Ελλάδα

Ο Τσίπρας απαντά με Δημοψήφισμα

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Δημοψήφισμα, στις 5 Ιουλίου, με ερώτημα την έγκριση ή την απόρριψη της συμφωνίας με τους εταίρους προκηρύσσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Για την απόφαση αυτή ενημέρωσε ήδη την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Μάριο Ντράγκι.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει μικρή παράταση του προγράμματος για να αποφασίσει με ηρεμία ο λαός, είπε ο πρωθυπουργός, που μεταθέτει στους πολίτες την ευθύνη για τις εξελίξεις.

Σε διάγγελμα του ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση έδωσε μια μάχη για να κρατήσει τη λαϊκή εντολή. Όλο αυτό το διάστημα πιεστήκαμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική που απέρριψε ο λαός, δήλωσε στο διάγγελμα ο πρωθυπουργός που ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι της πρότασης των δανειστών.

Οι εταίροι επέλεξαν να δώσουν ένα τελεσίγραφο και να ζητήσουν να δεχτούμε μεγάλα βάρη για τον ελληνικό λαό συντηρώντας την αβεβαιότητα. Μέτρα που οδηγούν σε περικοπές συντάξεων και αυξήσεις σε φόρους.

Οι προτάσεις που παραβιάζουν το κοινωνικό κεκτημένο αποδεικνύουν ότι στόχος δεν είναι βιώσιμη συμφωνία. Ίσως στόχος είναι η ταπείνωση του λαού, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Οι προτάσεις αποδεικνύουν την εμμονή του ΔΝΤ και την ανάγκη οι ηγεσίες να πάρουν αποφάσεις γιατί η κρίση αγγίζει και άλλες χώρες.

Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και φιλοξενούμενοι. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης, κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για το Δημοψήφισμα

Σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος, προβλέπονται δύο ειδών δημοψηφίσματα: το πρώτο είναι για «κρίσιμα εθνικά θέματα» (αυτό που επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας εν προκειμένω) και το δεύτερο για ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο, εκτός από δημοσιονομικό ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός ήδη το έφερε προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο πριν από λίγο και αύριο θα κάνει το ίδιο στην Ολομέλεια της Βουλής. Εκεί απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτών. Εφόσον αυτή υπάρξει, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει το δημοψήφισμα.

Ημέρα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ορίστηκε η επόμενη Κυριακή και η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας για κρίσιμα εθνικά θέματα, θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων να είναι 40%.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 44 του Συντάγματος αναφέρει:

«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής».