Like

Έρευνα: πόσα επιπλέον χρόνια ζωής μας χαρίζουν τα παιδιά;

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Περίπου 2 χρόνια παραπάνω ζωής μας χαρίζουν τα παιδιά.

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας Σουηδών ερευνητών, η οποία είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας που υποδεικνύει την προστατευτική επίδραση της απόκτησης απογόνων.

Μία ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης στη Σουηδία, με επικεφαλής τη Δρ Karin Modig, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα παιδιά συμβάλλουν στη μακροζωία μας.

Ειδικότερα, στα πλαίσια έρευνάς τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με παιδιά ζουν σχεδόν 2 χρόνια περισσότερο, συγκριτικά με τους άτεκνους άνδρες και ότι οι γυναίκες που γίνονται μαμάδες ζουν σχεδόν 18 μήνες πιο πολύ, σε σχέση με τις άτεκνες γυναίκες.

Όπως σημειώνεται στην Telegraph, οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα οφείλονται σε βιολογικούς παράγοντες, αλλά υποστηρίζουν ότι το δίκτυο αγάπης και υποστήριξης το οποίο οικοδομείται με τα παιδιά, είναι αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των χρόνων της ζωής μας, παρέχοντάς μας δύναμη να συνεχίσουμε να προχωράμε, ειδικά προς το τέλος αυτής.

Η ύπαρξη αυτών των δεσμών αγάπης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αργότερα στη ζωή, λένε οι ερευνητές, όταν πράγματα τόσο απλά όσο μία πτώση μπορούν να αποδειχθούν θανάσιμα.

Τα μέλη μίας στενά δεμένης οικογένειας προστατεύουν το ένα το άλλο από τέτοιους κινδύνους, ενώ επιπλέον ενθαρρύνονται από τους αγαπημένους τους να επισκέπτονται περισσότερο και πιο τακτικά τους γιατρούς, να παραμένουν ενεργά και να φροντίζουν πιο πολύ τους εαυτούς τους.

“Η απόκτηση παιδιών σχετίζεται με αυξημένη μακροζωία, ειδικά σε μεγαλύτερη ηλικία. Η υποστήριξη από τα ενήλικα τέκνα στους γερασμένους γονείς ίσως είναι καίριας σημασίας για τη γονεϊκή υγεία και μακροζωία”, δήλωσε σχετικά η Δρ Modig.

“Στα γηρατειά, το άγχος της γονικής ιδιότητας είναι πολύ πιθανό να μειωθεί και αντί αυτού, οι γονείς να ωφελούνται από την κοινωνική στήριξη των παιδιών. Επιπλέον, οι γονείς έχουν κατά μέσο όρο πιο υγιείς συμπεριφορές συγκριτικά με τα άτομα που δεν έχουν παιδιά”, εξήγησε η ειδικός.

Η μελέτη

Για να καταλήξει στα συμπεράσματά της, η ερευνητική ομάδα μελέτησε δεδομένα για σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι γεννήθηκαν τόσο πίσω στον χρόνο έως και το 1911, παρατηρώντας πότε πέθαναν και κατά πόσο είχαν παιδιά.

Λαμβάνοντας υπόψη και τρίτους παράγοντες οι οποίοι αποδεδειγμένα επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής, όπως το εκπαιδευτικό υπόβαθρο, τα επιτεύγματα και οι στερήσεις στη ζωή των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν παιδιά είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Ειδικότερα, η έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες με παιδιά ζουν κατά μέσο όρο 84,6 χρόνια σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς παιδιά, οι οποίες ζουν κατά μέσο όρο 83,1 χρόνια. Αντίστοιχα, οι άνδρες με παιδιά ζουν κατά μέσο όρο 80,2 χρόνια συγκριτικά με τους άνδρες χωρίς παιδιά οι οποίοι ζουν κατά μέσο όρο 78,4 χρόνια.

Μάλιστα, η διαφορά όσο αφορά τον κίνδυνο θανάτου μέσα στον επόμενο χρόνο ανάμεσα στους γονείς και τους άτεκνους συμμετέχοντες, διαπιστώθηκε ότι μεγάλωνε όσο αυξανόταν η ηλικία τους.

Η έρευνα συμφωνεί με προηγούμενες μελέτες οι οποίες υποδεικνύουν ότι η μοναξιά ή η απώλεια ενός συντρόφου αργότερα στη ζωή, επιταχύνει τον θάνατο, καθώς και με επιστημονικές δουλειές οι οποίες έδειξαν ότι οι άτεκνοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες συνέπειες από την απουσία υποστήριξης (καθώς δεν έχουν στενή οικογένεια) προς το τέλος της ζωής τους.

Σε μία εποχή που στις δυτικές κοινωνίες, όλο και περισσότερα ζευγάρια αργούν ή επιλέγουν να μην κάνουν καθόλου παιδιά, όπως υποδεικνύουν οι δείκτες θανάτων και γεννήσεων, το μήνυμα της νέας έρευνας γίνεται ακόμα πιο έντονο.