Ελλάδα

Τι είναι η σμηνοσειρά που έδωσε πάνω από 200 σεισμούς στη Κεφαλονιά

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Σεισμική έξαρση με μορφή σμηνοσειράς βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κεφαλονιά τις τελευταίες μέρες.

Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο σύμφωνα με τους επιστήμονες, για τους εκατοντάδες σεισμούς που έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα στον κόλπο του Μύρτου, σε ένα ρήγμα μήκους περίπου 8 χιλιομέτρων.

Η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου στον υποθαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά του νησιού. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 200 σεισμοί ενώ σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη μόνο σε ένα 24ωρο σημειώθηκαν 100 σεισμοί.

Οι διαδοχικές σεισμικές δονήσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους των νησιών του Ιονίου. «Κάποια από τα επίκεντρα εντοπίζονται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τις ακτές» λέει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος Αθανάσιος Γκάνας, αναφέρει στο ίδιο δημοσίευμα ότι το συγκεκριμένο ρήγμα τέμνει σε σχεδόν ορθή γωνία το μεγάλο ρήγμα της Κεφαλληνίας, που έχει μήκος 140 χλμ και φτάνει μέχρι τη Λευκάδα. Ο κ. Γκάνας δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης του μεγάλου ρήγματος, καθώς τα σεισμικά μεγέθη που σημειώνονται αυτές τις ημέρες είναι μικρά.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί.

Με την σειρά του ο Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει πως οι περίπου 200 σεισμοί είναι ένα εντυπωσιακό νούμερο ωστόσο, δεν είναι αρκετό για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. «Η αξιολόγηση μέχρι αυτή τη στιγμή δείχνει ότι δύο σενάρια είναι πιθανά. Το ένα είναι να πρόκειται για σμηνοσειρά, όπου τα μεγέθη είναι περίπου ίδια και σπάνια συμβαίνει μεγαλύτερος σεισμός -και αυτό εμφανίζεται ως το πιθανότερο σενάριο- και δεύτερη εκδοχή, η πιο απαισιόδοξη, είναι να πρόκειται για προσεισμούς ενός επερχόμενου μεγαλύτερου σεισμού. Από όλα τα τεστ προκύπτει η εικόνα της σμηνοσειράς».