Ελλάδα

Eurogroup: Ο Σόιμπλε επιμένει για αυτόματο «φρένο δαπανών»

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Με το επιχείρημα ότι αν συμβεί η απαισιόδοξη εκδοχή και τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πρέπει να υπάρχει ο μηχανισμός, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε υπερασπίστηκε τη άποψή του ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να θεσπίσουν έναν μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών, το γνωστό και ως «φρένο δαπανών».

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε δημοσίως κριτική στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Η Ελλάδα στο παρελθόν κινήθηκε λανθασμένα. Οι Έλληνες φταίνε για τις επιλογές τους».

Μάλιστα, ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των επιλογών του τονίζοντας: «Έχουμε δείξει την αλληλεγγύη μας» ενώ ερωτηθείς αν τελικά θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα ζήτησε από τους δημοσιογράφους να περιμένουν για το τέλος της συνεδρίασης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η δέσμη των προληπτικών μέτρων είναι μια λογική προσέγγιση ενώ σχετικά με τον σκοπό των προγραμμάτων βοήθειας ανέφερε ότι «κάποιος πρέπει να εξηγήσει με ειλικρίνεια στους Έλληνες ότι η φιλοσοφία αυτών των προγραμμάτων είναι να τους βοηθήσουν να σταθούν στα δικά τους πόδια».

Ο απώτερος στόχος πρέπει να είναι η δυνατότητα της χώρας να δανείζεται από τις διεθνείς χρηματαγορές, ανέφερε ο κ. Σόιμπλε, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις σήμερα για την Ελλάδα.

Ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Μαϊου.