Τοπικά

Στην σκιά αρνητικών δημοσκοπήσεων ξεκινά σήμερα το 15ο Συνέδριο της ΝΔ

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Μπορεί το 15ο Συνέδριο της ΝΔ να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα λόγω της επετείου συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος, η αλήθεια είναι όμως ότι ξεκινά τις εργασίες του σήμερα το απόγευμα στο Ζάππειο Μέγαρο μέσα σε κοινωνικό κλίμα διόλου πανηγυρικό για την κυβερνητική πολιτική, όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Στην εναρκτήρια ομιλία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προβάλει τα κυβερνητικά πεπραγμένα μέσα σε δύσκολες συνθήκες αλλεπάλληλων κρίσεων και να υπερασπιστεί την ανάγκη να παραμείνει ισχυρή η ΝΔ για να συνεχιστεί μία επιτυχημένη κυβερνητική πολιτική.

Ο κ. Μητσοτάκης θα εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της χώρας προς την σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλους τους τομείς, ενώ αναμένεται να επαναλάβει και βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες που συνδέονται με την δίκαιη κατανομή του αναπτυξιακού μερίσματος, με το ισχυρό κοινωνικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη και με την μεταρρυθμιστική επιτάχυνση στο κυβερνητικό έργο.

Παράλληλα, αναμένεται να επαναλάβει τις αιτιάσεις περί τοξικότητας της αντιπολίτευσης, αλλά και να αναδείξει μεγάλα διλήμματα των ευρωεκλογών. Ο ίδιος συνδέει αυτά τα διλήμματα με την επιβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ και την διασφάλιση ότι δεν θα δημιουργηθούν συνθήκες αμφισβήτησης της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, καθώς και με την διαπραγματευτική θέση της χώρας στις εν εξελίξει συζητήσεις για τις μεγάλες προκλήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο (στρατηγική αυτονομία, Κοινή Αγροτική Πολιτική, μεταναστευτικό κλπ).

Τα εν λόγω μηνύματα πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα τα εκπέμψει σε μία κοινωνία που εμφανίζεται σήμερα περισσότερο επιφυλακτική απέναντι στην κυβερνητική πολιτική όσο ποτέ άλλοτε στην διάρκεια της πενταετούς πολιτικής ηγεμονίας της ΝΔ

Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τις πρώτες δημοσκοπικές ενδείξεις μετά την πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή που δείχνουν πως η ΝΔ κινείται σε επίπεδα λίγο πάνω από 30% σε ότι αφορά την εκτίμηση ψήφου και αισθητά κάτω από το ψυχολογικό αυτό όριο στην πρόθεση ψήφου.

Η χθεσινή δημοσκόπηση της MRB για το Open που φέρνει τη ΝΔ στο 25% με πτώση τριών μονάδων στην πρόθεση ψήφου, συνιστά μάλιστα το πιο ηχηρό “καμπανάκι” για το κυβερνών κόμμα, το οποίο εκ των πραγμάτων χαμηλώνει τον πήχη των ευρωεκλογών.

Αυτό επιβεβαιώθηκε επί της ουσίας και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη που ερωτηθείς χθες για την δημοσκόπηση της Pulse που εμφανίζει τη ΝΔ με 33% στην εκτίμηση ψήφου (και 28,5% στην πρόθεση ψήφου) έκανε λόγο για μία “θετική δημοσκόπηση και γιατί υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα και γιατί είμαστε στα ποσοστά των τελευταίων ευρωεκλογών”.

Με τα πρώτα γκάλοπ να διαψεύδουν την προσδοκία ότι η πρόταση δυσπιστίας θα οδηγούσε αντανακλαστικά σε συσπείρωση την εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και με τα μεγάλα μέτωπα εκλογικής φθοράς να παραμένουν ανοιχτά (ακρίβεια, δημόσια ασφάλεια, Τέμπη, κράτος δικαίου κ.λ.π), η ηγεσία της ΝΔ είναι σαφές ότι θα επιχειρήσει να μετατρέψει το 15ο Συνέδριο- το οποίο θα σηματοδοτήσει και μία άτυπη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας- σε αφετηρία πολιτικής αντεπίθεσης για αλλαγή του κλίματος με στόχο μια “καθαρή νίκη” στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η επίτευξη αυτού του στόχου περνά από την προσπάθεια συσπείρωσης και από την αποτροπή της «χαλαρής», αλλά και της «τιμωρητικής» ψήφου.

Στο πλευρό της ΝΔ θα βρεθεί και η ηγεσία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, με την εκ νέου υποψήφια για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να έχει προγραμματιστεί να μιλήσει την Κυριακή, λίγο πριν κλείσουν οι εργασίες του Συνεδρίου με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ το Σάββατο θα απευθύνει χαιρετισμό και ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Παρόντες στην σημερινή έναρξη του 15ου Συνεδρίου θα είναι και οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, οι οποίοι δεν θα απευθύνουν ομιλίες. Αυτό συνέβαινε και στα προηγούμενα συνέδρια όσον αφορά τον κ. Καραμανλή, ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε όμως πάντοτε ομιλία.

Από το βήμα άλλωστε του 14ου Συνεδρίου ήταν που μεταξύ άλλων είχε τονίσει: «να ανοιχθούμε σε όλους ναι – αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας και να το ξεκαθαρίσουμε: Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει».

Η επιλογή του Ζαππείου ως χώρου διεξαγωγής του 15ου Συνεδρίου δεν είναι τυχαία, καθώς επιδίωξη της ηγεσίας της ΝΔ είναι να εκπέμψει μήνυμα συμπλήρωσης 50 χρόνων “από την ίδρυση του κόμματος που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, την κράτησε όρθια σε καιρούς κρίσης και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ξανά τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη”, όπως λένε στην Πειραιώς.

Στο Συνέδριο θα λάβουν μέρος 2.742 στελέχη της ΝΔ από ολόκληρη την χώρα καθώς και εκπρόσωποι των αποδήμων, ενώ έχουν εγγραφεί ως ομιλητές 220 σύνεδροι, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

«50 Χρόνια ΝΔ: Οι ιδέες και οι άνθρωποι»,

«50 Χρόνια ΝΔ: Για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη»,

«50 Χρόνια ΝΔ: Για ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο» και

«50 Χρόνια ΝΔ: Μεγαλώνει γιατί εξελίσσεται».

Εντός του Ζαππείου θα λειτουργήσει και έκθεση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού στην οποία θα αποτυπώνεται η διαδρομή της ΝΔ στα 50 χρόνια της ΝΔ.