Τοπικά

Φωτήλας: Έκρυθμη η κατάσταση στο σωφρονιστικό κατάστημα Αγ. Στεφάνου στην Πάτρα;

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό κατάστημα Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα λόγω έλλειψης θέρμανσης αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας.

Τον τελευταίο μήνα που οι θερμοκρασίες στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας κυμαίνονταν από 0οC έως 10οC η θέρμανση άνοιγε μόλις για δύο (!) ώρες την ημέρα και απαγορευόταν η χρήση άλλων ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης στα κελιά, με αποτέλεσμα οι τρόφιμοι να αρνούνται να εισέλθουν πριν τις 22:00. Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιο λόγο συνέβαινε το ανωτέρω γεγονός και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για να λυθεί το πρόβλημα. Επίσης, ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός αναφορικά με τη θέρμανση στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις καθώς και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμφωνούν ότι οι συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα είναι σχεδόν παντού απαράδεκτες. Ανάμεσα στα προβλήματα όπως των υπεράριθμων κρατουμένων, της ανεπαρκούς ιατρικής περίθαλψης και της ελλιπούς εκπαίδευσης είναι και αυτά της λειτουργικότητας των καταστημάτων κράτησης.

Πρόσφατα, στο Σωφρονιστικό κατάστημα Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα η κατάσταση είναι έκρυθμη λόγω έλλειψης θέρμανσης. Συγκεκριμένα, οι τρόφιμοι αρνούνται να εισέλθουν στα κελιά τους μέχρι τις 22:00, διαμαρτυρόμενοι ότι μετά από δική τους πίεση η θέρμανση ανοίγει μόλις για δύο (!) ώρες την ημέρα και ταυτόχρονα απαγορεύεται η χρήση άλλων ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις 5 Δεκεμβρίου με άρνηση των τροφίμων να εισέλθουν στα κελιά τους για τη μεσημεριανή κατάκλιση και εντάθηκαν μετά τις 19 Δεκεμβρίου με την άρνηση εισόδου στα κελιά πριν από τις 22:00.

Τον τελευταίο μήνα στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας καταγράφονται θερμοκρασίες εξωτερικού περιβάλλοντος από 0οC έως 10οC. Αναμφισβήτητα υπό τις συνθήκες αυτές οι δύο ώρες λειτουργίας της θέρμανσης είναι ελλιπής.

Δεδομένων των προεκτεθέντων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Αληθεύουν τα παραπάνω στοιχεία για λειτουργία της θέρμανσης – ακόμη και υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες – μόνο για δύο (!) ώρες την ημέρα καθώς και η απαγόρευσης χρήσης άλλων ηλεκτρικών συσκευών θέρμανσης; Εάν ναι, για ποιο λόγο και σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ή πρόκειται να προβείτε;

Ποιος είναι ο γενικότερος σχεδιασμός αναφορικά με τη θέρμανση στα σωφρονιστικά καταστήματα; Έχουν αποσταλεί σχετικές υποδείξεις στις διοικήσεις των σωφρονιστικών καταστημάτων σχετικά με το θέμα και εάν ναι, ποιες είναι αυτές;