Like

Ο Andre Rieu πρώτη φορά στην Αθήνα -Sold Out και η δεύτερη και τελευταία Συναυλία στο ΟΑΚΑ σήμερα

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Ο παγκοσμίου φήμης μαέστρος και βιολιστής Andre Rieu έφτασε στην Αθήνα τη Κυριακή το βράδυ (10/3/24) μαζί με την ορχήστρα του ή καλύτερα όπως λέει ο ίδιος μετά από 35 χρόνια μαζί “την οικογένειά του”(Jauhan Strauss Orchestra).

Τη Δευτέρα το πρωι επισκέφτηκαν την Ακρόπολη και το Ηρωδειο καθώς πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου με φόντο την Ακρόπολη. Με σαράντα χρόνια καριέρας και συναυλιακών επιτυχιών που τον καθιερωσαν ως το διασημότερο εν ζωή βιολιστή και μαέστρο, ο Ριέ επισκέπτεται για πρώτη την Ελλάδα.  Η συγκίνηση του διάχυτη και η εξαιρετική του διάθεση και επικοινωνία με τον κόσμο καθόλη τη διάρκεια της ξενάγησης έκαναν τη βόλτα μαγική. Μαζί με την υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της εν λόγω παραγωγής Βίκυ Κοκκίνη υποδέχθηκαν κάμερες και δημοσιογράφους. Ο συνεργάτης της παραγωγής Αθανάσιος Κατσικίδης μετά από συζήτηση με τον μαέστρο περιγράφει” Τον συναντήσαμε στην Ακρόπολη, στη πρώτη φυσική επαφή του με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Ευδιάθετος και απολαμβάνοντας τη θέα της Ακροπόλεως μας ρωτάει για το Ηρώδειο, το Ερέχθειοκαι το Καλλιμάρμαρο, μνημεία για τα οποία διάβαζε στα μαθητικά του χρόνια αλλά δεν κατόρθωσε να επισκεφτεί. Όπως μας εξηγεί, οι χιλιάδες αντιδράσεις από τους Έλληνες θαυμαστές και η αγάπη του κόσμου που ήθελαν να τον δουν να χορεύει συρτάκι ήταν μεταξύ των λόγων που τον οδήγησαν να οργανώσει τις πρώτες του συναυλίες στην Αθήνα. «Η ελληνική μουσική είναι φανταστική» μας καταθέτει, ενώ δεν κατεβάζει το βλέμμα του από τον βράχο της Ακροπόλεως. «Θέλω να πω, το Συρτάκι είναι παγκοσμίως γνωστό. Είναι ένα θαυμάσιο κομμάτι. Λατρεύω να το παίζω και φέτος στην ορχήστρα έχουμε δύο Έλληνες μουσικούς με μπουζούκι, ενώ ένα από τα κορίτσια της χορωδίας μου είναι Ελληνίδα από την Κύπρο και θα τραγουδήσει δύο ελληνικά τραγούδια». 

Μία ημέρα πριν την άφιξη του στην Αθήνα ο Αντρέ ήταν ανυπόμονος, δεν μας κρύβει πως μαγείρεψε μουσακά και έκανε αρκετές πρόβες. Στην ερώτηση αν θεωρεί τον εαυτό του πρεσβευτή της ελληνικής παράδοσης και μουσικής χαμογελάει, «Σε όλες τις χώρες που ταξιδεύω, μου αρέσει να παίζω τοπική μουσική. Αλλά έλα τώρα, ο ελληνικός πολιτισμός είναι σε όλον τον κόσμο. Θέλω να πω, ελληνικά εστιατόρια υπάρχουν παντού και έμαθα αρχαία ελληνικά στο σχολείο. Οπότε υπάρχει ήδη μια σύνδεση με εμένα και την Ελλάδα», ενώ προσθέτει, «Από την άλλην, δεν νιώθω σαν διαφημιστής. Αγαπώ την Ελλάδα και παίζω μόνο μουσική που αγγίζει την καρδιά μου. Και μία από τις πιο σημαντικές μουσικές είναι η ελληνική μουσική και ο ελληνικός πολιτισμός. Όλα ξεκίνησαν από εδώ. Οπότε, εδώ εντοπίζω τον εαυτό μου». 

Συζητώντας με τον Αντρέ Ριέ για τα αρχαία μνημεία, τις διάσπαρτες αρχαιότητες και τον λεηλατημένο Παρθενώνα η συζήτηση στρέφεται στα γλυπτά που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο. Προβληματισμένος μας δηλώνει, «είναι μια μεγάλη συζήτηση όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Αίγυπτο. Νομίζω ότι πλέον πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα όπου ανήκουν. Την εποχή που τα πήραν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και διατηρήθηκαν πολύ καλά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά τώρα έχουν περάσει 200 χρόνια, οπότε νομίζω ότι ήρθε η ώρα να τα φέρουμε πίσω».

Η συζήτηση ολοκληρώνεται με τον ίδιο να κατευθύνεται στο Ηρώδειο, με το ενενηνταμελές προσωπικό του να τον συνοδεύει. Περπατάει στην Διονυσίου Αεροπαγίτου και ανταλλάσσει φιλοφρονήσεις με τον κόσμο. Όπως δηλώνει περίμενε αρκετές δεκαετίες για αυτές τις στιγμές. Στο Ηρώδειο τον περιμένουν μέλη της ορχήστρας του. Και η μουσική ξεκινάει! Οι τουρίστες βλέπουν τον διάσημο βιολιστή να χορεύει συρτάκι και να τραγουδάει με την Ελληνίδα μουσικό «Τα παιδιά του Πειραιά», την ίδια ώρα τα πρώτα ποτήρια ούζου συμπληρώνουν τον σύντομο περίπατο πριν την επιστροφή στις πρόβες.

Τη Τρίτη 12/3/24 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συναυλία η οποία ήταν sold out εδώ και ημέρες. Το αδιαχώρητο μέχρι να φτάσουμε στο ΟΑΚΑ αλλά σίγουρα άξιζε τον κόπο. Η συγκίνηση, το χιούμορ, το ελληνικό στοιχείο καθώς και οι εξαιρετικές ερμηνείες μας έδωσαν την ευκαιρία να ζήσουμε μια μαγική βραδιά. Τα γενέθλιά της Emma Kok καθώς και τα χρόνια πολλά, στα ελληνικά, από 13.000 θεατές είναι μια στιγμή που σίγουρα δεν θα ξεχάσουμε. Πολλοί σημαντικοί δημιουργοί, δημοσιογράφοι και πολιτικοί έδωσαν το παρών στη χθεσινή συναυλία μεταξύ των οποίων ο κύριος Δημήτρης Κουτσούμπας με την σύζυγο του και η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου μαζί με την οικογένεια της.