Ελλάδα

Εστάλη στην ΕΚΤ το αίτημα για άρση των capital controls στο Χρηματιστήριο

Γιατί η Ελλάδα παραμένει στα μνημόνια
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εστάλη, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών και την ΤτΕ, το επίσημο αίτημα για την άρση των περιορισμών διακίνησης κεφαλαίων που εξακολουθούν να ισχύουν από τον Ιούλιο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Το σχέδιο υπεβλήθη στις αρχές της εβδομάδας και τελεί ήδη σε διαβούλευση με την ΕΚΤ. Προβλέπει την κατάργηση του διαχωρισμού μεταξύ “παλαιού” και “νέου” χρήματος, ώστε οι Έλληνες επενδυτές να έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κλπ, χρησιμοποιώντας κεφάλαια από τα υφιστάμενα υπόλοιπα των τραπεζικών τους καταθέσεων και όχι μόνο “νέο χρήμα” που μέχρι σήμερα θεωρείται το προϊόν πώλησης μετοχών, τα μερίσματα , εμβάσματα εξωτερικού και ρευστά διαθέσιμα. Προτείνει επίσης να δοθεί η δυνατότητα αγοράς νέων αμοιβαίων κεφαλαίων που σήμερα απαγορεύεται.

Το αίτημα για κατάργηση των περιορισμών δεν είναι ασύνδετο με το εν εξελίξει εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αν και έχει επιτραπεί εξ αρχής η χρήση “παλαιού χρήματος” (καταθέσεων)  αποκλειστικά για τη συμμετοχή επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών και άλλων εισηγμένων.

Παρότι είχαν γίνει αλλεπάλληλες προσπάθειες να υποβληθεί από τις αρχές ήδη του περασμένου μήνα, παρέμενε μέχρι πρότινος “στο συρτάρι” του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου λόγω του έντονου σκεπτικισμού που επικρατεί τόσο μεταξύ της κυβέρνησης όσο και της ΕΚΤ για την πιθανότητα να υπάρξουν σημαντικές εκροές κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα προς το Χρηματιστήριο και από εκεί προς το εξωτερικό στη λογική ότι οι Έλληνες επενδυτές θα αγοράζουν μετοχές τις οποίες θα ρευστοποιούν ξένα χαρτοφυλάκια.

Με τον συλλογισμό αυτό δεν συμφωνούν ούτε οι εποπτικές και χρηματιστηριακές αρχές, ούτε οι επαγγελματίες του χρηματιστηριακού κλάδου που υποστηρίζουν ότι οι όποιες εκροές θα είναι περιορισμένες και επικαλούνται τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου που φεύγουν προς το εξωτερικό περίπου 10 εκατ. ευρώ το μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, εκτιμούν πως υπάρχουν πλέον αρκετές πιθανότητες να γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς ώστε να ισχύσουν ισότιμοι κανόνες μεταξύ εγχώριων και ξένων επενδυτών.

Του Βασίλη Γεώργα , capital.gr