Ελλάδα

Σαμαράς: Αφήνουμε τα δύσκολα οριστικά πίσω μας, στο παρελθόν

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Τις προσωπικές του ευχαριστίες στους πυροσβέστες για το έργο τους, εξέφρασε κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της φετινής αντιπυρικής περιόδου, μίλησε για μία φορά για το τέλος της κρίσης, χαρακτηρίζοντας τους πυροσβέστες ως πρότυπο για το μέλλον.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε για ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και επίλυση των μισθολογικών προβλημάτων των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

«Η πατρίδα μας μπορεί να πάει μπροστά μόνο όταν ο καθένας και η καθεμία πράττει το καθήκον του. Τότε, θα προχωρήσουμε μπροστά και αφήνουμε στο τέλος αυτής της κρίσης, που περνάμε αυτή τη στιγμή, τα δύσκολα οριστικά πίσω μας, στο παρελθόν. Υπάρχει ένα μέλλον που ανοίγει διάπλατα μπροστά μας και εσείς είστε το παράδειγμα που μπορεί σήμερα ένας νέος Έλληνας και μια νέα Ελληνίδα να ακολουθήσει» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Συγκρίνοντας τα φετινά με τα περσινά στοιχεία, το ποσοστό των εκτάσεων που κάηκαν είναι μειωμένο κατά 45% και σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων δεκαέξι ετών είναι μειωμένα κατά 71%. Από το σύνολο των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος, το 75% όπως πράγματι βλέπουμε προηγουμένως οριοθετήθηκε, μέσα σε λιγότερο από τρεις ώρες. Αυτό δείχνει γνώση και υψηλή τεχνική» είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας:

«Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη διερεύνηση των αιτιών στις δασικές πυρκαγιές . Γι’ αυτό και έγιναν αυτές οι περίπου 4.000 δικογραφίες. Και το κακό είναι ότι δυστυχώς οι μισές από αυτές, όπως ακούσατε, οφείλονται σε πρόθεση. Καταλυτική ήταν και η βοήθεια του εθνικού εναέριου στόλου, όπως επίσης και η αποτελεσματική συνεισφορά των πιλότων και των μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Και ευχαριστώ τον στρατό που πραγματικά, το Ναυτικό και την Αεροπορία, έθεσαν στη διάθεση της πυρόσβεσης τις δυνάμεις τους. Έχουμε, λοιπόν, φίλες και φίλοι, μια επιτυχία που οφείλεται πρωτίστως στην αφοσίωση, στην αυταπάρνηση και στον επαγγελματισμό των πυροσβεστών μας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στις ανθρώπινες απώλειες. «Τέσσερις πυροσβέστες τραυματίστηκαν στη φετινή αντιπυρική περίοδο. Με πιο σοβαρή την περίπτωση του ενός εκ των δύο που τραυματίστηκαν στο Θέρμο της Αιτωλοακαρνανίας. Και τον ελαφρότερο τραυματισμό άλλων δύο συναδέλφων, δικών σας, στη διάρκεια της περιπολίας στο Άγιο Όρος» ανεφερε, κάνοντας ειδική μνεία στον Ματθαίο Μάντζιο, που έχασε τη ζωή του στο Παλαιό Φάληρο.

πηγή