Ελλάδα

Τρεις ψηφοφορίες, ένας Πρόεδρος,πολλά σενάρια

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Με τον πήχη για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή να βρίσκεται μεταξύ των 170 και 172 βουλευτών η προεδρική εκλογή στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.

Το γεγονός αυτό αναθερμαίνει και εντός των Κ.Ο. της συγκυβέρνησης, τη σεναριολογία για αλλαγή υποψηφίου μετά τη δεύτερη ψηφοφορία σε περίπτωση που η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα δείξει ότι δεν έχει την απαιτούμενη δυναμική. Τα σενάρια αυτά επιμένουν ότι μεταξύ της 23ης και 29ης Δεκεμβρίου μπορεί να τεθεί ενώπιων της Ολομέλειας της Βουλής μια νέα υποψηφιότητα, αυτή τη φορά κεντροαριστερή, ενδεχομένως και εκτός πολιτικής, η οποία θα στοχεύει στη δεξαμενή των 10 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ.
Όσοι υποστηρίζουν την εν λόγω άποψη σημειώνουν ότι η δεξαμενή των ανεξάρτητων «έχει πιάσει ταβάνι», ότι στους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπερισχύουν τα αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά και ότι «ουδείς πρέπει να λησμονεί πως μέχρι πριν από μερικούς μήνες η ΔΗΜΑΡ ήταν ο τρίτος κυβερνητικό εταίρος».

Χθες πάντως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), απέδωσε στην αντιπολίτευση τα συγκεκριμένα σενάρια και για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες, επανέλαβε ότι «ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος για τις τρεις ψηφοφορίες».

Το σίγουρο είναι ότι στο Μαξίμου μετρούν και ξαναμετρούν δήλωση- δήλωση «τα κουκιά» και αυτή τη στιγμή θεωρούν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν 170 με 172 βουλευτές. Αναζητούν λοιπόν τους υπόλοιπους 8 με 10 και εδώ μπαίνουν στο κάδρο οι 10 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

«Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο», λέει κυβερνητικό στέλεχος, ειδικά από τη στιγμή που στην Αγίου Κωνσταντίνου «έχουν ρίξει στο τραπέζι ακόμη και το σενάριο κοινής καθόδου με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, σαν αντίδοτο στη δημοσκοπική κατάρρευση των ποσοστών του κόμματος και την πολύ ορατή περίπτωση να μείνουν εκτός Βουλής.

Το μόνο σίγουρο, για το εν λόγω στέλεχος, είναι ότι όποιος σπεύσει να προδικάσει από τώρα το αποτέλεσμα το απόγευμα της 29ης Δεκεμβρίου «θα κάνει πολύ μεγάλο λάθος».