Ελλάδα

Αντιπαράθεση με φόντο τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησαν τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, βάσει των οποίων το ελληνικό ΑΕΠ εμφάνισε ετήσια ανάπτυξη 1,5% στο γ’ τρίμηνο του 2016, αλλά και αύξηση κατά 0,5% έναντι του β’ τριμήνου του 2016.

Δ. Τζανακόπουλος: Σταθερή η στροφή της οικονομίας προς την ανάπτυξη

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη θετική πορεία της οικονομίας εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, βασιζόμενος στα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ 1,5% για το γ’ τρίμηνο του 2016 και 0,5% έναντι του β’ τριμήνου του 2016.

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία δεν έχει γνωρίσει αντίστοιχο ρυθμό μεγέθυνσης από το πρώτο τρίμηνο του 2008». Είπε ακόμη ότι «η επίδοση αυτή υπερβαίνει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και επιβεβαιώνει την σταθερή στροφή της ελληνικής οικονομίας, ήδη από σήμερα, προς την ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι τα οφέλη από την ανάπτυξη να έχουν αποτύπωμα στην καθημερινότητα και τις συνθήκες ζωής και εργασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ώστε να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική αυτή η αναπτυξιακή τροχιά, για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους και την ένταξη της χώρας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ», πρόσθεσε.

Ν.Δ. για στοιχεία ΑΕΠ: Δεν είναι για πανηγυρισμούς

Τα στοιχεία για αύξηση του Α.Ε.Π. το γ’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς «δεν είναι για πανηγυρισμούς», σημείωσε από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι τα στοιχεία αυτά οφείλονται «στο γεγονός ότι το περυσινό γ’ τρίμηνο ήταν καταστροφικό».

Σε ανακοίνωσή της, η Πειραιώς υπογράμμισε ότι «πέρυσι η κυβέρνηση Τσίπρα, στέγνωσε την αγορά σκουπίζοντας τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, έκανε εσωτερική στάση πληρωμών, έκλεισε τις τράπεζες, επέβαλε capital controls και υπέγραψε το αχρείαστο, τρίτο μνημόνιο, με μέτρα λιτότητας ύψους εννέα δισ. ευρώ».

«Όσο για το “αποτύπωμα” της πολιτικής της στην κοινωνία, ας ρωτήσει η Κυβέρνηση τους 82.810 συμπολίτες μας που έχασαν τις δουλειές τους τον Οκτώβριο, τα 2.400.000 συνταξιούχους που είδαν κύριες και επικουρικές συντάξεις να σφαγιάζονται και το ΕΚΑΣ να καταργείται, τους χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες που έβαλαν λουκέτο», συμπλήρωσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Μαξίμου: Όσο η οικονομία ανακάμπτει, τόσο καταρρέει το σχέδιο της Ν.Δ.

Για κατάρρευση του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας «που επενδύει στην καταστροφή» έκανε λόγο το Μαξίμου, με αφορμή την ανακοίνωση της Ν.Δ., και κάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα.

«Όσο η οικονομία ανακάμπτει ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, τόσο καταρρέει το σχέδιο της Ν.Δ. που επενδύει στην καταστροφή. Καλά θα κάνουν να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Ν.Δ.: Οι μόνοι που δεν κατανοούν την πραγματικότητα είναι ο Πρωθυπουργός και η παρέα του Μαξίμου
Δίνοντας συνέχεια στον «πόλεμο» ανακοινώσεων, η Ν.Δ. σημείωσε ότι «όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η κατάσταση με την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, δυο χρόνια μετά, είναι πολύ χειρότερη».

«Οι μόνοι που δεν κατανοούν αυτήν την πραγματικότητα, γιατί δεν θέλουν να την κατανοήσουν, είναι ο πρωθυπουργός και η παρέα του Μαξίμου», πρόσθεσε η Πειραιώς.

ΠΑΣΟΚ προς Δ. Τζανακόπουλο: Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει

Θέση στο ζήτημα πήρε και το ΠΑΣΟΚ, εκτοξεύοντας «βέλη» κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για ακατανόητους και προκλητικούς κυβερνητικούς πανηγυρισμούς σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το γ’ τρίμηνο του 2016, έναντι του β’ τριμήνου.

Απευθυνόμενη στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος νωρίτερα τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία δεν έχει γνωρίσει αντίστοιχο ρυθμό μεγέθυνσης από το πρώτο τρίμηνο του 2008», η Χαριλάου Τρικούπη σημείωσε: «Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει κ. Τζανακόπουλε». Το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το γ’ τρίμηνο της χρονιάς είναι το λεγόμενο «τουριστικό», καθώς ενσωματώνει τις θετικές συνέπειες του τουρισμού.

«Όσο για την σύγκριση με το περσινό τρίμηνο των capital controls, δεν χρειάζεται καν σχόλιο», αναφέρει επίσης η Χαριλάου Τρικούπη και υπογραμμίζει: «Υπενθυμίζουμε ότι εφέτος ελπίζουμε στη χώρα απλά να μην υπάρξει νέα ύφεση, όταν θα έπρεπε να έχουμε ήδη 3,5% ανάπτυξη (και 6% στην διετία 2015-2016) με βάση τις προβλέψεις του 2014, δηλαδή πριν την καταστροφική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ».