Τοπικά

Νέοι – Παραβατικότητα – Γνώση – Σχολεία: “Πολιτεία” & “Match” διοργανώνουν μεγάλη Ημερίδα – Ανοικτή Συζήτηση στην Αγορά Αργύρη

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ – ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ με θέμα: Μαθητές & Διδασκαλία /  Νεανική Παραβατικότητα & Κίνδυνοι για τη Νέα Γενιά

 – Ζητούμενο είναι να αναδειχθούν τυχόν κενά των σημερινών σχολείων. Τόσο σε ό,τι αφορά το πόσο αποτελεσματική είναι η μετάδοση γνώσης, όσο και στο αν ανταποκρίνονται στον ρόλο της προετοιμασίας των παιδιών για ένταξη τους στην κοινωνία της σύγχρονης εποχής

Πριν λίγο καιρό, προκάλεσε αναταράξεις στην σχολική κοινότητα η Έκθεση PISA του ΟΟΣΑ σχετικά με την παγκόσμια κατάταξη των Μαθητών ανάλογα με τις μαθησιακές τους αποδόσεις. Δυστυχώς φάνηκε πως τα Ελληνόπουλα βρίσκονται στην 58η θέση ανάμεσα σε 81 χώρες του κόσμου, συγκεντρώνοντας 430 βαθμούς στην ικανότητά τους στα Μαθηματικά, 438 βαθμούς στην κατανόηση Κειμένου και 441 βαθμούς στις Επιστήμες.

Όταν αντιστοίχως οι «κορυφαίοι» διεθνώς Μαθητές από την Σιγκαπούρη συγκέντρωσαν: 575, 543 και 561 βαθμούς. Είναι προφανές ότι η σύγχρονη διδασκαλία στα Ελληνικά σχολεία εμφανίζει σημάδια αναποτελεσματικότητας. Επίσης, πυκνώνουν οι «φωνές» Εκπαιδευτικών για την ανάγκη να υιοθετηθούν πρωτοποριακές μέθοδοι διδασκαλίας που θα μπορούν να εγγυηθούν την αντικειμενική απόκτηση γνώσης από τους Μαθητές, έναντι της «αποστήθισης» η οποία σε βάθος ζημιώνει το Εθνικό Σύστημα Παιδείας.

ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Παράλληλα, η έξαρση του φαινομένου Βίας στον κόσμο των Ανηλίκων, με κρούσματα δυστυχώς και στην περιοχή μας, θορυβεί την τοπική κοινωνία. Ενώ ήδη οδήγησε σε νέους κανόνες που η πολιτεία θεσπίζει διά Νόμου, ώστε να τεθούν σε ισχύ εντός των σχολικών μονάδων.

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα ερευνών του ΚΕΘΕΑ προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία εξαιτίας του γεγονότος ότι ανήλικοι ηλικιών από 16 έως 17 χρόνων εμφανίζονται απολύτως «εξοικειωμένοι» με τις ναρκωτικές ουσίες, ενώ μεγάλο ποσοστό εξ αυτών έχει ήδη δοκιμάσει εξαρτησιογόνες ουσίες. 

ΗΜΕΡΙΔΑ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ «ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ»

Με βάση όλα τα παραπάνω, διαμορφώνεται ένα περιβάλλον ανασφάλειας για τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις ενδεδειγμένες λύσεις που πρέπει να δοθούν προς όφελος των νέων μας, μέσω βελτιώσεων που πιθανώς χρειάζονται τα Σχολεία μας, για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις.

Έτσι, ο δημοσιογραφικός Όμιλος των εφημερίδων Match News / Αχαϊκή Πολιτεία και Politeianews.gr, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, διοργανώνει ΗΜΕΡΙΔΑ – ΖΩΝΤΑΝΟ ΔΙΑΛΟΓΟ με θέμα: ΚΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και συμμετέχοντες Επιστήμονες, Εκπαιδευτικούς, Γονείς, νέους και νέες. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου 2024, ημέρα Τρίτη, στην Αγορά Αργύρη, στην Πάτρα.

Σκοπός είναι οι διαδραστικοί διάλογοι σε «ζωντανό» χρόνο, που θα διεξαχθούν μεταξύ ομιλητών και κοινού – στην πλειονότητα νέα παιδιά, μαθητές και φοιτητές, ενώ στα πάνελ, πλην των «ειδικών» Επιστημόνων, θα συμμετάσχουν ενεργά οι Νέοι, μαθητές και φοιτητές, για να μιλήσουν και να παρουσιάσουν από την δική τους οπτική γωνία την κατάσταση, το πώς βλέπουν τα πράγματα και τι είναι αυτό που λείπει και ζητούν.  Όπως, επίσης, Γονείς και Εκπρόσωποι Συλλόγων του εθελοντισμού. Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ με δικαίωμα συμμετοχής στον «ανοιχτό» διάλογο. 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο πάνελ, που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Ροδίτης, χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ενώ ως εισηγητές θα συμμετάσχουν οι:

  • Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Περιφερειακός Προϊστάμενος Δ/νσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας
  • Γιώργος Νικολάου, Καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών
  • Χαράλαμπος Σφέτσος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Τμηματάρχης Διοικητικής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης και Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών
  • Απόστολος Καπρούλιας, Τακτικό Μέλος στο Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο του Προτύπου Γενικού Λυκείου Πατρών
  • Χρήστος Γκρεκιώτης, Εκπρόσωπος Τοπικού Παραρτήματος Πάτρας του ΕΣΥΝ
  • Εμμανουήλ Σουρής, Phd (c) , Ψυχολόγος Master of Public Health ^ Master of Mental of Children and Adolescents
  • Διονύσης Ροδίτης, Εκπαιδευτικός / Ιδρυτής του «ΑΣΤΟ-Επικοινωνούμε»