Ελλάδα

Μέτωπο δραχμής από Λαφαζάνη και Ζωή: «Αναγκαίο το εθνικό νόμισμα για νέο δρόμο και δημοκρατία»

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα υποστήριξαν σθεναρά ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Θεσσαλονίκη για την παρουσία των θέσεων του νέου κόμματος.

«Η επιλογή του εθνικού νομίσματος είναι αναγκαία για να προχωρήσουμε σε έναν νέο δρόμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης. «Ο δρόμος μας δεν είναι ανθόσπαρτος. Δεν θα γίνει αλλαγή από τη μια μέρα στην άλλη. Το νόμισμα δεν είναι φετίχ για μας», πρόσθεσε.

«Φτάσαμε εδώ με ευθύνη των κατεστημένων που μας έβαλαν στην κρίση και συνεχίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν είπαμε ότι θα βγάλουμε από την τσέπη τη μαγική λύση. Είναι μια δύσκολη επιλογή για το πρώτο διάστημα, αλλά με δυσκολίες όχι μεγαλύτερες από τα μνημόνια και τις νέες καταστροφές που έρχονται», υπογράμμισε.

Επικαλέσθηκε, μάλιστα, το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών με εθνικό νόμισμα, τονίζοντας: «Στην Ε.Ε. υπάρχουν δέκα εθνικά νομίσματα και δεν βλέπω χώρες σαν τη Δανία να δυστυχούν και να καταστρέφονται. Η Τσεχία δεν επέλεξε τον δρόμο του ευρώ γιατί κατάλαβε για τι πρόκειται. Υπάρχει εναλλακτική πρόταση με προοπτική για τη χώρα».

«Υπάρχει και η αξιοπρέπεια, ο αυτοσεβασμός και η αυτοεκτίμηση, που είναι πάνω από τις πρόσκαιρες θυσίες που μπορεί να υποστεί κάποιος. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός ανάμεσα στο ευρώ και τη δημοκρατία, την αξιοπρέπειά του, θα επιλέξει τη δεύτερη επιλογή, όχι την πρώτη», σημείωσε.

Για το ίδιο θέμα, η πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως το πραγματικό δίλημμα είναι ευρώ ή δημοκρατία. «Αυτό το δίλημμα τέθηκε από τους δανειστές και αυτό πρέπει να απαντηθεί».

Μιλώντας για την ΕΕ εξήγησε πως «ο σκοπός και ο ρόλος των ευρωπαϊκών θεσμών είναι η διαφύλαξη της ευημερίας των λαών και των κοινωνιών. Στην Ελλάδα έχουμε ύφεση, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, σε καιρό ειρήνης. Αυτό δεν είναι ευημερία».

«Δεν ρίξαμε εμείς την κυβέρνηση»

Ο κ. Λαφαζάνης κλήθηκε να απαντήσει στην κατηγορία που του προσάπτει ο Αλέξης Τσίπρας, ότι δηλαδή με την αποχώρησή του, αλλά και των υπολοίπων βουλευτών που δεν ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, έριξαν την κυβέρνηση.

«Οι κυβερνήσεις πέφτουν από προτάσεις δυσπιστίας», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Δεν τόλμησε ο Τσίπρας να ζητήσει πρόταση εμπιστοσύνης. Γιατί δεν το έκανε; Γιατί φοβήθηκε ότι θα έπαιρνε, όχι φυσικά από εμάς. Αλλά από μνημονιακούς. Το Ποτάμι ίσως έκανε αποχή».

Επιπλέον ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πρόσθεσε πως ο Αλέξης Τσίπρας φοβήθηκε τη Βουλή γιατί εκεί θα έπαιρναν οι πολλοί τον λόγο. «Έτσι θα στριμωχνόταν μετά το μνημόνιο. Αλλά η κυβέρνηση ήθελε να πάει σε εκλογές εξπρές για να αιφνιδιάσει το δικό μας όχι. Έπεσε έξω», σημείωσε.

«Μας έδιωξαν από την κυβέρνηση»

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε και στο ερώτημα γιατί αποφάσισε την τελευταία στιγμή να αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ και δεν το έκανε νωρίτερα.

«Έξι μήνες που υπήρξαμε κυβέρνηση, όσοι φύγαμε, όσους μας έδιωξαν για την ακρίβεια με τον ανασχηματισμό, ο καθένας στο υπουργείο του έδωσε αγώνα και έκανε πολύ καλό έργο».

Και συμπλήρωσε: «Ασκήσαμε δημόσια κριτική μέσα από τα όργανα μας για τους χειρισμούς των διαπραγματεύσεων, καταθέταμε εναλλακτικές προτάσεις πάντα και αυτά δημοσιεύονταν στον Τύπο. Μας επέκριναν μάλιστα για τις διαφοροποιήσεις μας ότι υπονομεύουμε την κυβέρνηση. Δώσαμε μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφύγουμε κάτι για το οποίο δεν είχαμε αυταπάτες».

Ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε. συμπλήρωσε μάλιστα πως δεν θα μπορούσε να παραμείνει μια ομάδα βουλευτών στο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον η κυβέρνηση επέλεξε το μνημόνιο. Ως αντιμνημονιακοί δεν θα μπορούσαν, είπε, να κατέβουν στις εκλογές μαζί με τον «εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ» που έφερε το τρίτο μνημόνιο.

«Δεν είναι αντίπαλός μας το ΚΚΕ»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την επίθεση που δέχεται η ΛΑ.Ε. από το ΚΚΕ ανέφερε πως «η ηγεσία του ΚΚΕ μας ξεχωρίζει θαυμάσια και μας έχει αναδείξει σαν κύριο αντίπαλο της σε αυτή την εκλογική μάχη». Αναφέρθηκε μάλιστα σε φυλλάδιο του Περισσού, στο οποίο το μεγαλύτερο μέρος αφορά στην αντιπαράθεση με τη Λαϊκή Ενότητα, ενώ ελάχιστες γραμμές αφιερώνονται όπως είπε στη Χρυσή Αυγή.

«Εμείς δεν είμαστε αντίπαλοι με το ΚΚΕ. Κάθε άλλο», συμπλήρωσε ο κ. Λαφαζάνης. «Πιστεύουμε ότι ο αντίπαλος είναι τα μνημόνια και το κατεστημένο. Καλούμε μαζί μας όλες τις δυνάμεις και το ΚΚΕ. Με θλίβουν οι προσωπικές επιθέσεις, δεν συνηθίζονται αυτά στην αριστερά».

Μήνυμα Γλέζου

Η κοινή συνέντευξη Τύπου άρχισε με μήνυμα του Μανώλη Γλέζου. Το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ανέφερε: “Ετούτες οι εκλογές είναι καθοριστικές, γιατί δίνουν τη δυνατότητα να σαρώσει ο λαός όλο το σάπιο καθεστώς, όλο το καταπιεστικό καθεστώς, όλο το καθεστώς της βίας και να αναδείξει πρωταγωνιστή των εαυτό του.

Καλώ όλους τους παλιούς συναγωνιστές μου να καλούν όπως και τότε μπροστάρηδες στον αγώνα και να αναφωνήσουμε εμπρός Ελλάδα για το δίκιο και τη λευτεριά» τόνισε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς».

Σχολιάζοντας το μήνυμα, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι δείχνει ότι η ΛΑ.Ε είναι το πρώτο ανάχωμα στη μνημονιακή λαίλαπα και η πραγματική ελπίδα.