Τοπικά

Λογοδοσία και κοπή πίτας στο Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας

Γράφτηκε από westcity team
 
 
 
 

Όπως κάθε χρόνο,  στη συγκέντρωση για την πρωτοχρονιά, παρατέθηκε η Δημόσια Λογοδοσία του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας.

Οι τυχεροί των τριών φλουριών (κκ Σαμίκος, Γιαννακά και Κανελλάκης), πέραν του ρεπό που έλαβαν, είχαν και τα σχετικά τους πεσκέσια, εμπνευσμένα από …της ακρίβειας τον καιρό.
Το σύνθημα της πίτας ήταν: Δημόσια Δωρεάν Υγεία για Όλους-Αξιοπρέπεια. Καλή Χρονιά, με Υγεία και Ειρήνη.
Η λογοδοσία που έγινε επιχειρεί να περιγράψει το έργο που παράγει το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας αλλά και να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει προκειμένου να επιτελέσει το έργο της κάλυψης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας της περιοχής ευθύνης του.
Το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας, καλύπτει όλο το Δήμο Δυτικής Αχαΐας, τη Δ.Ε. Βραχνεΐκων και περιοχές της Δ.Ε. Ρίου του Δήμου Πατρέων και αφορά σε αστικούς, αγροτικούς και ειδικούς πληθυσμούς, όπως ΡΟΜΑ, μετανάστες εργάτες γης, κρατούμενους και τουρίστες.
Η λογοδοσία αυτή καθιερώθηκε εδώ και τρία χρόνια και απευθύνεται στις υγειονομικές αρχές που υπάγεται το ΚΥΚΑ, δηλαδή την 6η ΥΠΕ και στις τοπικές δημοτικές αρχές (Δήμοι Δυτικής Αχαΐας και Πατρέων), αλλά και σε όλους τους πολίτες που έρχονται ή δύνανται να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες μας. Πρωτίστως στον πολίτη που πρέπει να γνωρίζει τις δυνατότητες, τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της μοναδικής δημόσιας υγειονομικής δομής της περιοχής μας.
Περιλαμβάνει το σύνολο των δραστηριοτήτων της μονάδας και των παραρτημάτων της, τα προβλήματα στελέχωσης και υποδομών, τις δυνατότητες εξέλιξής της.
Επιμένουμε στο Δημόσιο του χαρακτήρα μας, ενώ καθημερινά διαπιστώνουμε ότι η Πολιτεία προάγει την ιδιωτική διέξοδο στα θέματα υγείας, πράγμα που είναι αδιέξοδο και φάνηκε περίτρανα στη φάση της πανδημίας.
Το ΚΥΚΑ και το προσωπικό του, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό, ανταποκρίθηκε με αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποσυμφόρησε τα επείγοντα των νοσοκομείων, έδωσε στον πολίτη το αίσθημα της ασφάλειας, μιας και στην περιοχή ευθύνης μας, κάθε ασθενής με κοροναϊό είχε έναν γιατρό να τον παρακολουθεί και να τον στηρίζει. Όμως, δεν απέτρεψε τις απώλειες ζωών που είχαμε και που οφείλονται στην ανεπαρκή στελέχωση της δημόσιας ΠΦΥ και των Νοσοκομείων.
Δραστηριότητα/δυνατότητες:
1. Η κίνηση των ασθενών του ΚΥΚΑ αποδίδεται στον παρακάτω πίνακα:
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ
                                                                                     2021               2022              2023
ΤΑΚΤΙΚΑ ΚΥ                                                             14.086             18.872             22.232
ΕΚΤΑΚΤΑ ΚΥ                                                            15.815             17.942            21.548
ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ
(ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
-ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑ)                                             11383-46316     11125-64719     19131-53074
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ)
ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ+ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ
                                                                                   38662               50605               64150
ΒΡΑΧΕΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΙΑ                                                                302                   442                    573
ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΜΕ ΕΚΑΒ                                        510                    419                    383
Και μόνο από αυτά τα νούμερα, διαφαίνεται όχι μόνο ο όγκος της δουλειάς που αυξάνεται χρόνο με το χρόνο αλλά και η αποτελεσματικότητά της. Για παράδειγμα, για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ αυξήθηκε ο όγκος προσερχομένων στα επείγοντα κατά 20,1%, μειώθηκαν οι διακομιδές με το ΕΚΑΒ κατά 8,6%, μειώνοντας το φόρτο εργασίας του ΕΚΑΒ και των ΤΕΠ των νοσοκομείων. Αυτό διαβάζεται και ως εξής: λιγότεροι ασθενείς με χρόνια προβλήματα απορρυθμίζονται όταν οι υπηρεσίες ΠΦΥ είναι ενεργείς και κοντά τους. Κάτι που αναδεικνύει την αξία της σωστής λειτουργίας του ΚΥΚΑ.
2. Ενισχύθηκε η ιατρική υπηρεσία με μόνιμη Γενική Ιατρό, Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ και 1 Επικουρικό Παιδίατρο.
3. Συνεχίστηκε η λειτουργία του Παιδιατρικού τμήματος, με νοσηλεία μικρών ασθενών στο Κέντρο Υγείας και συστηματική παιδιατρική παρέμβαση στα σχολεία και στα τσιγγανόπαιδα των Σαγεΐκων, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας-Παράρτημα ΡΟΜΑ Σαγεΐκων. Συνεργάζεται τακτικά με το Χαμόγελο του Παιδιού και την ΚΕΔΥ. Καλύπτει μια φορά την εβδομάδα το ΙΑΚ Πάτρας. Η δύναμη του παιδιατρικού τμήματος ενισχύεται με μόνιμη Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ τους επόμενους μήνες.
4. Συνεχίζουν τις επισκέψεις τους στο ΚΥΚΑ Ορθοπεδικός, Οφθαλμίατρος, Πνευμονολόγος και η Ψυχίατρος με την ομάδα του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής του «Αγίου Ανδρέα».
5. Από το Σεπτέμβρη του 2022 ξαναλειτούργησε το Οδοντιατρικό Τμήμα με την πρόσληψη Επικουρικής Οδοντιάτρου, με καθημερινή εργασία και διενέργεια προγραμμάτων πρόληψης στα σχολεία. Μέχρι τις 31/12/2023 διενεργήθηκαν 676 εξετάσεις-παρεμβάσεις και αντιμετωπίστηκαν 33 επείγοντα περιστατικά. Δυστυχώς, για λόγους ανωτέρας βίας, από τη νέα χρονιά δε θα συνεχίσει τις υπηρεσίες της στο ΚΥΚΑ. Από κοινού με το γρ. Προσωπικού της 6ης ΥΠΕ εργαζόμαστε για την κάλυψη αυτού του σημαντικότατου κενού για τη Δημόσια Υγεία της περιοχής.
6. Εντός του 2023 διενεργήθηκαν εμβολιασμοί έναντι της COVID19 στα εμβολιαστικά τμήματα, και εμβολιασμοί κατ’ οίκον με ιατρούς, νοσηλεύτριες και επισκέπτριες υγείας του ΚΥ, οδηγούς, νοσηλεύτριες και οχήματα του ΕΟΔΥ. Η συνεργασία αυτή στους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, ανοίγει δρόμους για τη μελλοντική οργάνωση της κατ’ οίκον νοσηλείας.
7. Η λειτουργία του Ειδικού Περιφερικού Ιατρείου Σωφρονιστικού Καταστήματος Πάτρας στον Άγιο Στέφανο αναβαθμίστηκε με την υπηρεσία έμπειρου ειδικευμένου Γενικού Ιατρού και βελτιώθηκε η παροχή στους κρατούμενους και το προσωπικό του καταστήματος.
8. Προχώρησε εδώ και ενάμιση χρόνο η σύσταση Περιφερικού Ιατρείου Βιομηχανικής Περιοχής. Ένα πάγιο αίτημα υγειονομικής κάλυψης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της Ζώνης. Η 6η ΥΠΕ προέβη σε προγραμματική σύμβαση με το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να κατασκευαστεί ιατρείο σε χωροθετημένο οικόπεδο. Τελεσφόρησε η προκήρυξη και τις επόμενες εβδομάδες, με το πέρας της ολοκλήρωσης της κατασκευής του Ιατρείου, θα ξεκινήσει η λειτουργία του με τη Γενική Ιατρό, Επιμελήτρια Β’ ΕΣΥ που προσελήφθη.
9. Η Επισκέπτρια Υγείας του ΚΥ διενέργησε εκατοντάδες εμβολιασμούς ενηλίκων και παιδιών, εμβολιασμούς στο ΚΥ και κατ΄ οίκον για την COVID19, συμβουλευτική και προσυμπτωματικό έλεγχο σχετικά με το σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία και προγράμματα αγωγής στοματικής υγείας σε εκατοντάδες μαθητές 12 Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της περιοχής. Επικουρεί συστηματικά το παιδιατρικό τμήμα του ΚΥΚΑ.
10. Στο Τμήμα Υγείας της Γυναίκας (αποτελούμενο από 2 μαίες), μέσα στο 2023, εξετάστηκαν και έλαβαν συμβουλές 1176 γυναίκες, ελήφθησαν 305 PAP tests, παρακολουθήθηκαν 115 έγκυες, διενεργήθηκε επιτυχώς 1 οξύς τοκετός και διακομίσθηκαν 8 επίτοκες. Έγιναν 12 επισκέψεις κατ΄οίκον. Οι μαίες επικουρούν εθελοντικά τη νοσηλευτική υπηρεσία προκειμένου να βγαίνουν οι βάρδιες λόγω των ελλείψεων.
11. Η λειτουργία του Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου είναι συνεχής και αδιάλειπτη με διενέργεια περισσοτέρων ειδικών εξετάσεων που αποστέλλονται, από τον Ιούλιο 2022 εβδομαδιαία στο εργαστήριο του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα. Σήκωσε μεγάλο βάρος στη δειγματοληψία για την COVID 19. Απέκτησε μηχάνημα PCR και επικουρεί στο δίκτυο SENTINEL του ΕΟΔΥ για την επιτήρηση της γρίπης και άλλων λοιμωδών νόσων. Την τελευταία περίοδο, καλύπτει με προσωπικό και απογευματινές βάρδιες για την εργαστηριακή κάλυψη της εφημερίας.
12. Η Νοσηλευτική Υπηρεσία καλύπτει καθημερινά τα τακτικά ιατρεία, τα επείγοντα και τη συμβουλευτική των ασθενών. Η αφυπηρέτηση δύο και η μακρά άδεια μιας εκ των νοσηλευτριών την προηγούμενη χρονιά, έχει αποδυναμώσει το τμήμα με αποτέλεσμα την μη πλήρη κάλυψη του προγράμματος όλων των βαρδιών.
13. Η Διοικητική Υπηρεσία ως γραφείο τύπου Α έχει το καθήκον της υποστήριξης άλλων δύο Κέντρων Υγείας (Ερυμάνθειας και Χαλανδρίτσας). Επεξέτεινε την υπηρεσία των ραντεβού και στα Περιφερικά Ιατρεία και η συμβολή της στην οργάνωση των εμβολιασμών είναι καίρια (μέλος της εκτελεί χρέη φαρμακοποιού). Αποδυναμώθηκε από την αφυπηρέτηση ενός υπαλλήλου.
14. Η Κοινωνική Υπηρεσία (αποτελούμενη από 2 κοινωνικούς λειτουργούς), διεκπεραίωσε 452 κοινωνικά περιστατικά, εισαγωγές ηλικιωμένων σε ιδρύματα και αστέγων σε δομές φιλοξενίας. Υλοποιεί κοινωνικές παρεμβάσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς, δράσεις ευαισθητοποίησης πληθυσμού, συνεργασίες με σχολικές μονάδες (30 Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) σε σχέση με προγράμματα αγωγής υγείας, το ΣΟΨΥ και την κινητή μονάδα του όπως και την ΚΨΥ του «Αγ. Ανδρέα» στην παρακολούθηση ψυχιατρικών περιστατικών. Ενεργεί συμβουλευτικές συνεδρίες σε άτομα και οικογένειες, webinars για γονείς και εκπαιδευτικούς και έχει δημιουργήσει Ομάδα Αυτοανάπτυξης των εργαζομένων του ΚΥΚΑ για διαχείριση των συναισθημάτων. Συμμετέχει ενεργητικά στις εξώστρεφες δράσεις και επιστημονικές δραστηριότητες του ΚΥ. Επικουρεί στη διαχείριση των εμβολιασμών έναντι της πανδημίας και στη συλλογή στατιστικών του Κέντρου Υγείας.
15. Η Τεχνική μας Υπηρεσία επέβλεψε και συμμετείχε σε οικοδομικές εργασίες και προέβη σε επιδιορθώσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συστημάτων, σημάνσεις χώρων και άλλα πολλά που κρατούν λειτουργικό το πολύπαθο κτήριο του ΚΥΚΑ. Συμμετέχει ενεργά στον εφοδιασμό του ΚΥΚΑ σε υλικά και στο σχεδιασμό των κτιριακών παρεμβάσεων σε σχέση με την επικείμενη Κτιριακή και Ενεργειακή Αναβάθμιση.
16. Η Υπηρεσία Καθαρισμού, αποτελούμενη από δύο επικουρικές καθαρίστριες και μια από συνεργείο, μας κρατούν καθαρούς, παρά την παλαιότητα του κτηρίου. Πρόσφατα ενισχύθηκε με μια καθαρίστρια από κοινωφελές πρόγραμμα.
17. Η φύλαξη του ΚΥΚΑ ενισχύθηκε με την κάλυψη απογευματινής και βραδινής βάρδιας και αργιών από ιδιωτικό συνεργείο. Η έναρξη αυτής της υπηρεσίας έγινε μετά από σοβαρά επεισόδια βίας που συνέβησαν στο ΚΥΚΑ.
18. Το ΙΑΚ Πάτρας (πρώην ΠΙΚΠΑ), στελεχωμένο από 1 επισκέπτρια Υγείας, 2 μαίες και 1 μαιευτή, ανήκει στο Κ. Υ. Κ. Αχαΐας. Είναι δομή που προσφέρει στους άπορους πολίτες της Πάτρας δωρεάν Πρόληψη, Μαιευτικές, Εμβολιαστικές και Παιδιατρικές υπηρεσίες. Έγιναν 656 εξετάσεις παιδιών, 424 εμβολιασμοί, 476 εξετάσεις γυναικών και 348 PAP tests εντός του 2023. Το ΙΑΚ –μέσω της Επισκέπτριας Υγείας του- παίζει σημαντικό ρόλο στις προληπτικές παρεμβάσεις στην κοινότητα: διατροφική αγωγή, εκπαίδευση στις Α’ βοήθειες, αγωγή υγείας για το κάπνισμα, το αλκοόλ και την ατομική υγιεινή σε πολλά σχολεία (Ειδ. Σχολείο, 3ο Νηπιαγωγείο, Κ. Αχαΐας, Γυμνάσιο Αιγείρας και άλλα 13 Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Πάτρας). Πρώτες Βοήθειες σε εκπαιδευτικούς 9 Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της Πάτρας. Πρόγραμμα διατροφικής αγωγής σε θερινά ΚΔΑΠ της Πάτρας, πρόγραμμα ενημέρωσης νέων ΡΟΜΑ μητέρων, δράσεις σε Παιδικούς Σταθμούς και στο ΚΕΤΧ, σε συνεργασία με τις Επισκέπτριες Υγείας της ΤΟΜΥ Τριών Ναυάρχων και Άνω Πόλης.
Η εργασία και υπευθυνότητα του όλου προσωπικού του ΚΥΚΑ (γιατροί, νοσηλεύτριες, υπάλληλοι γραφείου υποδοχής και θυρωροί, διοικητικοί, μαίες, παρασκευάστριες, ραδιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, καθαρίστριες, επισκέπτριες υγείας και τεχνικός), σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, με περίσσεια δοτικότητας, κρατούν σε υψηλό επίπεδο τη λειτουργία του ΚΥΚΑ.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια, αρωγοί ήταν οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών της 6ης ΥΠΕ (Προσωπικού, Προμηθειών, Πληροφορικής, Οικονομικού και Τεχνικής Υπηρεσίας), που συνέβαλαν ακούραστα για την αρτιότερη λειτουργία του Κέντρου Υγείας
Υποδομές
1. Η 6η ΥΠΕ προέβη σε αντικατάσταση του παλαιού ανελκυστήρα, των παλιών ντουλαπιών των εργαστηρίων και της αίθουσας επειγόντων και στην προμήθεια βιβλιοθήκης. Έχει εντάξει το κτήριο του ΚΥΚΑ στο Πρόγραμμα Ενεργειακής και Κτιριακής Αναβάθμισης καθώς και παρεμβάσεων στον περιβάλλοντα χώρο. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες.
2. Προχωρά το πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ για την αναβάθμιση των επικοινωνιακών υποδομών των ΠΙ και του ΚΥΚΑ και η αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρονικών συστημάτων (PCs, laptops, εκτυπωτές)
3. Η EUROBANK μας δώρισε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ξενοδοχειακό εξοπλισμό: γραφεία, καρέκλες και ερμάρια.
4. Από το Δήμο Δυτικής Αχαΐας, γίνονται κατά καιρούς παρεμβάσεις καθαρισμού και καλλωπισμού του περιβάλλοντος χώρου του ΚΥΚΑ. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται το «φρεσκάρισμα» των εσωτερικών τοίχων του ΚΥΚΑ από εργαζόμενους της τεχνικής υπηρεσίας.
5. Στο ΚΥΚΑ και στο ΕΠΙ Σωφρονιστικού Καταστήματος θα λειτουργήσουν τερματικοί σταθμοί τηλεϊατρικής την επόμενη περίοδο.
Εκπαίδευση-Έρευνα-Πολιτισμός
1. Συνεχίστηκε η προσπάθεια, εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας. Εκπονήθηκε και υλοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους γιατρούς και το προσωπικό του ΚΥΚΑ που συμμετέχουν και άλλοι επαγγελματίες υγείας της περιοχής. Επιστημονικές εργασίες με υλικό και συμμετέχοντες από το ΚΥΚΑ εκτέθηκαν σε πέντε ιατρικά συνέδρια. Συμμετείχαμε ενεργά στα «Μονοπάτια Ιατροκοινωνικής Πρόληψης» που συνδιοργάνωσε η 6η ΥΠΕ και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας (διήμερη εκδήλωση που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 2023) και στο Περιφερειακό Συμπόσιο της Εταιρίας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής «Ιπποκράτης» παρουσιάζοντας πλευρές της λειτουργίας του ΚΥΚΑ.
2. Το ΚΥΚΑ ορίστηκε από τον ΕΟΔΥ μέλος του δικτύου SENTINEL για την επιτήρηση της γρίπης και της γαστρεντερίτιδας και με δυο διαπιστευμένους ιατρούς αποστέλλει ανελλιπώς και έγκαιρα στοιχεία που συμβάλλουν στην πανελλαδική επιτήρηση των συγκεκριμένων νόσων. Με μηχάνημα PCR συμμετέχουμε στη δειγματοληπτική εργαστηριακή επιτήρηση των λοιμώξεων στην περιοχή. Συνεχίζεται αδιάλειπτα από το Μάρτιο του 2020 η εβδομαδιαία καταγραφή των λοιμώξεων της κοινότητας και της COVID19.
3. Συνεργαζόμαστε με το Ιατρικό Τμήμα και το Τμήμα Λογοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών στη διαχείριση της κατάθλιψης στην κοινότητα. με το Ηπατολογικό Ιατρείο του ΠΓΝΠ στην ανίχνευση της Ηπατίτιδας C και με το Δίκτυο Εκπαίδευσης και Έρευνας στην ΠΦΥ του ΑΠΘ.
4. Υποδεχτήκαμε φοιτητές/τριες του 1ου και 6ου έτους της Ιατρικής του Αριστοτέλειου Παν/μιου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Γενικής Ιατρικής.
5. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας προς το Ιατρικό Τμήμα του Παν/μίου Πατρών για την εκπαίδευση φοιτητών του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
6. Οργανώσαμε δανειστική επιστημονική βιβλιοθήκη για τα στελέχη του Κέντρου Υγείας, με190 τίτλους επιστημονικών συγγραμμάτων και βιβλίων.
7. Προχωρήσαμε από πέρσι στην καθιέρωση πολιτιστικών εξορμήσεων. Το Νοέμβριο, έγινε ξενάγηση των εργαζομένων στη συλλογή Teriade που εκτίθεται στη Δημοτική Πινακοθήκη της Πάτρας. Είχε προηγηθεί ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας και η λειτουργία μουσειακής προθήκης με παλαιά ιατρικά εργαλεία στην είσοδο του ΚΥΚΑ.
Δράσεις στην κοινότητα
1. Οργανώσαμε, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Σακχαρώδη Διαβήτη (14/11/2023) προσυμπτωματικό έλεγχο και συμβουλευτική στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Κ. Αχαΐα, με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών. Τα αποτελέσματα της δράσης αυτής αξιολογούνται από τη Διεπιστημονική μας ομάδα.
2. Με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών του ΚΥΚΑ, την Ομάδα Αιμοδοτών του Π. Ι. Σαγεΐκων και του Λάππα, οργανώθηκαν και οργανώνονται επιτυχημένες αιμοδοσίες, σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του «Αγίου Ανδρέα» και το Κέντρο Αίματος Ρίου.
3. Συμμετείχαμε –με την ιατρό των Βραχνεΐκων- σε σεμινάριο Α’ Βοηθειών για τους πολίτες της περιοχής από την Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης. Ομοίως, με γιατρό του ΚΥΚΑ έγινε εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ στους γονείς του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
Προβλήματα ιατρικής κάλυψης
1. Δεν έγινε εφικτή η αναπλήρωση των επισκέψεων Δερματολόγου, Ουρολόγου και Καρδιολόγου.
2. Η μετακίνηση της Οδοντιάτρου, αναιρεί την κάλυψη οδοντιατρικής φροντίδας που είχε κατοχυρωθεί.
3. Κενό στην κάλυψη του λειτουργούντος ακτινολογικού εργαστηρίου μας. Από τη συνταξιοδότηση του Ακτινοδιαγνώστη το 2021, δε μπορούμε να ανταπεξέλθουμε καν στις ανάγκες έκδοσης βασικών πιστοποιητικών, πόσο μάλλον σε αυτές της διαγνωστικής επικουρίας.
Από εδώ και πέρα
Το Κέντρο Υγείας Κ. Αχαΐας, για να επιτελέσει το ρόλο του, το ρόλο της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με παρέμβαση στην κοινότητα, με διαδικασίες επιτήρησης των νόσων, με λογική ολιστικής ματιάς στις συνθήκες που γεννούν την αρρώστια, και με όχημα τη Διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, χρειάζεται στήριξη.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών μας θα είναι τροχοπέδη για όσα μπορούμε να κάνουμε. Και η στελέχωση σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό δε μπορεί να υποκατασταθεί με επικουρίες και παροδικές καλύψεις.
Η έναρξη και ολοκλήρωση της κτηριακής και ενεργειακής αναβάθμισης, θα αλλάξει άρδην τη λειτουργικότητα και τις δυνατότητες του ΚΥΚΑ. Χρειάζονται όμως …χέρια. Εδώ, θα παίξει το ρόλο της η 6η ΥΠΕ που μας έχει στηρίξει με τις παρεμβάσεις της.
1. Πρέπει να προκηρυχθούν ΑΜΕΣΑ θέσεις ενός Ακτινοδιαγνώστη και ενός Οδοντιάτρου. Ομοίως και η ενίσχυση της νοσηλευτικής υπηρεσίας με δύο νοσηλεύτριες και της διοικητικής με 1 υπάλληλο.
2. Η επίσκεψη μια ή δυο φορές το μήνα Καρδιολόγου, Δερματολόγου και Ουρολόγου για συμβουλευτική και παρακολούθηση εξειδικευμένων περιστατικών.
3. Σε σχέση με την εικόνα του περιβάλλοντος χώρου, να δοθεί από την μεριά του Δήμου Δυτικής Αχαΐας μια πιο συχνή μέριμνα στο φωτισμό, την καθαριότητα και τον καλλωπισμό.
4. Επανερχόμαστε με το αίτημα μετεγκατάστασης των Π.Ι. Σαγεΐκων και Λουσικών από ιδιωτικούς σε υπαρκτούς δημοτικούς χώρους και στην περαιτέρω όσμωση με τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Δυτικής Αχαΐας (Κέντρα Κοινότητας και Βοήθεια στο Σπίτι) με τις οποίες, χρόνια τώρα, συνεργαζόμαστε με σύμπνοια και συναδελφικότητα για το καλό των ευάλωτων πολιτών.
Τάσος Γιακουμής
Επιστημονικά Υπεύθυνος