Τοπικά

Σοβαρά προβλήματα υφαλμύρινσης και νιτρορύπανσης των υπόγειων υδάτων στη Δυτική Αχαΐα

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Άκρως ενδιαφέροντα, όσο και ανησυχητικά για την κατάσταση των υπόγειων υδάτων στη Δυτική Αχαΐα, ήταν τα συμπεράσματα της εσπερίδας που διοργάνωσε η ΟΙΚΙΠΑ την Τετάρτη 17-4-2024 στην αίθουσα του ΤΕΕ Δ. Ελλάδας, με αφορμή τη συμπλήρωση 38 χρόνων ενεργού δράσης. Η εσπερίδα πραγματεύτηκε το πάντα επίκαιρο θέμα της διαχείρισης του νερού και εστίασε στη «σημασία των λεκανών απορροής ποταμών»

Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας έγιναν εισηγήσεις από το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Γιώργο Κανέλλη, για την ανάγκη οικολογικής σοφίας στη διαχείριση των εσωτερικών μας υδάτων και των λεκανών απορροής τους, καθώς και από τους κ.κ. Νικόλαο Κατριβέση Δρα Γεωλόγο, στέλεχος της Διεύθυνσης Υδάτων Δυτικής Ελλάδας και Νικόλαο Δεπούντη Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο κ. Κατριβέσης αναφέρθηκε στις δυσκολίες εφαρμογής της οδηγίας 2000/60/ΕΚ που δημιούργησε για πρώτη φορά το πλαίσιο προστασίας των υδατικών πόρων και συνιστά το πιο βασικό θεσμικό εργαλείο που εισάγεται στον τομέα των υδάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναφέρθηκε τόσο στα στάδια εφαρμογής της οδηγίας όσο και στις δυσκολίες των υπηρεσιών της Περιφέρειας για την υλοποίηση των στόχων και την εφαρμογή μέτρων προστασίας. Ο κ. Δεπούντης αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα υφαλμύρινσης και νιτρορύπανσης στο υπόγειο υδατικό σύστημα του Λαρισσού ποταμού της Δυτικής Αχαΐας, αλλά και στον τρόπο επίλυση του προβλήματος μέσω του τεχνητού εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων.

Στο τέλος διαβάστηκε η τοποθέτηση του Λεονάρδου Τηνιακού Δρ. Γεωλόγου και επίτιμου Διευθυντή της Διεύθυνσης Υδάτων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου ο οποίος ανέφερε τα πρόσφατα προβλήματα σε πολλές περιοχές της Ευρώπης και της Αραβικής Χερσονήσου και ότι υπάρχει ελπίδα γιατί σήμερα  γίνονται  πολλές ενέργειες  για την αντιστροφή της καταστροφικής πορείας.

Στην εσπερίδα παραβρέθηκαν ο κ. Ιωάννης Τσακαρέστος Διευθυντής Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου, η κ. Βάσω Ζυγούρη προϊστάμενη του τμήματος χωρικού σχεδιασμού της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Αργύρης Αγγελόπουλος Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Αχαΐας, ο εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΟ-τοπίας κ. Ανδρέας Σπηλιώτης και πλήθος μελών και φίλων της ΟΙΚΙΠΑ.