Τοπικά

Ευθύνες στους τοπικούς παράγοντες για το Φράγμα Πείρου

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Οι παράγοντες της Αχαΐας έχουν την ευθύνη για τη μη σύσταση φορέα διαχείρισης για το φράγμα Πείρου. Την απάντηση αυτή πήρε ο βουλευτής Νικολόπουλος από την υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών (ΕΥΔΕ Κατασκευής Υδραυλικών Υποδομών), μέσω του προϊσταμένου της Δ. Παπαγιαννίδη, ο οποίος απερίφραστα ρίχνει το βάρος στους αχαϊκούς φορείς.

«Μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν, με ευθύνη των τοπικών φορέων (Περιφέρεια, Δήμοι Πατρέων, Ερυμάνθου, Δυτικής Αχαΐας, ΒΙΠΕ Πατρών κ.ά.) να συσταθεί ο φορέας διαχείρισης» αναφέρει η ΕΥΔΕ στον κ. Νικολόπουλο. Την αναγκαιότητα σύστασης του φορέα είχε τονίσει στη διάρκεια της ημερίδας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, από τον Σεπτέμβριο του 2014, στέλεχος της ΕΥΔΕ Υδραυλικών Εργων, ο κ. Παπαγιαννίδης.

Στην ίδια έγγραφη απάντηση η Υπηρεσία γνωρίζει στον βουλευτή ότι μελετά ήδη την πρόταση του ΤΕΕ για τη διαχείριση του φράγματος. Αποφαίνεται πάντως ότι η πρόταση δίνει μια βιώσιμη λύση, η οποία διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της υποδομής, ως προς τη μεταφορά και διάθεση του νερού στους χρήστες.
Οσο για την αδυναμία των φορέων να συννενοηθούν, ο κ. Παπαγιαννίδης αναφέρεται σε ένα μπαράζ από προσπάθειες που δεν τελεσφόρησαν ως προς τη μετοχική σύνθεση, την κάλυψη του κόστους και την εν γένει λειτουργία και αυτό εγείρει κίνδυνο γιατί παραβιάζονται οι όροι χρηματοδότησης από την ΕΕ.

Επίσης, ως προς το έργο της επέκτασης του Πηνειού, παραμένει εκτός του νέου ΕΣΠΑ, παρά το γεγονός ότι κρίνεται απαραίτητο για τον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας, όπως αποκαλύπτει ο Νίκος Νικολόπουλος. Ο βουλευτής κατέθεσε σχετική ερώτηση στους υπουργούς Υποδομών, Περιβάλλοντος και Οικονομίας, μετά από δημοσίευμα της Πελοποννήσου της 31/10/2015.

Σε απάντηση της ερώτησης του αχαιού ανεξάρτητου βουλευτή από τις 26 Νοεμβρίου, η ΕΥΔΕ Κατασκευής Υδραυλικών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών επισημαίνει ότι «το έργο δεν έχει περιέλθει στην υπηρεσία, προκειμένου να εξεταστεί η ωριμότητά του (Οριστική Μελέτη, ισχύς Περιβαλλοντικών Ορων) και η δυνατότητα χρηματοδότησής του από το ΣΕΣ 2014-2020 και ειδικότερα από το ΕΠ «Αγροτική Ανάπτυξη» 2014-2020, που είναι υπό έγκριση από την ΕΕ».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος από την πλευρά του ξεκαθαρίζει στον βουλευτή ότι το έργο επέκτασης της κεντρικής διώρυγας του Πηνειού για την άρδευση περιοχών των ΔΔ Λαρισσού, Μόβρης και Δύμης και την αντικατάσταση τμήματος αντλήσεων υπόγειου νερού, με επιφανειακό από την τεχνική λίμνη του Πηνειού, περιλαμβάνεται στο σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Βόρειας Πελοποννήσου, ήδη από τον Απρίλιο του 2013.

dete.gr