόλοιπους δανειστές, δύο ημέρες πριν. Παρούσα ήταν και η κυρία Λαγκάρντ, όπως δήλωσε μια πηγή. Τόμσεν και Βελκουλέσκου είπαν ότι στις 22 Μαΐου «θα πάμε στο Eurogroup για το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας, που είναι η βιωσιμότητα του χρέους».

Δίκοπο μαχαίρι

Είναι σημαντικό ότι τόνισαν πως δεν θα φέρουν ενώπιον των μελών του Δ.Σ. συμφωνία η οποία δεν θα υπόκειται στους κανόνες του Ταμείου. Η δήλωση αυτή σημαίνει ότι δεν θα παραβιαστεί το καταστατικό, όπως έγινε τον Μάιο του 2010, όταν άλλαξε ο κανόνας που αφορούσε τη βιωσιμότητα και ο οποίος αν δεν είχε αλλάξει, η Ελλάδα δεν θα έπαιρνε το πρώτο δάνειο και οι Ευρωπαίοι θα αναγκάζονταν να επιλύσουν το ελληνικό πρόβλημα μέσω των δικών τους εσωτερικών διαδικασιών. Στο Eurogroup της 22ας Μαΐου οι αξιωματούχοι του Ταμείου περιμένουν ότι «οι Ευρωπαίοι θα δώσουν αριθμούς. Πρέπει να δώσουν νούμερα», τόνισε η ίδια πηγή που προειδοποίησε: «Είναι δίκοπο μαχαίρι. Αν είναι ψηλά τα πλεονάσματα, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα είναι περισσότερα. Τα υψηλά πλεονάσματα είναι θηλιά για την οικονομία της καθημερινότητας. Στην Ουάσινγκτον το αντιλαμβάνονται, στις Βρυξέλλες όχι».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις των Αθηνών, έγιναν γνωστά τα εξής:

Απουσίαζε το δράμα των προηγούμενων διαπραγματεύσεων, αλλά υπήρχε κούραση «και μια κάποια ένταση» μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και της κυρίας Βελκουλέσκου, η οποία όμως συνέχισε να διατηρεί «απόσταση ασφαλείας» από τους υπόλοιπους. «Είναι πάντα ευγενική, αλλά δεν υποχωρεί από τις αρχές και τους κανόνες του ΔΝΤ», όπως αναφέρθηκε. Ηταν φανερό ότι μετά τη συνάντηση της Μάλτας αποφασίστηκε στα υψηλά δώματα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις. Αναζήτησαν τα μέσα προς τη συμφωνία και τα εξειδίκευσαν. Εγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις σαν να ήταν όλα προσυμφωνημένα.
Η πηγή θεώρησε σημαντική εξέλιξη την απόφαση των εμπλεκομένων «να ξενυχτήσουμε για να τελειώνουμε». Κάποια στιγμή έφτασαν στο σημείο να κουτουλάνε, αλλά είχαν αποφασίσει να τελειώσουν όσος χρόνος και αν χρειαζόταν.

protothema.gr