Ελλάδα

Η Κομισιόν επιμένει: Είμαστε ανοικτοί για νέα διαπραγμάτευση, αλλά πρέπει να κοπούν συντάξεις

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Στη δραστική περικοπή συνταξιοδοτικών δαπανών εμμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι ειδικά σε αυτό το ζήτημα οι ελληνικές προτάσεις είναι εντελώς ανεπαρκείς για να υπάρξει συμφωνία.

«Οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να ανέβουν σημαντικά υψηλότερα από τα 71 εκατ. ευρώ της εξοικονόμησης από τις συντάξεις», υπογράμμισε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνικα Μπράιτχαρτ.

Η διαφορά μεταξύ των θέσεων Αθήνας και δανειστών είναι χαώδης, καθώς η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μέτρα που οδηγούν σε εξοικονόμηση ίση με 0,04% του ΑΕΠ (71 εκατ. ευρώ), ενώ οι δανειστές ζητούν εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ).

Πάντως, η Κομισιόν είναι έτοιμη να εισέλθει σε πρόσθετες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, εάν υπάρχουν νέες προτάσεις στο τραπέζι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το μόνο ορόσημο που υπάρχει είναι αυτό της 30ης Ιουνίου, όταν τελειώνει το ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ο εκπρόσωπος. Θα θέλαμε να υπήρχε κάτι παραπάνω στις διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου, αλλά αυτό είναι το περιθώριο στο οποίο δουλεύουμε, πρόσθεσε.

Οι θεσμοί, όπως ανέφερε η κ. Μπράιτχαρτ, δεν έχουν ζητήσει από την Ελλάδα περικοπές συντάξεων, αλλά μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό με περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αύξηση των ορίων ηλικίας, ώστε να καταστεί το σύστημα βιώσιμο.

Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, η κ. Μπράιτχαρτ τόνισε ότι ο δημοσιονομικός στόχος για φέτος ήδη έχει μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ, σημαντικά μειωμένος από τον αρχικό στόχο του 3%.

Επίσης, ανέφερε ότι οι πιστωτές είναι έτοιμοι να εξετάσουν ένα σχήμα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα με βάση το πλαίσιο του ILO ή του ΟΟΣΑ. Όμως, πρόσθεσε, θα πρέπει οι μισθοί στην Ελλάδα να αυξάνονται παράλληλα με την παραγωγικότητα.

Παράλληλα, έκανε λόγο για κατακερματισμένο σύστημα ΦΠΑ, αλλά και για ανάγκη βελτίωσης στη συλλογή φόρων.

ienimerosi.gr