Τοπικά

Ποιους συνάντησε στη ΒΙ.ΠΕ Πατρών ο Κ.Χατζηδάκης

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Συνάντηση με το Δ.Σ. του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Πατρών – Σ.Ε.ΒΙ.ΠΑ. είχε την Τρίτη 8/9/2015 ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Βιομηχανική Περιοχή Πατρών, συνοδευόμενος από τους υποψήφιους βουλευτές Ανδρέα Κατσανιώτη, Άγγελο Τσιγκρή, Αθανάσιο Νταβλούρο, Ευσταθία Γιαννιά και στελέχη της ΝΟΔΕ Αχαΐας.

Τον κ. Χατζηδάκη υποδέχθηκαν στα γραφεία της εταιρείας ΜΑΧΡΩ, ο πρόεδρος του Σ.Ε.ΒΙ.ΠΑ. Πέτρος Μαντάς, ο Α΄ αντιπρόεδρος Γιώργος Κολλιόπουλος, ο Β΄ αντιπρόεδρος Διονύσιος Αντωνόπουλος και τα μέλη του Δ.Σ. Χρήστος Καραθανάσης και Δημήτριος Λειβαδάρος, επιχειρηματίες και διευθυντικά στελέχη εγκατεστημένων επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών.

Η διοίκηση του Σ.Ε.ΒΙ.ΠΑ. ενημέρωσε τον κ. Χατζηδάκη για σημαντικά θέματα της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, όπως ο ετεροβαρής κανονισμός λειτουργίας της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., οι ελλείψεις υποδομών και υπηρεσιών και το στρεβλό θεσμικό πλαίσιο, που αντί να παρέχει κίνητρα εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων εντός οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού από επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν εκτός ΒΙΠΕ.
Στον κ. Χατζηδάκη επιδόθηκε υπόμνημα που υπογράφουν οι Σύνδεσμοι Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. όλης της χώρας και στο οποίο περιγράφονται όλα τα σοβαρά ζητήματα του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, σε σχέση με την διαχειρίστρια ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Ακόμα, η διοίκηση του Σ.Ε.ΒΙ.ΠΑ. περιέγραψε στον πρώην υπουργό το δυσμενές περιβάλλον και τα τεράστια εμπόδια που καλούνται να υπερβούν οι επιχειρήσεις λόγω των capital controls, καθώς και τα προβλήματα στην ολοκλήρωση επενδύσεων, λόγω της χαμηλής απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, εκφράζοντας αγωνία για την μη έγκριση της παράτασης του προγράμματος.
Παράλληλα, επισημάνθηκαν προβλήματα από την ανατροπή του νομικού πλαισίου λειτουργίας των Α.Ε. που καθιστά προσωπικά υπεύθυνους τους μετόχους άνω του 10%, ακόμα και αν δεν συμμετέχουν στη διοίκηση των επιχειρήσεων.

Σημαντικό μέρος της ενημέρωσης του κου Χατζηδάκη αφορούσε και η καθυστέρηση υλοποίησης των μεγάλων έργων υποδομής στην περιοχή, η ολοκλήρωση των οποίων θα συνέβαλλε καθοριστικά στην διευκόλυνση λειτουργίας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Συζητήθηκαν ειδικότερα θέματα όπως η πορεία υλοποίησης των οδικών αξόνων (Ολυμπία – Ιόνια Οδός), η κατασκευή του εμπορευματικού τμήματος του νέου λιμένα Πατρών και η σιδηροδρομική διασύνδεση της ΒΙ.ΠΕ, η ολοκλήρωση και λειτουργία του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, η ενεργειακή κάλυψη των επιχειρήσεων με φυσικό αέριο, κ.ά.

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.ΒΙ.ΠΑ. εκφράζει την ικανοποίησή του για την γόνιμη συζήτηση που έγινε και κυρίως για το γεγονός ότι είχε την ευκαιρία να αναπτύξει σημαντικά θέματα της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων σε ευήκοα ώτα, που αναγνωρίζουν ότι ακρογωνιαίος λίθος στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας, αποτελούν οι ελληνικές βιομηχανικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες, παρά τα μεγάλα εμπόδια και τα προβλήματα της οικονομίας, συνεχίζουν την παραγωγική τους δραστηριότητα, επενδύουν και διατηρούν τις θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη.

Το μήνυμα που εστάλη είναι ότι η χρόνια εγκατάλειψη των Βιομηχανικών Περιοχών δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί άλλο. Σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, κατά την οποία η αύξηση της παραγωγής και της εξωστρέφειας αποτελεί μονόδρομο, απαιτείται να υπάρχουν σύγχρονες υπηρεσίες και υποδομές στις Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας μας και ο μέγιστος βαθμός υποστήριξης της υγιούς και παραγωγικής επιχειρηματικότητας.

dete.gr