Like

Σου αρέσουν τα δράματα; Φαίνεται πως αντέχεις τον πόνο

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Αυτό είναι το συμπέρασμα σύμφωνα με νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Oxford University. Ειδικότερα, η παρακολούθηση δραματικών ταινιών φαίνεται να βοηθά στην απελευθέρωση χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, οι οποίες δρουν όπως τα παυσίπονα.

Αν λοιπόν σου αρέσει να παρακολουθείς δραματικές ταινίες, κρατώντας στο ένα χέρι το ποπ κορν και στο άλλο τα χαρτομάντιλα, μάλλον αντέχεις τον σωματικό πόνο, ενώ μπορείς να συνδεθείς με τους συνανθρώπους σου πιο εύκολα, συγκριτικά με εκείνους που σνομπάρουν τις δακρύβρεχτες ταινίες.

Η μελέτη

Όπως σημειώνεται στον Guardian, ο επικεφαλής της μελέτης Robin Dunbar μαζί με την ερευνητική του ομάδα, προχώρησαν σε σχετική μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Royal Society Science.

Συνολικά στη μελέτη συμμετείχαν 169 άτομα, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα κλήθηκε να παρακολουθήσει μία δραματική ταινία, (Stuart: A Life Backwards) στην ιστορία της οποίας πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ένας άστεγος που από μικρή ηλικία ήρθε αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις, όπως σεξουαλική κακοποίηση, ναρκωτικά και φυλακή.

Σου αρέσουν τα δράματα; Φαίνεται πως αντέχεις τον πόνο

Η άλλη ομάδα κλήθηκε να παρακολουθήσει δύο ντοκιμαντέρ του BBC. Το ένα ντοκιμαντέρ είχε ως κεντρικό θέμα το Μουσείο της Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, ενώ το δεύτερο διερευνούσε την ιρλανδική γεωλογία και αρχαιολογία.

Οι συμμετέχοντες τόσο πριν όσο και μετά την παρακολούθηση της ταινίας και των ντοκιμαντέρ, είχαν κληθεί να συμμετέχουν σε μία σειρά από τεστ, και να απαντήσουν ερωτηματολόγια.

Μετά την παρακολούθηση των ντοκιμαντέρ και της ταινίας, μία από τις δοκιμασίες τις οποίες κλήθηκαν να προσπελάσουν οι συμμετέχοντες, ήταν το τεστ της “ρωμαικής καρέκλας”, με στόχο να αξιολογηθεί η ανεκτικότητά τους στον πόνο.

Τα αποτελέσματα

Έπειτα από την συγκέντρωση όλων των δεδομένων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ομάδα που παρακολούθησε τη δραματική ταινία, είχε 18% περισσότερη αντοχή στο τεστ της “ρωμαϊκής καρέκλας”, ενώ φάνηκε πως το αίσθημα της συμμετοχής και σύνδεσης με τους άλλους ανθρώπους είχε αυξηθεί. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυε για όλα τα μέλη της ομάδας που παρακολούθησαν την δραματική ταινία.

ΟAlexander Shackman, νευροεπιστήμονας από το University of Maryland, College Park, όπως σημειώνεται στο Science, λέει: “Γνωρίζουμε ότι οι συναισθηματικές ταινίες έχουν πολύπλοκες επιπτώσεις στον εγκέφαλο και αυτός ο αριθμός από άλλους μη οπιοειδείς μηχανισμούς μπορούν να επηρεάσουν την ανοχή στον πόνο”.