Τοπικά

Από τον Αλισσό στην Βουλή των Εφήβων (φωτο + video)

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Στην Βουλή των Εφήβων βρέθηκε η μαθήτρια της Β΄ Λυκείου Λουσικών Γεωργία Σαψάνη, που κατοικεί στον Αλισσό Αχαΐας.

Η ίδια μας περιγράφει την εμπειρία της στο παρακάτω κείμενο:

Η Βουλή των Εφήβων υπήρξε για μένα μια μοναδική εμπειρία. Λίγοι καταφέρουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα σε σύγκριση με τα παιδιά που δηλώνουν συμμετοχή και εγώ κατάφερα να είμαι μία από αυτούς. Αισθάνομαι πραγματικά  τυχερή! Ήταν τέσσερις μέρες που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Μέσα σε αυτό το διάστημα πήρα μέρος στις εργασίες του προγράμματος γνωρίζοντας άλλα παιδιά όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από την Κύπρο και τον απόδημο ελληνισμό. Δεν είναι μόνο ότι βρίσκεσαι σε αυτόν τον ιστορικό χώρο της Βουλής, δεν είναι μόνο αυτό το όμορφο αίσθημα που νιώθεις στην αίθουσα της Ολομέλειας, είναι ότι μαθαίνεις να συνεργάζεσαι με άτομα που γνωρίζεις για πρώτη φορά, με άτομα διαφορετικά από σένα. Μαθαίνεις να συνυπάρχεις, να διατυπώνεις τις απόψεις σου χωρίς φόβο, να ακούς και να σέβεσαι τις απόψεις των άλλων ακόμα κι αν δεν συμφωνείς με αυτές. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου, αλλά και η ανάδειξη του ρόλου του πολίτη στη σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, ωστόσο πετυχαίνει ακόμα περισσότερα.

Το πρόγραμμα έγινε από τις 6 εως τις 9 Σεπτέμβρη και πραγματικά λυπάμαι που δεν κράτησε περισσότερο. Το θέμα που συζητήσαμε ήταν οι διακρίσεις στο χώρο του σχολείου. Ήμασταν χωρισμένοι αρχικά σε έξι μεγάλες ομάδες των πενήντα ατόμων και έπειτα χωριστήκαμε σε πεντάδες στις οποίες ο καθένας είχε ένα ρόλο. Ακούστηκαν διάφορα περιστικά ρατσισμού στο χώρο του σχολείου και προτείναμε λύσεις για την αντιμετώπιση τους. Έτσι καταλήξαμε να δημιουρήσουμε ένα νομοσχέδιο το όποιο υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου και  μάλιστα η Πρόεδρος της Βουλής υποσχέθηκε πως θα το μεταφέρει στη νέα Βουλή που θα σχηματιστεί για να γίνει πράξη, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί, αφού το πρόγραμμα αυτό είναι απλά μία προσωμοίωση του κοινοβουλίου.Ακόμα εκείνη την ημέρα η υπηρεσιακή Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Αγγελική – Ευφροσύνη Κιάου ρωτήθηκε έξι επίκαιρες ερωτήσεις από μαθητές και κλήθηκε να απαντήσει σε αυτές .  Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως δώθηκε σε όλους ο λόγος να εκφράσουν τις απόψεις του κατά τη διάρκεια των εργασιών. Τέλος, η πιο σημαντική στιγμή για μένα ήταν όταν γνωρίσαμε τον κύριο Μανώλη Γλέζο και μας μίλησε με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το σχολείο μου και συγκεκριμένα την κυρία  Χριστάκου, η οποία ως σύνδεσμος καθηγητής συνέβαλε στο να λάβω συμμετοχή. Εύχομαι σε όλα τα παιδιά της Β’ Λυκείου να λάβουν μέρος και να ζήσουν αυτό που έζησα εγώ, αλλά ακόμα κι αν δεν τα καταφέρουν θα έχουν κερδίσει ήδη αρκετά μέσα από τις  εργασίες που απαιτούνται. Είναι σίγουρο πως αν μου ξαναδινόταν η ευκαιρία θα το ζούσα όλο ξανά από την αρχή.

SAPSANI-VOULI-1