Ελλάδα

Standard & Poor’s: Δεν αποτελεί χρεοκοπία της Ελλάδας αν δεν πληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Δεν θα υποβαθμισθεί η Ελλάδα στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τον κορυφαίο οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s αν δεν πληρώσει υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διευκρινίζει ο οίκος σε ενημερωτικό του σημείωμα.

Η Ελλάδα καλείται να καταβάλλει 6,7 δισ. ευρώ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην ΕΚΤ για τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ενημερωτικό σημείωμα, οι αξιολογήσεις του Standard & Poor’s αφορούν την προθυμία και την ικανότητα μίας χώρας σχετικά με την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους προς τους μη επίσημους πιστωτές, δηλαδή προς τους ιδιώτες που κατέχουν ομόλογα, ή άλλους τίτλους χρέους.

Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η S&P δεν πρόκειται να οδηγήσει την αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (selective default), στην οποία είχε βρεθεί και κατά τη διάρκεια του PSI, το 2012, όταν «κουρεύθηκε» χρέος προς ιδιώτες πιστωτές.