Τοπικά

Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Ι. Δαλαμάγκα στην Κάτω Αχαΐα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Συγκινητικό ήταν το κλίμα στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος δυτικής Αχαΐας για την παρουσίαση του βιβλίου του εκπαιδευτικού, συγγραφέα – ερευνητή Ιωάννη Αχ. Δαλαμάγκα με τίτλο «Περιδιαβαίνοντας το χρόνο».

Το βιβλίο αναφέρεται στο ιστορικό σημείο αναφοράς της Κάτω Αχαΐας, το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Η έρευνα ξεκινά από το 1848, έτος που κατασκευάστηκε το ιστορικό κτίριο, το οποίο κατεδαφίστηκε το 2015. Το βιβλίο περιλαμβάνει σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα, τα οποία εδώ και χρόνια μελετά ο συγγραφέας του. Στις 90 σελίδες του βιβλίου, θα μπορεί κανείς να ταξιδέψει στο χρόνο και τα 167 έτη ιστορίας του σχολείου σε όλα τα επίπεδα της ζωής και της καθημερινότητας!

Για το ιστορικό ντοκουμέντο, μίλησε ο ιστορικός Κώστας Παπαγιαννόπουλος. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου και ο πρόεδρος του ΟΤΑΔ Ξενοφώντας Μπαχράς.

Ο συγγραφέας ανέλυσε την ιστορία του πονήματός του, από τη στιγμή που είχε την ιδέα μέχρι τη στιγμή της υλοποίησης. Σημαντικός συνοδοιπόρος σε αυτό το «ταξίδι» της γνώσης και της ιστορίας, ήταν οι μαθητές του, που σήμερα είναι 18 χρονών! Το βράδυ της εκδήλωσης ήταν όλοι εκεί, για να τον τιμήσουν.

Η εκπρόσωπος της ομάδας εργασίας Μαρία Τοπτσή, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον δάσκαλό τους, ενώ ο ίδιος τους αποκαλούσε καθόλη τη διάρκεια της βραδιάς «παιδιά μου». Ο Ιωάννης Αχ. Δαλαμάγκας κατάγεται από το Μεσσοχώρι Λάρισσας.

Υπηρέτησε όμως στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαΐας επί 18 έτη. Παντρεύτηκε και έκανε την οικογένειά του στην πόλη, που αγάπησε ως δεύτερη πατρίδα του. Καλλιεργημένος με πολλά «χιλιόμετρα» στην έρευνα και την εκπαίδευση, ο Ιωάννης Αχ. Δαλαμάγκας, έχει πλούσιο βιογραφικό στον τομέα της επιμόρφωσης, ενώ άρθρα του συναντάμε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο συγγραφέας του βιβλίου, προσέφερε αντίτυπτα στους μαθητές με τη φωτογραφία τους, όπως ήταν τότε όλοι μαζί στο Δημοτικό!