Τοπικά

Ομιλία του Α. Τσιγκρή για τη σχολική βία στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης

Τσιγκρής , παράνομης μετανάστευσης
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Ο Αχαιός δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας, Άγγελος Τσιγκρής, θα μιλήσει στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της Πάτρας (Πλατεία Γεωργίου), το Σάββατο 22 Οκτωβρίου και ώρα 6 μμ.

Το θέμα της ομιλίας του είναι: “Η βία και ο εκφοβισμός στο σχολικό περιβάλλον ως συνέπεια της κοινωνικής παθογένειας”, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος των Κέντρων ξένων γλωσσών Νομούς Αχαΐας (Palso), με αφορμή την απονομή των διπλωμάτων αποφοίτησης στους επιτυχόντες σπουδαστές.

Με αφορμή την ομιλία του αυτή, ο Αχαιός ειδικός επιστήμονας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Για να υπάρξει πιθανότητα τέλεσης εγκληματικών πράξεων από ανήλικους, πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός φτώχειας, εγκληματικού παρελθόντος της ίδιας της οικογένειας και έλλειψης ελέγχου των γονέων προς το παιδί. Πρέπει, δηλαδή, να συμπέσουν ταυτόχρονα τρεις παράγοντες προκειμένου να υπάρξει σοβαρή πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος ανήλικος παραβατική συμπεριφορά.

Οι ανήλικοι με παραβατικό ιστορικό (π.χ. τέλεση κλοπών, πρόκληση επεισοδίων στα γήπεδα και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας), παρουσιάζουν αντίστοιχα προβλήματα στην οικογένεια και το σχολείο, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε παραβατικές ομάδες, προκειμένου να αναπληρώσουν εκεί την ανθρώπινη επικοινωνία και την αναγνώριση που τους λείπει.

Για να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της παραβατικότητας των ανηλίκων και της νεανικής βίας στο σχολικό περιβάλλον θα πρέπει -μεταξύ άλλων- να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να μειωθεί η ανεργία των νέων, να ενσωματωθούν οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού, να στηριχθούν οι θεσμοί της οικογένειας και του σχολείου και να οικοδομηθεί μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης.

Μια δίκαιη και ανοιχτή κοινωνία, με ίσες ευκαιρίες για όλους”.

Η γνώση, η κατανόηση και η αναγνώριση είναι τα βασικά εφόδια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα που τείνει να γίνει βρόχος στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου, αλλά παράλληλα απειλεί την ηρεμία της οικογένειας.