Τοπικά

Πατρινό Καρναβάλι 2024: Σπάνε τα κοντέρ συμμετοχής

Γράφτηκε από Westcity Team
 
 
 
 

Της Δήμητρας Μπαλαφούτη, Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*

Σπάνε τα κοντέρ

Κάθε προσδοκία ξεπερνούν τα φετινά στοιχεία για τις παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού. Απίστευτος φαίνεται ο αριθμός των 194 πληρωμάτων, κάτι που σημαίνει ότι φέτος θα λάβουν μέρος πολλά νέα γκρουπ εκτός από τα παλαιότερα πληρώματα. Το δεδομένο είναι ότι κάποια από αυτά δεν θα κατέβουν στις παρελάσεις, δηλώνοντας συμμετοχή μόνο για τον Κρυμμένο Θησαυρό και για την σακούλα, κάτι που άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο. Πλέον όμως, μπαίνουν στο παιχνίδι και εκπολιτιστικοί σύλλογοι από πολλές γειτονιές της πόλης αλλά και νέα παιδιά που κάνουν αιτήσεις, που είναι και ο πυρήνας των καρναβαλικών ομάδων, κάτι που δείχνει ότι έχουμε και μια μεταστροφή των νέων και των εφήβων σε μικρότερα γκρουπ και όχι στα πολυπληθή που είχαμε συναντήσει τα τελευταία χρόνια.

«Μικρότερα» γκρουπ

Συμπερασματικά κατά μέσο όρο τα φετινά πληρώματα θα απαρτίζονται από περίπου 500 άτομα, παρά το γεγονός ότι το όριο το οποίο έχει τεθεί εδώ και αρκετά χρόνια από την διοργανώτρια αρχή είναι στα 350 άτομα για κάθε γκρουπ. Αυτό από μόνο του έχει σαν αποτέλεσμα να μη δούμε φέτος τα υπεράριθμα πληρώματα, τα οποία συναντήσαμε ακόμη και πέρυσι. Έτσι τα περισσότερα από αυτά θα απαρτίζονται στο μέγιστο από 1.000-1.500 άτομα. Ένα νέο εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στα δεδομένα, είναι ο αριθμός των ατόμων και όσον αφορά τα ιστορικά πληρώματα. Ενώ δηλαδή στο παρελθόν συναντούσαμε κατά μέσο όρο 150 -200 άτομα, πλέον οι εγγραφές «έκλεισαν» στα 350-400 άτομα.

20.000 λιλιπούτειοι καρναβαλιστές

Στα 120 ανέρχονται για φέτος τα γκρουπ των μικρών καρναβαλιστών τα οποία συγκρίνοντάς τα με πέρυσι έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση ενώ ο αριθμός που αναμένεται να «ξεχυθεί» στους κεντρικού δρόμους της πόλης και να δώσει ζωντάνια και χρώμα, ανέρχεται γύρω στις 19.000 με 20.000. Την ίδια ώρα τεράστιο είναι αυτή τη χρονιά, το ενδιαφέρον και από περιφερειακά ΜΜΕ αλλά και μεγαλύτερης εμβέλειας για την προώθηση του Πατρινού Καρναβαλιού μέσω αφιερωμάτων. Η επιθυμία για προβολή του μεγαλύτερου καρναβαλιού της χώρας καταγράφεται αυξημένη και χωρίς κανένα προηγούμενο, προκαλώντας τη θετική αντίδραση της ΚΕΔΗΠ.

Νούμερα… ρεκόρ

Όσον αφορά το καρναβάλι των μεγάλων η ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας τη δεδομένη στιγμή σηκώνει τα χέρια ψηλά. Δεδομένου ότι πέρυσι η συμμετοχή είχε αγγίξει τις 60.000 φέτος αναμένεται να ξεπεράσει πιθανότατα ακόμα και τις 100.000 κόσμου. Έχουν χάσει στην κυριολεξία τον ύπνο τους στην ΚΕΔΗΠ αντικρίζοντας αυτά τα τεράστια νούμερα, για πρώτη φορά στα χρονικά. Με την ευθύνη να είναι πολύ μεγάλη ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στην ΚΕΔΗΠ είναι ελάχιστοι.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, κ. Ήρα Κουρή: «Εκ του αποτελέσματος θα πρέπει να κριθούμε. Διότι τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή έχει δεχθεί έναν ανελέητο πόλεμο και κάποιες φορές ακόμη και αγενή, σε ότι αφορά το Καρναβάλι. Έχουμε ακούσει ότι δε το αγαπάμε, ότι δε το προσέχουμε… όμως κρίνοντας ακόμη και από τα περσινά στοιχεία αλλά και από τα φετινά αποδεικνύεται ότι η δημοτική αρχή με μεράκι, με πείσμα και στόχευση έχει ασχοληθεί εντατικά αυτά τα εννέα χρόνια. Ξεχρεώσαμε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, γιατί «βγήκε» από το πετσί μας. Δεν χρωστάμε σε κανέναν. Φέτος έχουμε τόσο μεγάλη συμμετοχή στις Καρναβαλουπόλεις, στο Καρναβάλι των μικρών αλλά και των μεγάλων που ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο και αυτό μας χαροποιεί!»

Τα στέκια… με το κιάλι

Είδος προς εξαφάνιση τα στέκια για μια ακόμη χρονιά τη στιγμή που τα ενοίκια στο κέντρο της πόλης είναι στα ύψη. Με δεδομένο το κόστος του ενοικίου οι αρχηγοί των πληρωμάτων προτιμούν πλέον να τοποθετούν δείγματα των στολών τους σε κεντρικά καφέ, ακόμη και εστιατόρια της πόλης, μέρη δηλαδή που προσελκύουν καθημερινά δεκάδες επισκέπτες. Η Ρήγα Φεραίου για μια ακόμη χρονιά βρίσκεται στο επίκεντρο και ήδη σε πολλά μαγαζιά υπάρχουν δείγματα στολών ακόμη και ενημερωτικό υλικό για τη τιμή και τα νούμερα και όλα αυτά σε συνδυασμό με άτομα τα οποία παραμένουν στο σημείο όλη μέρα αλλά και όλη νύχτα με σκοπό να ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους και να κάνουν τις εγγραφές. Παράλληλα μια πρώτη εικόνα για το τι θα δούμε φέτος στις παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού, δίνεται με την έκθεση των στολών των πληρωμάτων που θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη 14 Μαρτίου στην Αγορά Αργύρη.

Επιτυχημένο Καρναβάλι = Καρναβάλι με ασφάλεια

Οι Πατρινοί λατρεύουν το καρναβάλι, ανυπομονούν και γι’ αυτό και κυλά στις φλέβες τους. Η ευθύνη πλέον, τουλάχιστον όσον αφορά την διεξαγωγή των παρελάσεων με ασφάλεια αλλά και την προβολή περνά στην ΚΕΔΗΠ, τον Δήμο αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς. Όλοι θέλουν ένα ασφαλές και εξωστρεφές Καρναβάλι, μένει και να το αποδείξουν.