Αθλητισμός

ΠΥΡΓΟΣ: “Σουρωτήρι” το κλειστό γυμναστήριο πλημμύρισε στην πρώτη βροχή

κλειστό γυμναστήριο
Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Σουρωτήρι…

Αυτή η λέξη ταιριάζει την εικόνα που αντικρίζει κανείς μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις στο κλειστό γυμναστήριο Πύργου. Η στέγη στάζει σε πολλά σημεία, το παρκέ φουσκώνει και ένα στολίδι του αθλητισμού που με πολλούς κόπους απέκτησε η τοπική κοινωνία καταστρέφεται…

Η εικόνα του κλειστού, αυτή την ώρα δικαιολογεί απόλυτα την απόφαση της δημοτικής αρχής να το κλείσει, ώστε να μην κινδυνέψουν όσοι το χρησιμοποιούν και εργάζονται σε αυτό. Αμέτρητοι πλαστικοί κουβάδες βρίσκονται διάσπαρτοι πάνω στο παρκέ για να συγκεντρώνουν το νερό που τρέχει από τη στέγη μετά την πρόσφατη κακοκαιρία.

Και υπάρχουν και πολλά άλλα σημεία που το νερό απλά καταλήγει στο παρκέ αφού άλλοι κουβάδες δεν υπήρχαν διαθέσιμοι χθες. Το «πολύπαθο» κλειστό γυμναστήριο, έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές παρόμοιες καταστάσεις. Το 2006 όταν κατέρρευσε τμήμα της στέγης πάνω από την κερκίδα και από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα, το 2010 όταν καταστράφηκε όλο το παρκέ από τα νερά της βροχής και αντικαταστάθηκε με αφορμή το Eurobasket Νέων που πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά και πόσες άλλες περιπέτειες με πάντα την ίδια αιτία.

Την κακή κατάσταση της στέγης που ήταν ευάλωτη στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Και το κλειστό γυμναστήριο σήμερα καταστρέφεται και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια, αφού τα νερά περνούν από τη στέγη σε αυτό και πλημυρίζουν και πάλι το παρκέ. Αργά το βράδυ της Κυριακής, όταν ενημερώθηκε ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, το επισκέφθηκε συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέα Σκαρτσιάρη και τον μηχανικό του δήμου Άγγελο Τσίκα. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν στις δηλώσεις του αντικρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο κλειστό του Πύργου, κ. Λιατσής. «Δυστυχώς η αλήθεια δεν έχει πολλές πλευρές αλλά μια. Από τη μέρα που ανέλαβα δήμαρχος πριν τριάντα μέρες, θέλω να λέω την αλήθεια, αδιαφορώντας ακόμα και για το πολιτικό κόστος που μπορεί να υπάρχει.

Είδα και κατάλαβα από την αρχή και οι πληροφορίες από τους υπαλλήλους του σταδίου ήταν συγκεκριμένες, όταν πήγαμε στον κ. Ανδριανό και είπαμε τι θέλαμε για το γήπεδο και ποιες ελλείψεις υπήρχαν. Δεν μπορούσαμε να αμελήσουμε έναν χώρο ζωτικής σημασίας για τον αθλητισμό της πόλης μας, όπως είναι το κλειστό γυμναστήριο. Είχαμε παλιότερα ένα περιστατικό που είχε πέσει τμήμα της στέγης και από τύχη δεν σκοτώθηκε κόσμος, ζητήσαμε να γίνει έλεγχος της στέγης. Διαπιστώσαμε πως αν υπήρχε ένα έντονο φυσικό φαινόμενο το νερό θα έμενε πάνω στη στέγη και θα την πίεζε με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Δεχθήκαμε πίεση από τα σωματεία και την κοινωνία γιατί κλείνουμε το «κλειστό».

Έκανα έγγραφο στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, όπου ο διευθυντής της κ. Αλεξόπουλος μας απάντησε με ένα έγγραφο που δυσκολεύτηκα να το ερμηνεύσω, όπου ανέφερε τα προβλήματα, αλλά στο τέλος κατέληγε πως μπορεί να δοθεί προς χρήση. Σήμερα (σ.σ. χθες) όμως διαψεύστηκε απολύτως από ένα φυσικό φαινόμενο που δεν ήταν έντονο. Φέραμε τον μηχανικό να ελέγξει την οροφή και βλέπουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να έρθουν μηχανικοί από το υπουργείο για να μας δώσουν τεχνική απάντηση.

Το θέμα ξεπερνά τα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων του δήμου αλλά πρέπει να γίνει για να επιστρέψουν οι αθλούμενοι» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σχολιάζοντας δε την εικόνα εγκατάλειψης είπε ότι «αυτή η δουλειά έπρεπε να γίνει πολύ νωρίτερα. Εμείς βρήκαμε την πόλη να πηγαίνει ούτε με τον αυτόματο πιλότο. Προσπαθούμε να σώσουμε την κατάσταση. Τώρα αν πρέπει να ανοίξουμε το στάδιο και να πούμε ότι «οι αθλούμενοι πάρτε και μια ομπρέλα μαζί», δεν θα το κάνουμε».

Ο μηχανικός των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Πύργου, Άγγελος Τσίκας σχολιάζοντας την κατάσταση ανέφερε ότι «το κτίριο από πλευράς στατικότητας είναι μια χαρά. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα με τις υδρορροές το οποίο θα το λύσουμε άμεσα σε συνεργασία με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και θα ετοιμάσουμε κάποια μελέτη την οποία θα στείλουμε στην Αθήνα για χρηματοδότηση. Υπάρχει πρόβλημα με τις υδρορροές και την απορροή των υδάτων. Οι διατομές είναι λίγο μικρές και δεν χωρά το νερό ώστε να φεύγει άμεσα το φορτίο του νερού πάνω από τη στέγη και να μη δημιουργούνται προβλήματα. Δεν γίνεται με ασφάλεια η απορροή του νερού της στέγης από τις υδρορροές που περνούν μέσα από το γήπεδο. Κίνδυνος υπάρχει όταν βλέπουμε ένα τεχνικό έργο σε αυτή την κατάσταση».

Ο Αντώνης Μπλάθρας υπάλληλος του σταδίου από την πλευρά του δήλωσε πως «το πρόβλημα υπάρχει μια δεκαετία. Όταν βρέχει το χειμώνα τρέχουν τα νερά από τις υδρορροές. Δεν κοιμάμαι το βράδυ όταν βρέχει. Έρχομαι εδώ για να δω αν υπάρχει πρόβλημα. Αν σηκωθούν τμήματα της στέγης από τον αέρα το νερό συσσωρεύεται και μπορεί να υποχωρήσει όπως είχε συμβεί στο παρελθόν πάνω από την εξέδρα. Ο δυνατός αέρας σηκώνει κάποιες μεμβράνες επάνω στη στέγη και κρατά το νερό κάτω από αυτές. Τώρα θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μερική αντικατάσταση του παρκέ καθώς κινδυνεύει ένα έργο 150.000 ευρώ από την αντικατάσταση του, που έγινε το 2010.

ilialive.gr