Ελλάδα

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για το νέο Εκλογικό Νόμο

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

«Μπόνους» εδρών, που αν υπάρξει, θα συνδέεται με ένα ποσοστό γύρω στο 40%, είτε αυτό “πιαστεί” από το πρώτο Κόμμα, είτε από συνασπισμό Κομμάτων, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προβλέψεις του νέου Εκλογικού Νόμου που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση και το Υπ. Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με τον Υπουργό ΕΣ.Δ.Α., Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Το μπόνους, αν θα υπάρξει στο νέο εκλογικό νόμο, πρέπει να συνδέεται με ένα ποσοστό τι ο Ελληνικός λαός θέλει να κυβερνήσει αυτό το κόμμα ή αυτός ο συνασπισμός. Τότε, ενδεχομένως, δικαιολογείται ένα τέτοιο μπόνους», τονίζει ο κ. Κουρουμπλής σε αυτο οποίο θα πιάσει είτε το πρώτο κόμμα ή ο συνασπισμός κομμάτων. Για παράδειγμα, το 40%. Τότε μπορεί κανείς να ισχυριστεί όνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής».

«Ο εκλογικός νόμος θα πρέπει να υπηρετεί τρεις αρχές:

Πρώτον, την απαραίτητη εμπιστοσύνη που πρέπει να καλλιεργηθεί ανάμεσα στα κόμματα – άρα δεν πρέπει να υπάρξει αιφνιδιασμός.

Δεύτερον, να διασφαλίσουμε την πλειοψηφία των 200 ψήφων, άρα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, στο τέλος της τετραετίας.

Τρίτον, η νέα ριζική, δημοκρατική, θεσμική του παρέμβαση να προκαλέσει το ενδιαφέρον των πολιτών, προτρέποντας και όχι αποτρέποντας το 40% του Ελληνικού λαού – ιδιαίτερα των νέων – που αδιαφορούν και αποστρέφουν το πρόσωπό τους από την πολιτική» συμπληρώνει ο Υπουργός, αναφερόμενος στις αρχές που πρέπει να υπηρετεί ο νέος εκλογικός νόμος.